duminică, 18 noiembrie 2012

Traditii si obiceiuri in perioada sarbatorilor de iarna



Cu ocazia sarbatorilor de iarna, englezii decoreaza intrarea caselor cu ramuri verzi de brad, iar darurile sunt impartite pe 26 decembrie. In Norvegia, traditiile de Craciun cer ca darurile sa fie ascunse intr-un sac cu paie, pus deasupra usii destinatarului iar in momentul cand deschide usa ele vor cadea peste el. In Grecia, masa de Craciun nu se strange seara. Se spune ca in noaptea de Ajun, Isus va trece pe acolo si va gusta din bucatele pregatite. Darurile de Craciun sunt oferite mai mult oamenilor din spitale si orfelinate si mai putin membrilor familiei. In Rusia, masa de Craciun include friptura de gasca si porc. Rusii canta colinde si imnuri in ziua de Craciun si merg la biserica cu flori. In Islanda, exista traditiile de Craciun ca cei mici sa fie vizitati de 13 Mosi Craciuni cu exact 13 zile inainte de Craciun. In Franta, sarbatorile de iarna aduc celor mici cadouri in ghetute, iar pe masa de Craciun exista intotdeauna traditionala prajitura de ciocolata sub forma de buturuga. In Elvetia, are loc parada “ridichilor luminate” cu o lumanare aprinsa in mijloc. In Germania, veti gasi intotdeauna pe masa de Craciun castane prajite, mere umplute cu martipan, varza rosie si galuste impanate cu slanina.
Daruri si colinde de Craciun
In Austria, darurile de Craciun puse sub brad vor fi deschise numai dupa ce s-au servit bucatele traditionale. In Jamaica, colindele pe ritm de raggae insotesc masa de Craciun care include: orez, carne picanta de capra, carne de bou si pui. In Danemarca, obiceiul de Craciun cere ca darurile sa fie impartite de cei mai in varsta celor tineri. In Cuba, masa traditionala de Craciun include: friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante Yuca sub forma de piure. In Australia, locuitorii nu au zapada asa ca renumita sanie trasa de reni a fost inlocuita cu o caleasca cu 8 canguri. Traditiile de Craciun din Cehia sunt cele mai infricosatoare! Numarul persoanelor la cina de Craciun trebuie sa fie par, cel care se va ridica inainte de sfarsit va muri in anul urmator si toate platourile vor fi aduse inainte de venirea invitatilor. In Noua Zeelanda, veti gasi mereu pe masa de Craciun budinca de stafide si prajitura Pavlov. In Spania, cei mici primesc cadouri de 2 ori pe an: pe 26 decembrie si pe 06 ianuarie.
O, brad frumos
Colinde (sau colinduri) sunt acele cantece traditionale romanesti, anume felicitari (urari) de tip epico-liric, avand in general intre 20 si 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datina perpetuata din perioada precrestina.
Colindele nu trebuie confundate cu cantecele de stea, specifice sarbatorilor crestine de iarna, si nici colindatul cu umblatul cu steaua.
Colindele se canta in preajma Craciunului. Unele dintre ele au o sumedenie de variante si versiuni, potrivit diferitelor regiuni si graiuri.
Initial, colindele aveau o functiune rituala, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire si belsug. Peste timp, din semnificatia initiala a colindelor s-a pastrat doar atmosfera sarbatoreasca, de ceremonie, petreceri si urari.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template