duminică, 25 august 2013

Compotul de fructe - dezvaluiri noi despre o reteta veche de mii de ani


Compotul este poate cel mai popular aliment si in mod sigur printre cele mai sanatoase. Compotul se regaseste in bucataria multor popoare fiind foarte popular toamna si iarna. Foarte usor de preparat, compotul poate avea gusturi nebanuite in functie de combinatiile pe care le alegi.
Originile compotului de fructe sunt invaluite in negura timpului de vreme ce numeroase culturi obisnuiesc sa consume acest fel. Se crede totusi ca la originiea compotului sta o sarbatoare evreiasca ,,Rosh Hashanah”, noul an iudeu, cand fructe fierte intr-un suc dulce sunt servite invitatilor pentru a indulci anul si pentru a le aduce mult noroc.

Baza compotului este desigur fructul. Unele retete recomanda folosirea fructelor uscate desi cel mai des preparat ramane compotul facut din fructe proaspete si pastrat la camara. Pentru a face compot incepe prin a face un sirop din trei parti de apa, un sfert de zahar (daca fructele sunt dulci adauga chiar mai putin zahar) si doua lingurite de suc de lamaie. Daca vrei ca preparatul tau sa aiba un gust mai indraznet, adauga vanilie sau lichior. Adauga fructele in functie de cantitatea pe care o doresti (mai mult suc sau mai multe fructe) si fierbe compozitia la foc incet pana cand bucatile devin putin moi.

Compotul este nu doar gustos dar si foarte sanatos. Compotul poate adauga dietei  vitaminele ce lipsesc in timpul sezonului rece si pot avea si alte propietati curative. Compotul de corcoduse este purgativ, racoritor si tonifiant in timp ce compotul de gutui este ideal pentru diete avand cele mai putine calorii. Incearca compotul de coacaze rosii pentru multitudinea de vitamine pe care acesta le contine si compotul de piersici pentru a-ti imbunatati digestia si intari sistemul imunitar.

In incheiere, Gustos.ro recomanda doua retete pentru cele mai populare compoturi, cel de cirese si cel de mere.

Compot de cirese:

Ingrediente (cantitati pentru un borcan de 800gr):
cirese cat sa umple borcanul 3/4,
3 linguri de zahar,
lamaie,
apa.

Mod de preparare:

Ciresele spalate se pun in borcan se adauga zaharul, putina zeama de lamaie, se completeaza cu apa, se capseaza, se invelesc in hartie si se pune la fiert la bain marine 30 min din momentul in care apa in vas incepe sa fiarba. Se lasa sa se raceasca in vasul in care au fost fierte.


Compot de mere:

Ingrediente:

1 kg mere,
zahar,
lamaie,
scortisoara.

Mod de preparare:
Se spala si se taie merele. Se adauga in siropul facut din apa, zahar, lamaie si scortisoara. Se fierbe in functie de gust repede pentru ca fructele sa ramana tari si crocante sau la foc mic pentru un compot cu bucati moi de fruct.

Gustos.ro. 

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template