miercuri, 18 noiembrie 2009

Legenda lui Mos Craciun

Americanii il numesc Santa Claus, iar francezii - Pere Noel. In Japonia i se zice Santa Oji-San, iar in China vecina - Sheng Dan Lao Ren. Europenii au dat si ei nume diferite celebrului personaj: olandezii ii spun Sinterklaas, finlandezii - Joulupukki, iar polonezii - Svaty Mikalas.

Indiferent de numele pe care Mos Craciun il poarta la diferite popoare, cartierul sau general ar fi - se spune - la Paralela 66, in padurea din apropierea orasului lapon Rovaniemi, din Finlanda. De acolo, Mosul pleaca - in fiecare an, cu sania sa, trasa de reni, incarcata de daruri - catre casele tuturor celor care il asteapta, langa bradul impodobit, in Ajunul Craciunului. Desi are aproape 400 de ani, Mos Craciun face an de an acest lung drum cu sania zburatoare, neuitand de nici unul dintre copiii cuminti care i-au scris.

Pana spre sfarsitul secolului XIX, inaintasul lui Mos Craciun era un personaj care speria si ameninta copiii, actuala sa infatisare (vesel, bonom, cu haine rosii si ochi stralucitori) fiind inspirata de legendele aduse in America de emigrantii europeni. Din multele personaje traditionale ale acestora, cel mai simpatizat pe noul continent de peste ocean a fost Sinterklaas - cel considerat de olandezi (si alte familii germanice) un fel de Sfantul Nicolae, ocrotitor al copiilor. Tot Sinterklaas a fost si cel care i-a imprumutat numele Mos Craciunului american: Santa Claus.

Apoi, de-a lungul timpului, desenatorii specializati in publicitate i-au adaugat lui Santa Claus atatea trasaturi frumoase (fizice si de caracter) incat a ajuns sa nu mai semene aproape deloc cu Sfantul Nicolae cel sever, care dadea adesea pedepse copiilor neascultatori din Europa. Pentru ca aproape fiecare tara de pe continentul nostru avea o legenda a ei in ceea ce il priveste pe Mos.

Pe vremuri, copiii germani povesteau cu teama despre vizita anuala a lui Weinachtsmann, care aducea nuiele de mesteacan pentru a ii pedepsi pe cei rai, dar si daruri - cu care erau rasplatiti cei buni. Exista si o reprezentare grafica a acestei traditii: un desen vechi de peste 100 de ani, pastrat intr-un muzeu, in care niste copii speriati se ascund in spatele parintilor atunci cand intra pe usa casei un individ cu pelerina si gluga, purtand in spate un sac cu jucarii, iar in mana - o creanga de mesteacan. In tarile din Marea Britanie, aducatorul de daruri era personajul secular Old Christmas, un tip cu barba si pelerina lunga, care venea cu alimente si bauturi, atat la tineri cat si la batrani, si care era reprezentat purtand un vas cu bautura (cu care toasta in ajunul Anului Nou si de Boboteaza). Tot in Anglia, inainte de fiecare Craciun se publicau carticele in care personajele principale erau fantome.

Acest obicei editorial a fost intrerupt cand marele scriitor Charles Dickens a publicat nemuritoarea sa carte Poveste de Craciun, a carei aparitie a avut un mare impact, la nivel national, in transformarea in bine a cititorilor maturi. In Austria, insotitorul preferat al lui Mos Craciun este Krampus, un fel de monstru cu mult par, cu coarne, o limba rosie, lunga si ochi infricosatori - un fel de Yeti, Omul Zapezilor de azi. Si vechii francezi aveau un personaj infricosator in rolul mosului: Pere Fouettard, un calugar care ii batea pe copiii neastamparati. Revenind la Sinterklaas, acel Mos Nicolae olandez transformat de americani in Santa Claus, sa mai spunem ca, si in zilele noastre, in ajunul sarbatoririi sale, copiii din Tara Lalelelor isi lasa la ferestre pantofii si ghetutele, sperand ca Sinterklaas le va aduce jucarii, dar si temandu-se ca vor primi nuiele de mesteacan.

In Statele Unite, care au lansat apoi o moda mondiala, Mos Craciun (Santa Claus) a evoluat de la un personaj salbatic, venit din adancul padurii, imbracat uneori in costum de vanator, la batranul cu fata blanda care calatoreste cu o sanie trasa de reni. Iar creatorul actualei imagini a celui mai indragit personaj al copilariei a fost Thomas Nast, un desenator american de origine germana. Ca si in cazul altor productii folclorice, chipul lui Mos Craciun si-a inceput o viata proprie, devenind nemuritor, iar creatorul a fost uitat pe nedrept. Caci, astazi, foarte putini stiu cine este “tatal” lui Mos Craciun. Si cu atat mai putini sunt cei care au aflat unde s-a nascut batranelul voios si generos, fara de care sarbatoarea Craciunului nu ar mai avea atata farmec. Si totusi, Santa Claus are un act de nastere datat decembrie 1862 si un parinte pe nume Thomas Nast.

Creatorul lui Mos Craciun s-a nascut in anul 1840, in orasul german Landau. La varsta de 6 ani a parasit Europa, plecand cu familia sa in America, la New York, acolo unde parintii sai visau - ca toti emigrantii - sa duca o viata imbelsugata. Foarte talentat ca desenator, Thomas Nast este angajat, la 20 de ani, ca grafician in redactia revistei Harper’s Weekley, cel mai mare saptamanal ilustrat din acea vreme. Cand Razboiul de Secesiune a izbucnit, tanarul ilustrator a fost trimis de editura pe front, pentru a desena tablouri de lupta, dar si imagini alegorice. In cadrul serialului de desene intitulat De ce ne luptam, Nast a publicat si o ilustratie denumita Ajun de Craciun. Era un desen compus din doua imagini: o tanara mama, care se roaga, in timp ce copiii ei dorm in patut si o a doua care il reprezenta pe sotul ei, barbos si ganditor, imbracat in uniforma armatei nordiste si privind la fotografia care ii infatisa familia.

Alaturi - imaginea unui batranel durduliu si bonom, infasurat cu drapelul american, sosit in tabara militara pentru a imparti daruri soldatilor. Aceasta era prima ilustratie care il prezenta pe Santa Claus - acel Mos Craciun pe care il cunosc astazi copiii din lumea intreaga: un mosneag simpatic, cu obrajii imbujorati si barba alba, imbracat intr-un costum rosu, garnisit cu blanita alba.

Despre personajul desenat de el, Thomas Nast avea sa spuna mai tarziu ca este originar din Renania, tinutul german despre care graficianul isi amintea vag, ca despre un loc al primei sale copilarii. Din Renania natala, Nast adusese in imaginatia sa chipul unui mosulet poreclit Pelze Nicol, care oferea bomboane copiilor cuminti, dar si bucati de carbune celor obraznici. Numai ca, batranelul german era serios si sever, iar noul personaj desenat de Thomas Nast era vesel si mereu pus pe glume. De Nikolaus (acel Mos Nicolae, numit si Pelze Nicol) se speriau copiii, dar noul Santa Claus era prietenos, simpatic si bun.

Scenele de Craciun publicate in Harper’s Weekley au avut un succes urias, astfel incat Thomas Nast l-a desenat pe Mos Craciun, in anii urmatori, in diferite alte scene, cele mai multe dintre acestea fiind reproduse - pana in zilele noastre - de miliarde de ori. Il vedem pe mos cum impodobeste bradul, pregateste cadourile, citeste scrisorile, coase haine, zboara cu sania purtata de reni, umbla pe acoperisuri si coboara pe hornuri.

Desi numele lui Thomas Nast figureaza rar in enciclopedii, el este considerat totusi unul dintre cei mai importanti creatori de imagini legate de istoria Americii. Creatorul imaginii lui Mos Craciun a mai desenat atat mascota Partidului Republican (un elefant), cat si simbolul Partidului Democrat (un magarus). Istoria a mai consemnat despre Nast ca a luat parte la campania lui Garibaldi din Italia si ca a fost unul dintre prietenii apropiati ai generalului Grant (in timpul Razboiului de Secesiune). Paradoxal, sfarsitul razboiului secesionist aduce pacea in America, dar si nefericirea in viata lui Thomas Nast: desenele lui apar tot mai rar, iar in 1886 este concediat de revista pentru care lucrase atatia ani. Cu timpul, desenatorul este uitat de lume si ajunge sarac. Abia in 1902, presedintele Roosevelt isi aminteste de el si ii ofera postul de consul in Ecuador, tara in care Nast se imbolnaveste - dupa numai sase luni - de febra galbena si se stinge din viata.



Sursa: lumea-copiilor.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template