joi, 19 septembrie 2013

Exercitii pentru relaxarea ochilor la birou

Dupa ore intregi petrecute cu ochii-n computer, privirea ta se resimte - oboseste si devine incetosata. Din cauza ochilor obositi te poti confrunta cu migrene, iritatii oculare si chiar presbiopie precoce (scaderea capacitatii ochilor de a focaliza obiecte apropiate). Aceasta din urma se instaleaza de obicei dupa 40 de ani, dar multi tineri ajung, din cauza suprasolicitarii ochilor, sa nu mai vada bine de aproape.

Practic, noi experimentam tot mai putin uitatul in departare - mai ales la birou, unde cel putin opt ore pe zi ne concentram la ce e imediat sub ochii nostri. Si astfel apare oboseala oculara, pe care o poti indeparta destul de simplu:
  • La fiecare jumatate de ora ridica ochii din calculator sau hartii si uita-te undeva la 20-30 m in fata, eventual pe fereastra, fixand un punct mai indepartat.

  • Dupa fiecare 50 de minute de lucru pe computer, fa o pauza de 5 minute in care sa executi o gimnastica a ochilor: uita-te in stanga, apoi in dreapta, in sus si apoi in jos. Fa ochii mari, ca si cum te-ar fi uimit ceva foarte tare, apoi inchide-i strangand pleoapele. Repeta aceste exercitii de 3-4 ori.
  • Daca simti ca ochii te inteapa, aplica pe pleoape o batista umezita si racita un pic in congelator. La fel de bine e daca plimbi un cub de gheata pe pleoapele inchise, dar relaxate, vreme de 1 minut.
  • Iesi de cate ori ai ocazia cate 2-3 minute la aer curat, pentru a-ti limpezi privirea.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template