sâmbătă, 20 octombrie 2012

Cum sa gatim corect si sanatos


Pentru a manca sanatos si pentru a ne mentine corpul la o greutate normala, este indicat sa mancam mancare gatita acasa. Dar felul in care gatim poate sa ne deterioreze sanatatea.

Extras din cartea prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, 'Si noi ce mai mancam?' (vol. I)
 

Pentru a evita acest lucru, va enumeram mai jos modurile cele mai sanatoase de a gati: 

1. Prepararea prin inabusire (fara apa) 

Avantaje: conservarea nutrientilor (vitamine, minerale); degradari limitate ale proteinelor si grasimilor; posibilitatea obtinerii alimentelor sarace in grasimi. 
Procesul de prepare: lent, la foc mic, cu vasul acoperit. 
Alimente recomandate: bucati mari de carne, peste, pasare, legume care degaja apa (ciuperci, dovlecei, rosii). 
Vase necesare: cele din fonta, masive, ce repartizeaza omogen caldura. 
Alte indicatii: se poate folosi inca de la inceput grasime rezistenta la temperatura, condimente. Carnea se lasa sa fiarba in suc propriu. Sucul va fi periodic utilizat la stropirea carnii. 

2. Prepararea prin fierbere in abur 

Avantaje: conserva vitaminele si mineralele din legume si fructe, nutrientii si aromele; nu necesita aport de grasimi. 
Alimente recomandate: legume, peste, crustacee (creveti, languste, homari). 
Vase necesare: cele suprapuse, perforate, oala sub presiune. 
Alte indicatii: unele legume pot fi pregatite in coaja (cartoful, vanata), astfel sporandu-si cantitatea de vitamine si fitonutrienti; legumele care se oxideaza usor (anghinare, andive) se prepara separat si se stropesc cu zeama de lamaie. 
Nota: in timpul fierberii in aburi se extrag si o parte dintre contaminantii periculosi (pesticide, nitrati) si de aceea nu este recomandat sa se foloseasca apa rezultata pentru prepararea altor feluri de mancare daca alimentele nu sunt ecologice. 

3. Prepararea in folie sau frunze 

Avantaje: conserva bine nutrientii, aromele, nu necesita adaos de grasime. 
Procesul de preparare: inabusire. 
Alimente recomandate: peste, carne de pasare, legume, fructe. 
Vase necesare: hartie speciala de pergament, frunze oparite de vita de vie, de varza, tuburi de praz. 
Alte indicatii: legumele si fructele pot fi taiate in bucatele mici pentru a li se scurta timpul de preparare. Alimentele se vor infasura lejer, in hartie de pergament, se vor lega si se vor introduce cu tava in cuptor. 
Nota: nu se va folosi folia de aluminiu deoarece aciditatea alimentelor mobilizeaza ionii de aluminiu in hrana. Aluminiul este neurotoxic, fiind asociat cu maladia Alzheimer. 

4. Preparare in wok si tigaie 

Avantaje: prajirea se face foarte rapid utilizand numai grasimi rezistente la caldura (ulei de susan, de palmier, nehidrogenat sau de masline).
Alimente recomandate: carne portionata in bucati de marime medie-mica. 
Alte indicatii: este necesara adaugarea de grasime si agitarea continua a alimentelor, fara a utiliza capacul.
5. Prepararea la gratar 

Avantaje: daca frigerea se face corect, alimentele isi pastreaza elementele nutritive si aromele nefiind necesar adaosul suplimentar de grasime. Crusta formata la suprafata carnii impiedica eliminarea apei si a aromelor, pastrand gustul si fragezimea preparatului. 
Vase folosite:
 gratarele cu sursa de foc excentrica sau laterala, rotisorul cu radiatie infrarosie, gratarul de fonta sau ceramica. 
Alte indicatii:gratarul pe care se frige carnea deasupra sursei de foc trebuie strict supravegheat, pentru a nu se aprinde grasimea scursa din carne si pentru a nu se produce frigerea excesiva, care favorizeaza aparitia substantelor cancerigene. 

6. Prepararea la cuptor
Avantaje: grasimea poate fi redusa prin folosirea formelor teflonate. 
Alimente recomandate: produsele pentru gratinat, produsele de patiserie, prajiturile, tartele, placintele etc. 

7. Prepararea la oala sub presiune 

Avantaje: este un mod rapid, modern si sanatos de preparare a mancarii in casa, timp de preparare foarte scurt (de la cateva minute la maxim 20), distrugerile nutrientilor din alimente sunt limitate, vitaminele se pastreaza mai bine. 
Vase folosite: oala sub presiune din otel inoxidabil. 
Alimente recomandate: carne, legume. 
Nota: alimentele sunt preparate rapid sub presiune si temperatura inalta (pana la 120 grade C) datorita inchiderii etanse a capacului.

sursa: http://www.121.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template