joi, 27 iunie 2013

Cum sa gatesti carnea de pui la gratar

De obicei, pe gratar folosesti bucati de pui sau piept de pui fara oase si pielita. Fiecare dintre cele doua categorii preseupun strategii diferite de gatit. Bucatile de pui cu pielita pe ele pot cauza producerea de flacari pe gratar, pentru ca ia foc grasimea de pe ele. Pieptul de pui fara pielita risca sa se usuce repede si sa-si piarda aroma repede.
Ca sa evitati producerea de flacari de la pielita, este bine sa evitati sa perforati carnea, pentru astfel se veti permite grasimii sa se scurga si sa ia foc. Folositi intordeauna clesti atunci cand gatiti puiul la gratar. Flacarile de necontrolat care se starnesc din pricina grasimii sunt principala problema in gatirea puiului, intrucat el trebuie gatit la o temperatura medie, nu la una foarte mare.

Daca aveti mari probleme cu flacarile si nu vreti sa stati numai la gratar ca sa supravegheati carnea, puteti incerca gatitul „indirect”, adica sa strangeti carbunii intr-un cerc in jurul marginii gratarului si sa gatiti carnea pe partea unde nu sunt acesti carbuni.

Cand gatiti pui fara pielita, asigurati-va ca acoperiti cu ceva puiul cu ceva pentru a preveni uscarea excesiva. Adica puteti incerca cu ulei sau marinata. In plus, nu uitati sa bateti putin pieptul de pui inainte de a-l pune pe gratar, altfel partile mai subtiri se vor usca, iar cele mai groase nu se vor fi facut. Daca bateti fileurile de pui, atunci acestea se vor gati uniform.

Exista inca o metoda a pregati la gratar puiul, la rotisor. Gatirea la rotisor va lua destul de mult timp, insa gustul deosebit de la final va merita efortul. Pentru a nu se rumeni prea tare si pentru a preveni producerea de flacari, puneti o folie de aluminiu direct sub locul unde se va roti puiul pentru a nu permite grasimilor sa se scurga. In plus, focul trebuie redus destul de mult, puiul trebuie gatit incet ca sa se gateasca si in interior, iar partea de suprafata sa nu fie arsa. 

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template