duminică, 25 noiembrie 2012

Meniu festiv pentru Sărbătorile de Iarnă




Frenezia sărbătorilor de iarnă este molipsitoare. De la decorul luminos de pe străzi și din magazine, până la isteria cumpărăturilor, toți suntem prinși în această atmosferă febrilă înainte de binemeritatele zile de sărbătoare. Pentru cei care rămân acasă și doresc să organizeze mese festive cu familia sau prietenii, am pregătit un ghid cu sfaturi și sugestii generale pentru meniu, dar și rețetele complete de la apertive până la desert.
masa de Craciun
O masă festivă, cu prietenii şi/sau familia depinde de mai mulţi factori printre care spaţiul în care se desfăşoară reuniunea, numărul şi vârsta participanţilor, gusturile şi obiceiurile participanţilor. Din aceste considerente organizarea unui astfel de eveniment depinde de la caz la caz. Mai jos găsiţi câteva sugestii – utile, credem noi – pe care le puteţi lua în calcul pentru organizarea unei mese de Crăciun şi/sau Revelion.
Pregătirile
Pentru orice lucru bine făcut, pregătirile sunt esențiale. Înainte de a creiona meniul festiv, trebuie să știți numărul invitaților și preferințele lor culinare. Este ușor atunci când vorbim de mesele în familie unde știm deja cine vine la cină, dar este mai greu atunci când se organizează petreceri cu mai mulți invitați.
Dacă nu cunoașteți preferințele culinare ale invitaților, asigurați-vă că acoperiți o gamă largă de feluri de mâncare: mai multe tipuri de carne, mâncăruri vegetariene, preparate tradiționale, dar și preparate etnice sau de inspirație mai modernă.
Nu uitați de decor! O masă festivă trebuie aranjată în ton cu evenimentul. Vizitați magazinele de decorațiuni și alegeți în funcție de decorul unitar de acasă.
Alegeți fața de masă în ton cu șervețelele. Dacă alegeți șervețele de pânză, nu uitați de inele. Farfuriile și paharele trebuie să fie, de asemenea, complementare cu fața de masă. Pentru a scoate în evidență mâncarea, folosiți farfurii cu mult alb sau crem la bază. Dacă alegeți farfurii prea colorate (roșii, albastre etc), mâncarea nu va arăta la fel de apetisant.
Necesare:
§  față de masă și șervețele asortate
§  farfurii și tacâmuri pentru toți invitații
§  platouri și vase pentru servire (inclusiv ustensile pentru servire: clește, lingură, polonic etc)
§  pahare de șampanie
§  pahare pentru vin, bere, alcool
§  decor de masă – lumânări, aranjamente florale, aranjamente cu decorațiuni de crăciun
Pentru varianta de bufet, alegeți vase de servire asortate de pus pe bufet.
Matematica de sărbători
De regulă, pe lângă masa de sărbătoare propriu-zisă, perioada sărbătorilor de iarnă este marcată de o întreagă serie de mese deoarece, practic, fiecare apariţie a unui musafir este un motiv de a gusta câte ceva. Din acest motiv e bine să aveţi în vedere câteva principii utile.
§  ordonaţi servirea în funcţie de gradul de perisabilitate a preparatelor. Serviţi, de exemplu, în primele zile, salatele care conţin ouă fierte, maioneză, etc.
§  nu gătiţi niciodată mai mult decât puteţi păstra/depozita în condiţii optime.
§  folosiţi cutii etanşe, borcane, folie alimentară pentru a depozita şi acoperi preparatele.
§  nu depozitaţi alimente cu mirosuri puternice, în special cele care conţin usturoi, lângă deserturi.
§  luaţi în calcul alimente care pot fi congelate. Chiftelele, de exemplu, se pot găti şi congela, fără să-și piardă din calităţi după decongelare.
§  câştigaţi timp şi spaţiu dacă, de exemplu, carnea de porc şi cârnaţii îi prăjiţi din timp şi îi depozitaţi în borcane cu untura în care au fost prăjiţi.
§  puteţi face economii substanţiale dacă achiziționați ingredientele vrac, în special pe cele pe care le includeţi în mai multe reţete.
§  cumpăraţi cel mai târziu – dar nu chiar în ultima clipă – ingredientele pe care doriţi să le folosiţi proaspete, cum ar fi ingredientele pentru salate, fructele, etc.
§  nu lăsaţi toate pregătirile pentru ultima zi.
Meniul Festiv
În funcţie de numărul, tipul şi vârsta invitaţilor, puteţi opta pentru o multitudine de reţete. Important e să le asociaţi inteligent între ele. Nu gătiţi aperitive orientale,fripturi tradiţionale şi deserturi moderniste ci încercaţi să le articulaţi într-un concept unitar, potrivit cu gusturile invitaţilor. De regulă, musafirii, chiar şi cei tineri, sunt tentaţi să guste produse şi preparate tradiţionale, care rezonează cu perioada Crăciunului. Cu toate acestea şi în acelaşi timp, invitaţii sunt tentaţi să încerce ceea ce nu găsesc acasă. E un bun moment să-i surprindeţi.
Mai jos aveţi o listă de sugestii, clasice şi moderne, din care puteţi alege.
Aperitive reci
Avangarda oricărei mese din perioada sărbătorilor de iarnă rămân aperitivele reci. Preparaţi-le din timp pentru a le avea atunci când musafirii, poftiţi şi nepoftiţi, vă bat la uşă.
Aperitive calde
Aperitive calde completează plăcut masa, în special dacă musafirii sunt înfriguraţi după drumul prin zăpadă. Optaţi pentru aperitive calde care se pot găti din timp, păstra la cald sau reîncălzi.
Mai puteţi alege din gustări şi aperitive.
Supe
Supele şi ciorbele de Crăciun sunt mai degrabă complementare într-un meniu şi se caracterizează, în mod tradiţional, prin folosirea legumelor de toamnă şi a cărnii de porc, crudă sau afumată. Dar opţiunile nu se opresc aici.
Încercaţi:
Fripturi
Carnea friptă, denumită generic friptură, se află în centrul atenţiei la mesele festive, şi cu atât mai mult iarna când consumul de proteină animală creşte.
Puteţi opta pentru una sau mai multe dintre următoarele fripturi:
§  Păstrav cu capere (în folie)
§  homar cu creveți
Alte fripturi: carne sau pește și fructe de mare.
Garnituri
Garniturile pun cel mai bine în valoare gustul unei fripturi astel încât nu le lăsaţi la voi întâmplării. Asociaţi garniturile în funcţie de ingredientele şi condimentele pe care le conţin astfel încât să se completeze cu cele din friptură.
Sarmale
Sarmale în oală de lutUn loc aparte în meniul de sărbători şi în sufletul românilor îl reprezintă sarmalele. Înlocuiţi carnea de porc crudă cu cea afumată, varza dulce cu varza murată şi, opţional, orezul cu păsat – mălai spart – pentru a obţine sarmale de sărbătoare.
Bonus, adăugaţi la fierbere, un ciolan afumat de porc pentru a elibera aroma sa desăvârşită.
Reţeta de bază a sarmalelor în oală de lut, pas cu pas, o găsiţi aici. Înlocuiţi doar ingredientele cu cele de mai sus şi renunţaţi la roşii.
Deserturi
Cu siguranţă că masa dulciurilor va fi dominată de cozonaci, coptură absolută a Crăciunului. Iată o scurtă selecţie de sezon.
§  Cozonaci româneşti (moldovenești)
§  chec sau blat de tort
§  Fursecuri cu unt de arahide și ciocolată
§  Gugelhupf

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template