joi, 11 decembrie 2008

Retete de Craciun

Atunci cand vine Craciunul gandul ne duce la sarbatoare, la miros de cozonac venind din fiecare casa, la prajituri de Craciun si pregatirea celor mai gustoase retete pentru Sarbatorile de iarna...

Masa de Craciun trebuie sa fie cat mai bogata, cu cat mai multe preparate traditionale pentru cina din ziua Nasterii Domnului.
Si cum de pe masa de Craciun nu pot lipsi dulciurile, eLady.ro iti vine in ajutor cu retete de prajituri dar si retete diverse si preparate culinare speciale pentru Craciun.

Pentru ca ziua de Craciun este o zi deosebita si masa ta de Craciun trebuie sa fie deosebita, daca nu te-ai hotarat inca asupra pregatirilor si retetelor pe care le vei face pentru ziua de Craciun, noi iti propunem sa incerci una dintre multele retete de prajituri pentru Craciun.
Cu prajiturile si torturile pentru Craciun propuse de eLady iti vei impresiona atat musafirii, cat si familia si pe cei dragi. In cazul in care timpul tau este limitat, dar trebuie sa faci si toate pregatirile pentru masa de Craciun, eLady.ro iti vine din nou in ajutor.
Prajiturile pentru Craciun propuse sunt simplu de facut, nu dureaza mult, iar tu vei avea mai mult timp la dispozitie pentru tine, pentru frumusetea ta. Iar succesul retetelor tale pentru Craciun este garantat.
Alege una sau mai multe retete de prajituri pentru Craciun, torturi sau oricare dintre retetele culinare speciale pentru Craciun si masa ta va fi bogata, preparatele gustoase, iar musafirii si cei dragi vor fi incantati.


Friptura de porc in sos de bere



Ingrediente pentru friptura de porc in sos de bere pentru Craciun

* 1,5 kg de carne de porc
* 1 1/5 fir de praz
* 1 telina mare
* 2 morcovi medii
* 2 cepe mijlocii
* 8 catei de usturoi
* 500 ml bere
* 5 linguri ulei de masline
* 50 g unt
* sare si piper pentru asezonare


Cum se prepara friptura de porc in sos de bere pentru Craciun
Se spala carnea, se taie in felii groase de maxim 2 cm;
Intr-o tigaie cu unt topit si ulei incins se innabusa pe rand feliile de carne, pe ambele parti, apoi se scot intr-un vas si se acopera ca sa ramana calde.
Se curata, se zdrobeste usturoiul, se amesteca cu putina apa, se stropeste carnea cu berea si usturoiul, se presara cu sare si piper, se introduce in cuptorul preincalzit, se lasa in jur de 60 minute la foc mediu spre mare
Se verifica friptura de porc in sos de bere pentru Craciuns si se stropeste carnea din 10 in 10 minute cu sosul de bere si usturoi;
Curatam si spalam prazul, ceapa, telina si morcovul, le taiem in felii subtiri ( de aproximativ 5 mm latime).
Punem carnea intr-o tava, asezam legumele peste carne si se mai lasa 20 de minute la cuptor;
Garnitura: Friptura de porc in sos de bere pentru Craciun si revelion bere se serveste cu o garnitura de cartofi natur sau piure de cartofi. Pentru un aspect mai frumos, faceti dungi cu o furculita si stropiti garnitura cu sosul de la friptura.
Puteti aseza pe farfurie, pentru ca mancarea sa fie mai atractiva, frunze de salata erde sau spanac proaspat.
Legumele serviti-le separat.
Puteti sa ornati si cu cateva fire de patrunjel verde si farfuriile puneti-le pe masa alaturi de salatieremici cu gogosari murati sau muraturi asortate.
Bautura: Vin rosu demi-sec, la aproximativ 15 grade Celsius.


Turte de Craciun

Turtele de Craciun se fac in ziua de Ajun de Craciun, din faina de grau "cernuta cu sata cea deasa". Faina se cumpara din targ, ori o are gospodina macinata din graul sau, la moara satului. Faina se moaie in apa calduta si se sara. Aluatul, numit prin partile Tecuciului mai ales pîne, care nu se dospeste.

Turte de Craciun: Cum se fac
Din aluatul bine framantat facut si apa un praf de sare, faina si putin untdelemn, se rup bucatele, una cate una, se fra­manta din nou si apoi se intinde, se lateste, se turteste, cu sucitorul sau facaletul, un bat rotund si neted, cu care, apasand cu incetul peste aluat, intinde si subtiaza prefacandu-l intr-o foaie ro­tunda, mare cat o farfurie sau mai mare inca. Foaia pentru turtele de Craciun nu se face extrem de subtire insa.
Dupa ce foaia sau turta s-a subtiat in de-ajuns se ia binisor, ca sa nu se rupa si se pune pe plita, tuciul sobei de tinichea, pe o tabla, tinichea, asezata pe jaratec sau pe fierul plugului pus asemenea in foc, ca sa se coaca turta. De pe turta incep sa se ridice un fel de baesici care indata se rumenesc sau se ard, lucru care face ca turtele sa aiba un gust placut. Dupa ce foaia de turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta, ca sa se coaca. In urma, turtele se pun clit, adica una peste alta, pe soba sau intr-o camara uscata si curata, ca sa se usuce pe deplin.
Se inmoaie turtele in Ajun de Craciun in apa usor calduta, indulicita cu zahar sau miere. Pe fiecare turta in parte se asterne miez de nuca sfarimat amestecat cu zahar si si inmiresmat cu vanilie, coaja de portocale si lamaie.
Se lasa sa se patrunda si apoi se taie in patratele.

Povestea turtelor de Craciun
Turtele se mai numesc si Scutecele Domnului sau Pelincele, Pelincutele Domnului, inchipuind, dupa credinta, pe cele ce au slujit la nasterea pruncului Hristos.

Cozonac moldovenesc



Ingrediente pentru prepararea retetei de cozonac moldovenesc pentru Craciun
1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
2 lingurite de rom
200 g de stafide
1/2 litru de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao

Cum se prepara un cozonac moldovenesc pentru Craciun
Se macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele 2 linguritee rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava la cuptor timp de 45 de minute.


Stelute dulci




O idee nemaipomenit de buna pentru dulciurile de la masa de Craciun este sa pregatesti reteta de Craciun numita de stelute cu scortisoara. Stelutele cu scortisoara sunt o reteta usor de preparat si excelenta in special pentru copii, care adora prajiturelele, in seara de Craciun.

Ingrediente pentru reteta de Craciun stelute cu scortisoara
450 g zahar pudra;
5 albusuri
500 g nuci macinate;
2 lingurite scortisoara;
2 cl visinata
zahar pudra pentru plansetantai se bate albusul cu zaharul pudra si se pun deoparte 3 linguri cu varf de bezea;

Cum se prepara reteta de Craciun stelute cu scortisoara
Intai se bate albusul cu zaharul pudra si se pun deoparte 3 linguri cu varf de bezea.
In restul de bezea se incorporeaza nuci, scortisoara si visinata, iar aluatul nu trebuie sa fie lipicios (se mai pot adauga nuci).
Cu ajutorul unei folii transparente se intinde o foaie de aluat pe planseta pudrata cu zahar;
Se taie stelute si se aseaza in trei tavi tapetate cu hartie.
Se ung cu albus si se coc 25 min la 140 grade Celcius;
Reteta spune ca fundul stelutelor pentru Craciun trebuie sa ramana relativ moale.
Poti orna stelutele de Craciun cu bomboane mici si colorate, le poti stropi cu glazura de ciocoalata sau umple cu gem de fructe acrisor.


Bastonase si rulouri cu menta




Nu mai este foarte mult timp pana la sarbatorile de iarna si ne-am gandit sa va prezentam cateva retete de pajituri pentru Craciun cu care sa ii surprinzi pe cei dragi.

Ingredientele sunt suficiente pentru 22 de bastonase si 36 de stelute.
Timpul de preparare este de 3 ore incluzand si racirea prajiturelelor.
Vei obtine doua tipuri de prajituri folosindu-te de acelasi aluat.
Ingrediente:
1 cupa de unt nesarat
1 ½ cupa de zahar pudra
2 oua dintre care de la unul se va folosi numai galbenusul
1 lingurita de menta sau de aroma de menta
3 cupe de faina
¼ lingurita de sare
colorant alimentar rosu si verde

Mod de preparare bastoase de Craciun
- bate untul cu zaharul, oul intreg, galbenusul de ou si menta intr-un recipient mare pana cand amestecul devine cremos. Adauga faina si sarea si continua sa amesteci pana cand vei obtine un aluat omogen;
- imparte aluatul in doua parti si pune-l in recipente diferite;
- pentru bastonase trebuie sa imparti o jumatate de aluat in doua parti. Una dintre parti pune-o la racit pentru 30 de minute, iar in cealalalta pune colorantul verde si pune-o si pe ea la racit;
- pentru rulouri trebuie sa intinzi aluatul care a ramas si sa il imparti in doua. Una dintre bucati amestec-o cu colorantul rosu iar pe cealalalta las-o alba. Pune cele doua foi obtinute una peste alta si ruleaza-le. Dupa ce ai obtinut un rulou taie-l in felii si lasa-l la racit timp de o ora pana devine foarte tare;
- incinge cuptorul la 150 de grade;
- pentru bastonase va trebui sa iei cu ajutorul unei lingurite bucatele din aluat si sa le rotunjesti. Lasa aceste mingiute la racit pana cand se intaresc, insa nu foarte rau. Pentru fiecare bastonas va trebui sa folosesti o mingiuta verde si una alba pe care sa le rostogolesti pe o suprafata pudrata cu faina pana cand vei obtine doua franghii de aluat. Rasucete cele doua franghii obtinute si indoaie-le la unul dintre capete pentru a le transforma in bastonase. Fa acelasi lucru si cu restul aluatului;
- baga la cuptor atat rulourile cat si bastonasele timp de 11-12 minute sau pana cand capata o culoare maronie. Dupa ce le-ai scos din cuptor lasa-le la racit.


Stelute cu nuci si dulceata

O prajitura numai buna pentru Craciun datorita aspectului sau. Ingredientele sunt suficiente pentru pregatirea a 50 de stelute.Timpul de preparare este de 2 ½ in care este inclus si timpul de racire al prajiturelelor.

Ingredientele sunt suficiente pentru pregatirea a 50 de stelute.Timpul de preparare este de 2 ½ in care este inclus si timpul de racire al prajiturelelor.
Ingrediente:
2/3 cupa de jumatati de pecan
3 cupe de faina
½ lingurita de sare
1½ cupa de unt nesarat
1 ¼ cupa de zahar praf
2½ lingurite de esenta de vanilie
½ cupa de dulceata de capsuni si de caise
Vei mai avea nevie si de:
forme de prajituri in forma de stea de dimensiuni diferite.
Mod de preparare:
- prajeste nucile la foc normal timp de 5-7 minute dupa care lasa-le la racit;
- amesteca nucile cu ¼ cupa de faina. Pune acest amestec in robotul de bucatarie si lasa-l pana cand nucile sunt foarte bine maruntite. Amesteca nucile cu restul de faina si cu sarea intr-un bol;
- bate untul, zaharul si esenta de vanilie cu mixerul intr-un recipient mai mare. Peste acest amestec toarna compozitia de nuci si faina obtinuta la pasul anterior. Imparte aluatul obtinut in patru parti egale. Intinde-le in foi si lasa-le la racit pana se intarec ( aproximativ 30 de minute);
- incalzeste cuptorul la 150 de grade;
- pudreaza formele de prajituri cu faina si taie foile folosindu-te de ambele dimensiuni. Va trebui sa tai doua tipuri de stelute: unele pline si altele cu o gaura la mijloc;
- baga formele obtinute in cuptorul incins si lasa-le intre 8 si 10 minute pana cand capata o nuanta aurie. In momentul in care le-ai scos din cuptor uneste cate o steluta plina cu una cu gaura la mijloc si lasa-le la racit;
- repeta acesti pasi pentru fiecare foaie de aluat pe care ai pregatit-o;- umple mijlocul stelutelor cu o lingurita de dulceata si pudreaza-le cu zahar pentru un aspect mai placut.

Sursa: www.elady.ro

1 comentarii:

Sorin spunea...

La multi ani !!! Multa sanatate si fericire in anul ce vine!

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template