duminică, 25 noiembrie 2012

Craciunul in lume



Craciunul in Finlanda
In prima duminica inaintea nasterii lui Iisus, la inceputul anului bisericesc, in bisericile din Finlanda abia mai este loc in picioare. In fata catedralelor, din an in an, se ridica un pom de Craciun de 30-40 metri, impodobit cu mai toate podoabele posibile.

In bisericile finlandeze nu se canta niciodata imnul national. In 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primariei, un reprezentant al orasului proclama "pacea de Craciun". Aceasta inseamna ca de la timpul proclamarii pacii si pana la Boboteaza celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe.

Acest obicei exista de cam 600 de ani si este valabil pentru intreaga tara. Cine poate si vrea, se grabeste sa asculte rostirea si sa cante imnul national, imbracat in straie de sarbatoare.

Dupa amiaza se aprind lumanari in cimitire. Seara, in familiile cu copii, soseste cu multe cadouri Mos Craciun.

Printre mancarurile servite de Craciun se numara: sunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care contine o exclusiv migdala. Persoana care mananca migdala se va casatori in anul ce urmeaza.

In 25 decembrie se serveste un fel de peste care initial s-a preparat printr-un proces indelungat.
Si in oara de 25 in zori sunt slujbe religioase. A doua zi a Craciunului este ziua vizitelor.


Craciunul in Ungaria

Nasterea lui Iisus, Craciunul (25 decembrie) este cea mai mare sarbatoare a crestinilor.
Potrivit papei Iuliu I, Craciunul s-a sarbatorit pentru prima zi in Roma in jurul anului 337, si de aici s-a raspandit obiceiul in Siria, la Constantinopol. In doar cateva zeci de ani, obiceiul s-a extins asupra intregii lumi crestinesti.

In ajunul Craciunului, crestinii respectau cateva traditii. In aceasta zi era interzisa munca in paduri sau pe pasuni; se lucra doar in jurul casei. Era interzisa cererea sau darea de imprumuturi.

Nu era bine nici ca femeile sa coasa, sa teasa sau sa spele vase, pentru ca altfel le pastea o nenorocire. In ajunul Craciunului rufele spalate si puse la uscat aduceau maladie asupra familiei.

Daca animalele se culcau pe partea stanga, insemna ca iarna va fi lunga si geroasa. Fetele tinere se uitau in fantana pentru a-si vedea viitorul sot, la baterea clopotelor seara.

Tinerii nu aveau voie sa manance mancaruri grase, pentru ca nu cumva viitoarele sotii sa le fie urate.
Daca de post cocosul canta in amiaza mare se spunea ca cineva va deceda din imobil.
Daca cineva murea de Craciun, era considerat norocos, pentru ca i se iertau pacatele.
Masa festiva de Craciun era completa doar daca continea traditionala carne de porc prajita, curcanul copt la cuptor, maiosul si cozonacul cu nuci.
Pomul de Craciun era impodobit cu fructe, prajituri, dulciuri si lumanari.


Craciunul in Anglia

Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul in termen de 24 decembrie, ci in 25.

Scrisorile pentru Mos Craciun, care are numele de Santa Claus, in ajunul Craciunului sunt puse in hornul semineului, pe semineu sau in geam, introduse in sosetute speciale, in asa fel incat sa fie umplute cu surprize a doua zi dimineata.

In 25 decembrie familia engleza se strange la masa festiva si consuma traditionala masa de celebra: curcanul cu castane, rata coapta la cuptor si binecunoscuta budinca de prune.

Mult timp in ajunul Craciunului se consuma doar rata la cuptor. Conform legendei, cu ocazia Craciunului din anul 1588, Elisabeta I servea rata la cuptor cand a primit vestea ca armata engleza a invins Armada Spaniola.

Tot traditiei Craciunului englezesc ii apartine si pachetelul surpriza numit cracker, care este impartit la servirea budincii de Craciun.



Craciunul in Statele Unite ale Americii

In America pregatirile de Craciun incep foarte devreme.

Prima zi importanta este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei). De la sfarsitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Craciun.

In binecunoscutul Rockefeller Center, langa patinoar se impodobesc deja brazi de zeci de metri inaltime.

In centrele comerciale apar zilnic noi ornamente de celebra, alaturi de Mos Craciun pe sania sa cu reni si de spiridusi. De peste tot se simte mirosul de brad, si se aude colinda "Santa Claus is coming to town..."

Un magazin apartinand lantului Hallmark vinde pe durata intregului an ornamente de Craciun.

Inainte de Craciun copiii il asteapta pe Santa Claus, la fel ca si in tarile europene. Fiecare membru al familiei primeste obligatoriu cate un bat din zahar, dar datoria mosului nu se termina aici. Tot el raspunde si de cadourile de Craciun, pe care le lasa sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii, in functie de cat de cuminti au fost pe parcursul anului.


Craciunul la poalele Carpatilor

Ucraina, Slovacia, Ungaria si tara noastra sunt tarile care se afla la poalele Carpatilor. Aici traiesc mai multe natiuni (ucraineni, rusi, maghiari, romani, slovaci, sasi) si religii (reformata, catolica, ortodoxa, baptista, evanghelica, greco-catolica) laolalta.

Multe traditii se leaga de fertilitatea pamantului. De Craciun, pe podea si sub fata de masa se aseaza seminte de grau, iar de ziua sfantului Luca, seminte de porumb.

Un obicei greco-catolic captivant este si umblatul cu steaua: in Ungaria in multe locuri copii umbla cu steaua de Boboteaza, la ortodocsi dar se umbla de Craciun. Trei copii mai mici umbla din imobil in imobil imbracati ca cei trei crai de la est cu o stea si duc in imobil oamenilor mesajul ingerilor.

Sarbatoarea oficiala este pe 25 si 26 decembrie; fiecare populatie isi sarbatoreste Craciunul dupa propria religie, dar respecta si Craciunul celorlalte religii.

La tara este un obicei strabun faptul ca nu se lucreaza de sarbatoarea fiecarei religii iar bucataresele invata una de la cealalta retetele mancarurilor fiecarei natiuni si religii.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template