miercuri, 1 decembrie 2010

Traditii si obiceiuri de Craciun ,turta dulce

In ceea ce priveste Craciunul, din punctul meu de vedere exista trei tipuri de traditii: cele omnivalabile, adoptate in principiu de toata lumea, cele regionale, adica traditiile pe care le tinem doar in anumite parti ale tarii si bineinteles traditiile fiecarei femilii in parte.

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie? Ei bine, se pare ca Iisus nu s-a nascut in acea data, asa cum credeam cu totii, ci biserica a ales data de 25 decembrie ca si data a celebrarii Craciunului pentru a eclipsa sarbatoarea nasterii zeului Mithras, o sarbatoare pagana, care se desfasura in aceeasi perioada.

De ce ne sarutam sub vasc? Probabil ca raspunsul firesc ar fi "de ce nu?" insa legenda spune ca in Scandinavia oamenii foloseau vascul pentru a o venera pe zeita dragostei, Frigga. Asociat cu acesta practica, vascul a devenit planta cu care ne decoram casuta de Craciun si sub care furam pupici de la cei dragi.

De ce e Poinsettia considerata Steaua Craciunului? Pentru ca planta, originara din Mexic, era considerata de localnici ca reprezentativa pentru Steaua din Betleem, care a condus Magii spre ieslea in care s-a nascut Iisus. De altfel, stiati ca frunzele rosii, mari ale plantei... sunt doar frunze, floarea fiind mica, galbena si ascunsa de frunzele pe care noi le asociem cu Craciunul?

Cine au fost primii care au impodobit brazii de Craciun? Traditia aceasta se pare ca am mostenit-o de la germani, care impodobeau brazii cu flori si beteala de hartie in preajma Craciunului, atat brazii din fata casei cat si cei de interior.

De unde si pana unde prescurtarea Xmas pentru Craciun? Pai, desi o consideram o prostie, se pare ca nu e... in limba greaca, Hristos se spune Xristos. Ulterior, de la acest cuvant, s-a ajus la folosirea abrevierii X in locul numelui lui Hristos. Asta se intampla in secolul XVI. De aici, prin inlocuirea lui "Christ" din "Christmas" s-a ajuns la prescurtarea Xmas.

Traditiile culinare legate de Craciun

Taiatul porcului. Cum sa fie iarna, iarna si Craciunul, Craciun, fara taiatul porcului? In copilarie participam frecvent la taiatul porcului, acum... cine sa mai tina porci si cine sa ii mai taie? Important de stiut insa, este cum sa alegem carnea de porc a pentru diverse retete. Capul si piciorusele de porc se folosesc indubitabil pentru prepararea "raciturilor" (piftii). O reteta foarte buna pentru racituri gasiti aici. Pieptul porcului are o carne grasa, numai buna pentru slanina fiarta cu boia, kaiser sau gratare suculente. Burta porcului este folosita in schimb pentru slanina subtire, de obicei foarte afumata, un deliciu alaturi de ceapa rosie, dar si pentru ciorbe. Pulpa de porc este cel mai des utilizata pentru prepararea baconului, a slaninutei afumate dar si pentru niste fripturi colosale. Antricotul de porc este ideal pentru snitele, cotlete si fripturi cu os, iar din spatele porcului se prepara deliciosul muschi file.

Turta dulce. Cel mai probabil, turta dulce este asociata cu Craciunul pentru ca e atat de condimentata si aromata incat este prajiturica ideala pentru iarna si implicit pentru Craciun. Anul acesta eu am hotarat sa infiintez o noua traditie de familie, si anume Casuta de turta dulce, care e atat de frumoasa si mai ales comestibila! M-am gandit la asta pentru ca an de an, poate fi o activitate amuzanta de facut in familie si acum ca e si bebe cu noi, sper sa o decoreze in anii urmatori el, cu bomboane, ciocolata si zahar. Abia astept!

Nu trebuie sa va ancorati de traditiile nimanui si nici sa adoptati traditii de Craciun in care nu credeti cu adevarat. Spiritul Craciunului, zic eu, e mai presus de orice traditie. Pentru mine, Craciunul inseamna Nasterea lui Iisus, si un prilej de a ne bucura ca a venit, ne-a invatat si s-a jertfit pentru noi.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template