luni, 2 noiembrie 2009

Curiozitati

Curiozităţi

De prin lume adunate









* Primele parbrize de maşină, apărute în anul 1899, erau în general foarte înalte, întrucât maşinile din acea epocă atingeau adesea 2 m înălţime. Realizate din sticlă obişnuită, ele erau considerate ca accesorii facultative.

* Floarea cea mai aromată este cactusul american. Mirosul său se simte de la o distanţă de 1 km.

* Mamiferul cu urechile cele mai mari este elefantul african; suprafaţa totală a urechilor sale este de 8 metri pătraţi.

* Doctorul Merry Delabost, medicul-şef al închisorii de la Bonne-Nouvelle, din Rouen, este cel care a inventat duşul, prin 1872, pentru a permite deţinuţilor să aibă o mai bună igienă corporală. Era vorba de duşuri colective, dar sistemul de jetare a apei era individual.

* Când se simte ameninţat de vreun duşman, ornitoringul, mamifer ce trăieşte în Australia, se scufundă rapid în apă, unde poate rămâne nemişcat peste 10 minute, fără să respire.

* Sugativa a fost descoperită în Anglia în 1863, dintr-o întâmplare, un muncitor uitând să adauge clei în cazanul cu hârtie crudă.

* Turul Franţei la ciclism, creat de către Henry Desgranges, lua start pentru prima oară pe 1 iulie 1903. Conţinea 6 etape şi doar 20 de concurenţi au reuşit să treacă linia de sosire, din cei 60 înscrişi.

* Cel mai vechi dicţionar cunoscut datează din anul 600 î.e.n. A fost găsit în Mesopotamia şi e scris în akadiană, limba folosită de asirieni şi de babilonieni.

* Girafa este animalul terestru cu talia cea mai înaltă; poate atinge 6 m în înalţime.

* Prima pudră de cacao a fost fabricată pentru prima dată de către olandezul Coenraad Johannes Van Houten, la Amsterdam, în 1828.

* Singura pasăre din lume ce cântă şi în timpul zborului este ciocârlia. În zborurile ei aproape verticale, te încântă cu trilurile asemănătoare unei soprane de coloratură.

* Baikalul este cel mai adânc lac de pe glob (1742 m) şi cu cel mai mare volum de apă dulce (23 000 km cubi).

* În anul 1480, William Caxton publică primul dicţionar bilingv englez-francez pentru "turişti". Conţinea 36 de pagini.

* Zaharina a fost descoperită de americanul Constantin Fahlberg, care lucra sub îndrumarea profesorului Ira Remsen la Universitatea John Hopkins din Baltimore. El publica rezultatul muncii sale pe 27 februarie 1879.

* Porumbelul voiajor este animalul domestic ce posedă cel mai bun simt al orientării; când este transportat spre o destinaţie oarecare într-un vagon închis şi pe rute oricât de încâlcite, el, odată eliberat, regăseşte locul de unde a plecat, chiar şi la o distantă de 2000 km.

* El cactus andante este planta care "merge ". Acest cactus are drept picioare nişte umflături ciudate, acoperite cu ghimpi şi care se pot mişca foarte încet. Foloseşte umiditatea atmosferei, şi nu pe cea a solului.

* Cea mai dulce plantă din lume creşte în Paraguay, se numeşte Eupatorim Rebandinaum, şi sucul obţinut din această plantă e de 300 de ori mai dulce decât zahărul.

* Ghepardul este animalul terestru cel mai rapid, el putând să atingă o viteză de 110 km/h.

* În anul 1570, flamandul Ortelius a publicat lucrarea intitulată Theatrum Orbis Terrarum (conţinând 53 de planşe cu 70 de hărţi), lucrarea fiind considerată a fi primul mare atlas universal.

* Primul ascensor cunoscut a fost construit sub domnia lui Ludovic XVI, la Versailles, în 1703 şi era folosit doar de rege personal.

* Cu o temperatură constantă de 40,7 °C, lupul este mamiferul cu temperatura corporală cea mai ridicată.

* În America de Nord creşte un copac (pe care băştinaşii îl numesc "pomul dracului "), a cărui coajă conţine foarte mult fosfor încât noaptea, lângă tulpina lui, se poate citi ca în orice sală de lectură.

* Bicicleta cu motor, botezată Motocyclette de către inventatorii săi, francezii Eugene şi Michel Werner, a fost expusă prima dată la Salonul de la Paris din anul 1897.

* În apele Oceanului Pacific trăieşte peştişorul Mixima care are 4 inimi, dispuse în organism cu funcţii separate: una pentru partea superioară a corpului şi celelalte pentru organele digestive, muşchi şi coada. Poate trăi mai multe luni fără hrană şi se apără de duşmani, secretând substanţe "fumigene", în care se ascunde.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template