duminică, 7 iulie 2013

Ghidul incepatoarei in arta culinara

n materie de gatit, oricand poti descoperi lucruri noi, dar unele reguli sunt de baza.
Prepararea legumelor, o prioritate
Nu e greu sa mergi la piata si sa cumperi cinci feluri de legume, apoi sa le speli bine cand ajungi acasa si, la final, sa le tai bucatele, sa le asezonezi cu putin otet si ulei, apoi sa le servesti pe post de salata. Dar daca reusesti sa le si prepari calde, nu crezi ca vei castiga puncte in plus in fata celor pentru care vei gati?
Multe dintre legume sunt mai sana­toase proaspete, dar aroma lor se va imbunatati daca sunt putin preparate termic. Este vorba despre mazare, fasole verde, morcovi, conopida, broccoli, spa­ranghel, dovlecel. Scoate ce e mai bun din ele tinandu-le cateva minute fie in cuptorul cu microunde, fie intr-o tigaie de teflon unde le perpelesti putin. Mai poti sa le tii la abur, intr-o cratita cu capac.

Daca nici una dintre variante nu te inspira, adopta o metoda general valabila: transforma legumele intr-un delicios sote! Ai nevoie de legumele curatate si spalate bine, un strop de ulei sau o lingurita de unt, condimente dupa gust sau un catel de usturoi (merge foarte bine cu morcovii, de exemplu).
In ce recipiente gatesti?
Ca orice incepatoare in ale bucatariei, poate esti tentata de seturile de oale si tigai colorate, la pret bun, cu calitati estetice. Insa, in realitate, cum iti va putea spune orice gospodina cu experienta, nu le vei folosi pe multe dintre ele.
Oalele care iti trebuie sunt cele bine facute, eventual din teflon (desi sunt mai scumpe, isi merita cu prisosinta banii, vei vedea cand ti se va intampla prima data sa arzi ceva in ele si vei putea sa le cureti fara efort!). Capacele lor pot sa fie din sticla (sa vezi ce se intampla sub ele), iar cratitele sa nu aiba manerele de plastic (nu le vei putea folosi pentru manca­rurile gatite la cuptor).

Accesoriile necesare sunt lingurile de lemn, cutitele care taie bine (speciale pentru legume si carne), fundurile de lemn (sau mai practicele de plastic, cu sant special pentru scurgerea zemurilor), manusa termoizolanta si... ambitie. Nu in ultimul rand, proviziile pentru gatit nu ar trebui sa-ti lipseasca din camara.
Din ce faci o salata buna?
Nu uita: salata si alte frunze verzi isi pastreaza intacte caracteristicile bene­fi­ce daca le rupi cu mana, nu le tai cu cutitul.

Ridichile din salata trebuie spalate, apoi curatate, ceapa verde se curata de mustati si se scurteaza frunzele verzi, folosindu-se doar partea tanara. Cumpara salata verde cat mai proaspata (fara nervuri groase la frunze). Uleiul si otetul se adauga dupa ce ai taiat si combinat toate ingredientele (fereste-te de otetul din mere, caci schimba gustul salatei), iar sosurile se fac intotdeauna separat.

sursa: avantaje.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template