miercuri, 19 noiembrie 2008

Sfaturi ca sa nu te balonezi

A vorbi despre balonare este ca si cum as vorbi despre spalatul pe dinti. Este un subiect la fel de comun, toti trecem prin asta si ne întrebam de ce o masa atât de delicioasa în loc sa ne lase sa prelungim senzatia de placere mai mult timp ne taie cheful fiind urmata de senzatia de preaplin, de dureri, de obiect bombat ce nu se mai poate ridica de pe scaun?

Balonarea, bat-o vina, apare ca sa ne spulbere visul gastronomic în care tocmai ne cufundaseram. Si ne dam seama ca nici cele mai gustoase bucate din lume nu merita calvarul de dupa. Dar ce ne facem daca suntem gurmanzi, pofticiosi gata de orice sacrificii pentru o costita în plus?
Noi nu facem asta oricum. Suntem femei si nu e frumos, nu e delicat si civilizat. Cu toate astea, chiar daca nu mâncam foarte mult tot avem de-a face cu neplacuta, nedorita si nechemata de nimeni balonare.

Când eram studenta si stateam la camin mâncam în medie o data la doua zile si îmi amintesc cât de rau ma simteam. Eram ca un schelet ambulant cu burta si ma întrebam de ce daca nu mâncam mai nimic. Pe atunci mi se parea ca sunt superwoman si ca nu am nevoie decât de stat pâna la epuizare la biblioteca si de multa cafea. Pe moment ai senzatia ca organismul tau este invincibil si poate face fata la orice solicitare...în timp însa se plictiseste de ignoranta ta si cedeaza.

Ideea este urmatoarea, alimentatia rationala este una dintre cele mai importante conditii pentru mentinerea unei sanatati optime si pentru evitarea aparitiei balonarii. Chiar daca nu ai timp sa manânci la ore fixe sau de trei ori pe zi este foarte important sa consumi alimente corespunzatoare si sa acorzi mesei tot timpul si toata implicarea necesara. Trebuie sa uiti de toate si sa asiguri o atmosfera relaxata si plina de voie buna.

Nu consuma grasimi, prajeli, alimente greu de digerat. Mesteca mult înainte de a înghiti; mânanca încet, în voie si nu ca si cum ai avea de depasit un record la concursul „cine temina mai repede supa”. Renunta la cafea, la ceai negru si la tigari. Evita sucurile, dulciurile si guma de mestecat. Renunta la bauturile carbogazoase si la bere. Nu mânca fructe decât între mese si nu combinate cu alte alimente si, mai ales, nu consuma fructe imediat dupa ce ai mâncat carne deoarece aceasta din urma se digera mai greu decât primele. Consuma dimineata si seara câte un pahar de apa cu zeama de la o jumatate de lamâie pentru a elimina toxinele. Bea ceaiuri pe baza de chinion, anason, fenicul, coriandru, busuioc, menta, maghiran, salvie, musetel, codita soricelului. Consuma iaurt si cât mai multe fructe în special: gutui, ananas, portocale.

Foarte eficienta în combaterea balonarilor este cura cu kefir (cate doua pahare pe zi timp de doua saptamâini) sau cu salata de patrunjel (taiat marunt amestecat cu ulei de masline si putina zeama de lamâie). Iar daca balonarile continua sa apara însotite de dureri abdominale este bine sa mergi la medic pentru ca pot fi simptome ale unor afectiuni mai grave.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template