22 decembrie Deschiderea mormintelor
In traditia romaneasca se considera ca inaintea fiecarei mari sarbatori se deschide poarta intre lumea celor vii si lumea celor porti. In Oltenia, spre exemplu, se infige in mormant un toiag pentru ca sufletul decedatului sa aiba in ce se sprijini in calatoria sa printre cei vii.
23 decembrie Colacii de Craciun
In aceasta zi se fac colacii pentru Craciun intr-un intreg ritual care imbraca de fapt sacrificarea spiritului graului. Dupa unii cercetatori se pare ca si Ignatul este tot o forma de sacrificare a spiritului graului. Acest eveniment apare deseori in colinde si chiar in Plugusor.
24 decembrie Mos Ajun
Dimineata lui Mos Ajun aduce colindatorii in satele din nordul tarii inainte de rasaritul soarelui, iar in restul tarii colindatorii vin in general seara de la lasarea serii pana tarziu in noapte. Ornarea bradului de Craciun se pare ca isi are originea intr-un vechi obicei numit Butucul de Craciun obicei atestat la romani si in tarile vecine. Sfarsitul zilei de 24 il va aduce pe Mos Craciun la copiii cuminti.
25 decembrie Craciunul
In dimineata de Craciun este asteptata Steaua si cetele de colindatori adulti. Steaua este un colind care incepe in ziua de Craciun si tine pana la Boboteaza. Acest colind povesteste cum magii umbla dupa raza stelei din rasarit. Craciunul este considerat si la noi in tara ca sarbatoarea care aduna familiile si pritenii la mese incarcate cu preparatele romanesti traditionale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu