miercuri, 9 octombrie 2013

Cand tristetea se transforma in depresie - 10 semne care te tradeaza

Tristetea este o reactie naturala pe care o ai atunci cand treci prin momente grele, neplacute. Totusi, daca tristetea persista si, alaturi de ea, apar si alte simptome ingrijoratoare, e posibil sa suferi de o depresie.

Depistarea depresiei este cu atat mai grea cu cat suntem tentate sa credem ca depresia este cea prezentata in filme, unde dupa cateva zile de plans si tone de inghetata consumate depresia dispare ca prin minune. Ei bine, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Mai mult decat atat, este chiar indicat sa apelezi la ajutorul unui specialist pentru a putea depasi momentul cat mai repede.

Iata ce semne trebuie sa te alarmeze:

1. Esti apatica si ingandurata intreaga zi? - spre deosebire de tristete, depresia nu trece in cateva ore. Astfel, atunci cand suferi de depresie, ai o stare proasta pe intreaga perioada a zilei, in cele mai multe cazuri dimineata si seara starile atingand cote maxime.

2. Dormi prea mult ori, din contra, nu reusesti sa dormi suficient? - calitatea somnului este afectata de starile depresive.

3. Esti pesimista, negativista si ai numai ganduri negre? - ar trebui sa iti dea de gandit. Incearca sa iesi din starea asta schimband ceva. Mentine-te ocupata, practica unsport, citeste, iesi cu prietenii si incearca sa nu te concentrezi pe gandurile rele.

4. Ai probleme cu apetitul? - fie ca nu ai pofta de mancare, fie ca mananci tot ce iti pica in mana pana cand te simti rau, schimbarile apetitului sunt si ele ingrijoratoare, mai ales daca se observa schimbari majore de greutate.

5. Nu reusesti sa te hotarasti ce vrei si ai probleme de concentrare? - persoanele depresive iau decizii extrem de greu si nu reusesc sa se concentreze decat cu eforturi foarte mari.

6. Simti ca nu-ti mai place nimic? Nicio activitate pe care inainte o faceai cu drag nu mai reuseste sa iti trezeasca interesul? - atunci cand esti trista, te refugiezi in activitatile care iti fac placere pentru a te pune pe picioare. Cand suferi o depresie insa, nici macar aceste activitati nu te mai intereseaza.

7. Te simti vinovata pentru orice? - vina este un semn care tradeaza depresia.

8. Nu ai energie? Obosesti extrem de repede? - persoanele diagnosticate cu depresie obosesc imediat, se misca cu greutate si se mobilizeaza cu eforturi majore sa faca ceva.

9. Esti nervoasa? - am ajuns sa consideram ca e normal sa fim irascibile insa, in spatele iritarii continue, se poate afla o depresie majora.

10. Ai avut vreodata ganduri suicidale? - atunci cand depresia este ignorata pentru o perioada buna de timp exista riscul sa apara ganduri de acest fel. In acest caz trebuie neaparat consultat un medic, care te va ajuta sa intelegi ce ti se intampla si cum poti depasi cu succes momentele grele.

Daca ai un singur simptom nu este cazul sa te alarmezi, probabil ca treci printr-o perioada mai grea si poti depasi momentul singura. Daca insa prezinti mai multe simptome enumerate mai sus, atunci probabil ca suferi de o depresie. Intensitatea depresiei poate fi stabilita numai de un medic specialist, medic care iti va sugera si un tratament, in cele mai multe cazuri formele de depresie usoare pot fi tratate fara a apela la medicamente, prin psihoterapie si cu ajutorul celor din jur.

Trebuie sa intelegi ca depresia poate fi tratata si ca nu e nimic rusinos in asta. Mergi la medic - o sedinta la terapeut poate fi chiar distractiva, ajutandu-te sa te cunosti si sa te intelegi mai bine, asa ca merita incercat, fie si numai de dragul experientei!

sursa: feminis.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template