marți, 9 iulie 2013

Sfaturi pentru avea mereu o stare de bine!

Stiai ca depresia poate fi si efectul unei carente de vitamine? Sau ca poti sa-ti ridici moralul cu untura de peste? Avem, de la natura, cateva "motive" de veselie...
Ce mancam impotriva tristetii?Rasfat si relaxare
  • Masaj. Programeaza-ti cate 20 de minute de masaj, de doua ori pe saptamana. Masajul reduce secretia de cortizol, hormonul stresului, sporind numarul si viteza conexiunilor neuronale.
  • Asculta muzica. Meloterapia este folosita de multe ori in tratamentul aplicat pacientilor care sufera de depresie. Alaturi de alte terapii ocupationale (pictura, modelarea, muzica), ajuta persoanele introvertite sa se exteriorizeze. Terapia se bazeaza in general pe muzica simfonica, piesele alerte, de exemplu Brahms (Dans ungar), dar orice muzica e buna, cu conditia sa iti inspire momente vesele de viata.
Lumea medicala s-a pus de acord: sentimentele de bucurie si fericire ne ajuta sa traim mai mult si mai sanatos. Din pacate, optimismul nu este intotdeauna suficient pentru inducerea starii de bine. E nevoie si de cateva trucuri naturale pentru alungarea tristetii, usor de gasit si de pus in aplicare.

3 pilule pentru spirit
  • Citeste o carte despre visuri si indeplinirea lor ("Alchimistul" lui Paulo Coelho) sau una amuzanta ("Manuscrisul anonim", de Debra Ginsberg), mergi cu prietenii la un film distractiv ("Smart People", o noua productie Miramax, cu Dennis Quaid si Sarah Jessica Parker).
  • Da o mana de ajutor. Implica-te intr-o actiune de caritate, de voluntariat, planteaza copacei, ajuta-ti o prietena care are copil (fii baby-sitter pentru o zi sau cateva ore), ofera-i unui prieten o mana de ajutor la curatenie, decorarea casei etc. Sunt activitati in care formezi legaturi emotionale puternice cu ceilalti, care iti aduc bucurie si implinire.
  • Reaminteste-ti de clipele fericite. Inchide ochii si gandeste-te la o amintire frumoasa, vizualizeaz-o si retraieste-o. Corpul tau va elibera serotonina, scazand in acelasi timp nivelul de stres.
9 bunatati care te inveselesc
Mananca putin si des (5-6 mese pe zi). Limiteaza consumul de cofeina si bauturi carbogazoase, care iti consuma calciul din organism. Evita pe cat posibil hrana procesata industrial.
  • Pestele. Putin ulei de peste in regimul alimentar pare a fi cel mai promitator tratament impotriva depresiei. Aceasta este concluzia unor dieteticieni australieni, de la Universitatea din Sydney. Dupa opinia lor, acizii grasi omega-3, care se gasesc in peste, dar si in anumite cereale si alune, alunga depresia. Acestia sunt implicati in functionarea normala a sistemului nervos si reglarea dispozitiei, atentiei si memoriei. Dar acest tip de grasimi au un rol important si in tratarea bolilor de inima, artritei, diabetului, bolilor autoimune, ba chiar si a cancerului! Cele mai bogate surse de omega-3 sunt algele, animalele care mananca alge (crevetii) si pestii rapitori, care se hranesc cu creveti. Asadar, mancati somon, sardele sau ton proaspat, de cel putin trei ori pe saptamana.
  • Merele sunt remedii eficiente impotriva depresiei. Contin multa vitamina C, dar si antioxidanti.
  • Branza contine o substanta chimica (feniletilamina) care ajuta la eliberarea endorfinelor, cunoscute ca hormoni ai fericirii.
  • Busuiocul este o planta aromata folosita de antici (Grecia si Egipt) pentru condimentarea mancarurilor, ca si in terapia Ayurveda, pentru capacitatea ei de a inlatura tristetea si oboseala.
  • Cuisoare. Acest condiment nelipsit din retetele bunicii este folosit din cele mai vechi timpuri in multe bucatarii europene si orientale, pentru aroma speciala si calda. El nu stimuleaza doar papilele gustative, ci si secretia de serotonina. Poti sa-l consumi si ca infuzie - lasa cateva cuisoare in apa fierbinte, timp de 5 minute. Indulceste ceaiul cu miere si bea-l cald sau rece.
  • Nucile de caju sunt o sursa importanta de vitamine B, cu toate beneficiile aduse de acestea.
  • Usturoiul este evitat de multa lume din cauza mirosului neplacut, dar specialistii germani ni-l recomanda pentru ameliorarea starilor de anxietate si a celor de tristete.
  • Bananele contin alcaloizi cu efect benefic asupra psihicului si sunt o importanta sursa de vitamina B6.
  • Ciresele nu sunt doar niste fructe apetisante, dar contin si o substanta numita antocianina, care se pare ca alunga stresul. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan sustin ca 20 de cirese in dieta zilnica sunt foarte eficiente in tratarea depresiei.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template