marți, 2 iulie 2013

5 obiceiuri sanatoase pentru o casa eco!

1. Recicleaza. Una dintre cerintele de baza pentru strictul necesar din orice bucatarie "verde" este un cos de gunoi numai bun pentru reciclare. O mare parte din materia pe care, in mod normal, o aruncam la gunoi poate fi reciclata. Asa ca du-te la magazinele de specialitate (cu articole pentru casa sigradina) si alege cateva cosuri sau galeti pe care sa le folosesti la reciclare.

Ce poti sa faci: Amplaseaza recipiente sau vase mici in orice zona accesibila pentru tine si familia ta din bucatarie si verifica daca ai pus etichetele corespunzatoare: hartie/carton, plastic, sticla si aluminiu/otel. Clateste sau spala cu putina apa containerele/recipientele in care pui sticla, aluminiul sau plasticul inainte de a le pune in bucatarie pentru reciclare. Materialele plastice utilizate in procesul de fabricare a sticlelor de apa minerala, a recipientelor in care se pun salatele, cutiile de lapte, pungile de gunoi, farfuriile de unica folosinta si galetusele si borcanelele de iaurt sunt printre cele mai reciclate.

2. Redu cantitatea de deseuri pe care le produceti. Multe persoane folosesc in bucatariile lor obiecte care pot fi inlocuite cu variante reutilizabile. De pilda, arunca o privire in bucataria ta si identifica acele lucruri de care te poti lipsi cu usurinta, cum sunt cele de unica folosinta, din plastic sau din hartie: prosoapele de bucatarie si pungile de plastic pot fi cu usurinta inlocuite de alte lucruri la fel de utile, dar din alte materiale.

Ce poti sa faci: Pentru a minimiza impactul tau si al locuintei tale asupra mediului inconjurator, inlocuieste prosoapele de hartie cu prosoape din materiale textile (carpe simple) cu care sa stergi vasele si farfuriile si foloseste pungi reutilizabile.  

3. Foloseste produse de curatat care nu sunt daunatoare pentru mediu, ori de cate ori este posibil. Acest lucru nu numai ca iti va face bucataria sa fie mai “verde”, dar, de asemenea, te va ajuta sa mentii un mediu curat pentru tine si membrii familiei tale: sotul, copiii si chiar animalele de companie pot avea de suferit din cauza anumitor produse de curatat toxice. Daca crezi ca esti in stare sa pastrezi un trend cat mai “eco”, fa-ti singuraprodusele de curatat.

Ce poti sa faci: Exista o multime de moduri inovative de a include puterea de curatare a otetului (de vin), a sucului de lamaie si a prafului de copt (bicarbonat de sodiu) in produsele preferate. De exemplu: 
- Freaca si spala vasul de toaleta cu otet (din vin) si praf de copt. 
- Cand vrei sa scoti murdaria si grasimea depuse pe blatul de la bucatarie, foloseste-te de puterea de curatare pe care o are praful de copt (bicarbonatul de sodiu). 
- De asemenea, foloseste praful de copt atunci cand vrei sa indepartezi grasimea si sa improspatezi rufele spalate. 
- Otetul (de vin) poate curata baia, bucataria, precum si alte camere din locuinta ta.

4. Conserva energia din locuinta ta. Conecteaza aparatele electrocasnice mici (filtrul de cafea, prajitorul de paine, storcatorul de fructe etc.) la o singura priza (prelungitor) si apasa pe butonul de "OFF" atunci cand nu sunt in uz si nu esti acasa.

Ce poti sa faci: Sau fa-ti un obicei bun din a scoate din priza orice aparat electrocasnic imediat dupa ce l-ai folosit. Orice obiect din casa ta care este conectat la o priza consuma energie, chiar si atunci cand nu este pornit. De fapt, sustin expertii, 40% din energia pe care electrocasnicele din locuintele noastre o consuma este atunci cand nu sunt pornite, ci doar in stand-by.

5. Minimizeaza impactul pe care il are gunoiul tau asupra mediului inconjurator. Indiferent cat de "verde" este casa ta si cat de mult te straduiesti sa respecti cerintele minime pentru ca mediul inconjurator sa nu fie afectat de stilul tau de viata, intodeauna vor exista lucruri care nu pot fi reciclate. Dar inca iti poti face gunoiul si deseurile ce provin din bucatarie sa fie cat mai eco-friendly. 

Ce poti sa faci: * Deoarece plasticul nu se descompune la groapa de gunoi, unele centre comerciale iti ofera pungi biodegradabile, ca alternativa la pungile standard din plastic. Sau poti incerca si pungile fabricate din plastic reciclat; desi nu sunt biodegradabile, cel putin stii ca mai pot fi folosite o data si inca o data si tot asa. 
* Ia in considerare si folosirea pungilor de hartie. Pungile de hartie sunt, in mod natural, biodegradabile si, desi poate nu ti se par atat de convenabile ca pungile din plastic, cel putin te ajuta sa transporti cumparaturile la fel de bine ca variantele mai putin eco. 

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template