miercuri, 18 noiembrie 2009

O, brad frumos!


În fiecare an, în seara de Ajun a Crăciunului, se împodobeşte bradul. Obiceiul s-a extins în întreaga lume pe parcursul mai multor secole.

În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, odată cu aşteptarea lui Moş Crăciun.

Verde din 1510

Prima atestare a bradului de Crăciun împodobit a fost în anul 1510, în Letonia, iar apoi s-a răspândit în regatele germane şi către Europa de Vest. Prinţul Albert, soţul reginei Victoria, care era născut în Germania, a reuşit să introducă tradiţia bradului împodobit şi la curtea britanică. Popularitatea familiei regale a facut ca obiceiul să se răspândească repede printre supuşi. Se spune că Martin Luther a fost primul care a aprins lumânări în brad, pentru

a le arăta copiilor cum strălucesc stelele pe cer noaptea.

Încet-încet, împodobirea bradului de Crăciun s-a extins foarte repede, ajungând, în secolul al XIX-lea, în America, dar şi în România şi în estul Europei. Dacă la început brazii erau decoraţi cu mere, nuci, lumânări aprinse şi bomboane de ciocolată, azi, odată cu diversificarea ornamentelor, crengile bradul de Crăciun stau sub povara globurilor poleite cu praf de aur şi cristale Swarovski.

Vatican. "Arborele de Crăciun simbolizează viaţa, care ramâne pururi verde, este un simbol al prieteniei, al afecţiunii sincere, al sprijinului, iertării şi înţelegerii reciproce", spunea Papa Ioan Paul al II-lea. Tradiţia de a înălţa un brad de Crăciun în Piaţa Sfântul Petru a fost introdusă de Papa Ioan Paul al II-lea, în 1982. Anul acesta, Sfântul Scaun a primit, din partea Austriei, un brad cu o înălţime de 33 de metri. Bradul provine în fiecare an de la un alt stat. Vaticanul şi-a exprimat dorinţa de a susţine efortul ecologic global şi a luat decizia de a folosi lemnul bradului pentru fabricarea de bănci de şcoală pentru copii.

New York. În centrul
Rockefeller este expus cel mai somptuos brad de Crăciun din lume. Înalt de 24 de metri, luminat de aproximativ 30 de mii de beculeţe şi cu o greutate de 8 tone, bradul din New York a devenit un simbol al metropolei şi un obiectiv turistic de interes. Primul brad la Rockefeller Centre a fost aprins în 1931, iar tradiţia nu a fost întreruptă nici în timpul războiului sau al recesiunii economice.

Casa Albă. Amplasarea unui brad de Crăciun la Casa
Albă datează din 1889, de pe vremea preşedinţiei lui Benjamin Harrison. Înălţarea bradului de sărbători, la Casa Albă, a devenit o "tradiţie naţională" care reflectă gusturile "Primei Familii".

Londra. Şi anul acesta, bradul tradiţional al Londrei, din Piaţa Trafalgar, a fost dăruit de Norvegia şi are o simbolistică aparte. În fiecare an, începând din 1947, poporul norvegian le dăruieşte un brad britanicilor, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul primit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bradul pe care norvegienii îl oferă are, în general, vârsta cuprinsă între 50-60 de ani, şi este ales cu câteva luni înainte. În 2008, ceremonia aprinderii bradului a avut loc pe 4 decembrie, în prezenţa primarului Londrei şi a primarului oraşului Oslo.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template