Fisurile şi rănile din jurul gurii pot semnala o deficienţă de vitamina B2, un nutrient esenţial pentru producerea de celule şi pentru creştere. Fără el, corpul nu-şi poate reînnoi pielea şi mucoasa din jurul buzelor, care are şi ea de suferit. De asemenea această vitamină este necesară pentru transformarea hranei în energie. Oboseala şi migrenele pot indica simptome ale deficienţei de B2. Conform Institutului Naţional de Dietă şi Nutriţie, 15% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani şi una din opt femei suferă de o carenţă de vitamina B2.
Doza zilnică recomandată: 1,3 mg pentru bărbaţi şi 1,1 mg pentru femei.
Soluţia? Consumă în fiecare zi produse lactate, minimum 250 ml.
Un simţ scăzut al gustului: Lipsă de zinc
O cantitate scăzută de zinc, în organism, îţi poate afecta simţul gustului. Zincul ajută la producerea salivei şi la dezvoltarea şi menţinerea gustului. Pe lista semnelor ce indică o deficienţă de zinc pot fi incluse cele mai frecvente infecţii, ca răcelile şi gripa, vindecarea târzie a rănilor. Asta se întâmplă deoarece acest mineral joacă un rol vital în funcţionarea sistemului imunitar şi în repararea şi reînnoirea celulelor. De obicei, adolescenţii sunt cei mai supuşi riscului. 15% dintre fete şi 10% dintre băieţi, la această vârstă, suferă de o carenţă de zinc din cauza dietelor.
Doza zilnică recomandată: 5.5-9.5 mg pentru bărbaţi şi 4-7 mg pentru femei.
Soluţia? Carnea roşie, de vită sau de miel sunt printre cele mai bune surse de zinc. De aceea, încearcă să mănânci una sau două porţii de câte 300 de grame pe săptămână. O altă sursă de zinc sunt nucile, în special cele caju sau alunele.
Indigestie: Lipsă de vitamina A
Conform Institutului Naţional de Dietă şi Nutriţie din Marea Britanie, în jur de unul la opt adolescenţi, de ambele sexe, şi 10% dintre bărbaţi consumă prea puţine alimente cu vitamina A, fapt ce poate duce la o deficienţă. În schimb, femeile stau mai bine la acest capitol. Doar 6% dintre ele suferă de o carenţă de vitamina A, deoarece ele mănâncă mai mulţi morcovi şi mai multe verdeţuri.
Doza zilnică recomandată: 0.7 mg pentru bărbaţi şi 0.6 mg pentru femei.
Soluţia? Deficienţa poate fi rezolvată fie mâncând un morcov în fiecare zi, fie prin mese ocazionale, care să conţină ficat (o dată la două săptămâni este suficient). Femeile gravide nu ar trebui să consume ficat deoarece prea multă vitamina A ar putea dăuna fătului.
Indispoziţie: Lipsă de fier
Un ten palid, superficialitatea şi unghiile concave (sau în linguriţă) semnalează o deficienţă de fier. Dar dacă te simţi mereu iritat, plictisit şi nu te poţi concentra este semn al nivelului scăzut de oxigen, din creier. Fierul este un component principal al globulelor roşii, care transportă oxigenul prin tot corpul. Aproape 30 la sută dintre adolescente şi 17 la sută dintre femei sunt afectate de lipsa de fier.
Doza zilnică recomandată: 8.7 mg pentru bărbaţi şi 14.8 mg pentru femei.
Soluţia? Carnea roşie, nucile şi verdeţurile. Fierul provenit din sursele animale, precum carnea de vită, ouă sau sardine, este asimilat mai bine. Nucile, legumele verzi şi cerealele sunt, de asemenea, benefice, dar în combinaţie cu vitamina C. Aceasta ajută mai bine la absorţia lor în organism. De exemplu, un suc de portocale după un bol de cereale ar fi perfect. Iar în cazurile mai grave sunt de preferat suplimentele cu fier.
Dureri în tot corpul: Lipsă de vitamina D
Vitamina D ajută la reglarea calciului şi fosforului, vitale pentru dezvoltarea şi menţinerea oaselor şi muşchilor. De aceea oasele fragile sunt semnul unei deficienţe, severe şi pe termen lung, de vitamina D. În plus, durerile localizate în tot corpul, slăbiciunea şi oboseala pot indica o carenţă moderată. Scăderea nivelului de Vitamina D un ţine cont de categoria de vârstă.
Doza zilnică recomandată: 5 mcg atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei
Soluţia? Uleiul de peşte. Dacă, o dată pe săptămână, consumi două porţii de peşte proaspăt sau conservat (somon sau sardine) şi petreci 20 de minute zilnic la soare, fără protecţie, este imposibil să ai probleme cu lipsa de vitamina D.
Glezne umflate: Lipsă de potasiu
Potasiul ajută la reglarea apei din organism. Iar un aport scăzut al acestuia, mai ales atunci când e combinat cu prea multă sare dietetică, poate duce la creşterea tensiunii arteriale (reţii prea multă apă şi asta face ca tensiunea arterială să crească). Aproape un sfert dintre femei şi adolescenţi şi 16% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un aport scăzut de potasiu ca urmare a dietelor lor.
Doza zilnică recomandată: 3,500 mg atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.
Soluţia? Dacă mănânci zilnic cele cinci porţii de fructe şi legume nu vei avea probleme cu lipsa de potasiu. Bananele sunt cele mai cunoscute din această categorie.