marți, 18 septembrie 2012

Sarbatorile de iarna in lume: cele mai ciudate obiceiuri de Craciun


In Suedia, exista Gävle Goat.

Este vorba despre o structura in forma de tap care este ridicata in orasul Gävle in fiecare an in preajma Craciunului, iar traditia prevede ca lumea sa incerce sa-l arda din temelii. Asta spre necazul autoritptilor locale, care in fiecare an incearca sa impiedice desfasurarea ritualului.

In Venezuela, toate strazile din capitala Caracas sunt inchise in Ajunul Craciunului, pentru ca toata lumea merge la biserica pe patine cu rotile.

In Groenlanda exista un obicei pentru care trebuie sa ai un stomac tare. Momentul Kiviak presupune sa mananci o pasare moarta, din care in prealabil ai scos maruntaiele putrezite in ultimele cateva luni in care a stat ingropata in pamantul inghetat.

In timp ce in mai toata lumea gospodinele se spetesc sa pregateasca tot felul de bunatati pentru masa de Craciun, in Japonia doamnele pot sta linistite. Asta pentru ca de ani buni incoace masa traditionala este alcatuita din preparate de la KFC.

Da, ati citit bine! Japonezii prefera produsele acestui lant de fast-food datorita unei campanii de marketing foarte ingenioase realizata acum 40 de ani.

Norvegia are si ea un obicei al sau. In seara de Ajun, toti norvegienii isi ascund preventiv toate maturile, pentru ca spiritele si vrajitoarele rele sa nu poata calatori pe ele.

Craciunul poate aduce vesti bune pentru celibatarele din Cehia. Este nevoie doar de o pereche de pantofi. Procedura este simpla. O fata singura trebuie sa mearga in timpul zilei afara, sa se aseze cu spatele la usa casei si sa arunce peste umar un pantof. Daca aterizeaza cu varful spre usa, inseamna ca se va casatori in urmatorul an, iar daca va ateriza cu calcaiul spre usa, va ramane celibatara.

In multe culturi exista traditia Scenei Nasterii, dar in Spania, Portugalia si Italia este putin mai aparte. In aceste tari a devenit o traditie ca pe langa cei trei magi, Maria, Iosif si pruncul Iisus in Scena Nasterii sa mai fie inclus un personaj: o figurina care isi face nevoile si care poate fi chiar reprezentarea unei vedete. Printre cele mai cautate figurine sunt cele cu Barack Obama.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template