joi, 5 decembrie 2013

Calatorie de Craciun prin lume- momente culinare


  • Culinar te invita intr-o calatorie speciala pentru a afla cum arata mesele de Craciun in tarile lumii. Afla si tu ce traditii au alte popoare in aceste zile de sarbatoare.
  • 30357303.jpg
    In aceste zile magice, Culinar te invita la o calatorie prin lume, pentru a vedea ce obiceiuri de Craciun au diverse popoare. Vom vizita impreuna tari renumite pentru specialitatile culinare, cum sint Spania si Grecia, dar nu vom uita locuri mai exotice, ca Finlanda. Si, bineinteles, vom arunca o privire si in casele americanilor, sa vedem cum se pregatesc de Craciun. 

    Craciunul in Spania



    In perioada Craciunului, pe mesele spaniolilor predomina produsele "de pamant", cum ar fi sofranul, uleiul de masline sau otetul de Jerez. Majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de fructe uscate: migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin in varza rosie. Fructele uscate sunt o mostenire lasata de arabii care au locuit in multe regiuni ale Spaniei timp de opt secole. Acestia au marcat bucataria spaniola, aducand mai multe produse, cum ar fi orezul, portocalele si, in special, migdalele. Varza rosie nu poate sa lipseasca din meniul de Craciun, pregatita foarte simplu: fiarta si aromata cu usturoi. In unele case, varza este aromata cu seminte de pin si stafide si stropita cu vin Riebera del Duero, pentru mai multa savoare si culoare. Foarte multi spanioli gatesc peste de Craciun, lucru explicabil avind in vedere ca Spania este a doua tara consumatoare de peste din lume. Il prefera prajit, alaturi de cartofi si ceapa si decorat cu patrunjel si sofran. Pestele poate fi imbracat cu un sos de sherry si piper. In unele zone se adauga si usturoi taiat foarte fin, usor calit in ulei. Craciunul nu poate fi conceput de spanioli fara pregatirea unei prajituri traditionale, numita "touron", preparata din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline, pasta de migdale. La sfarsit, se glazureaza cu ciocolata, in combinatia cu ulei de masline, in loc de unt, fructe uscate, nuci si migdale intregi. 

    Craciunul in Grecia



    Craciunul si Anul Nou in Grecia sunt sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne painea de Craciun presand aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Isus a binecuvintat painea in aceasta zi sfanta. La sate, se face o paine speciala, cu forma de vaci sau oi, ce se imparte animalelor de catre fata cea mai mare. Sarbatorile de iarna din Grecia sunt sobre. Mesele sunt frugale. Micile brutarii lucreaza la maxim pentru a pregati placinte ovale pe care prietenii si vecinii si le daruiesc. Printre prajituri traditionale sunt "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar. De Anul Nou traditia cere sa se puna pe prajitura o moneda de aur sau de argint. In Smyrna, se imprima pe prajituri simbolul vulturului din Bizant. La greci, nu exista traditia impodobirii bradului, deoarece, in Grecia, nu exista brazi. Locul lor este luat de creanga de maslin. In Madytos, o crenguta de maslin este fixata in mijlocul prajiturii de Craciun, care se asaza in centrul mesei. In jur se decoreaza cu nuci, portocale si mere. Conform traditiei, una dintre persoane se ridica de la masa spunand: "Masa Femeii, masa Fecioarei Maria, Isus s-a nascut, toata lumea se bucura". Prajitura si crenguta raman in centrul mesei pana la Epifanie, cand poate fi taiata. 

    Craciunul in Finlanda



    Luna decembrie este in Finlanda o luna a bucuriei, cand prietenii se aduna si servesc "Glögi ", o bautura fierbinte, cu vin indulcit si aromat. Masa de Craciun este bogata in preparate de baza pe peste: somonusor sarat, lavaret crud sau hering in variate sosuri. Pestele inghetat are un gust asemanator cu al aspicului, iar icrele de somon, de peste alb si de cod sunt asemanatoare caviarului. Nu trebuie uitat merluciul, peste care se macereaza in apa minerala si se serveste cu sos bechamel si cartofi. Se poate adauga unt topit si piper. Alte mancaruri traditionale sunt sunca si carnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza. Se spune aici ca un om se satura doar atunci cand refuza un carnat finlandez. Desertul de Craciun este pe baza de prune, cum ar fi "joulutorttu", o placinta cu gem, pufoasa, coapta la cuptor. Ziua de 24 Decembrie este o zi de relaxare in Finlanda: restaurantele sunt inchise, transportul public este suspendat. Abia dupa Saint-Etienne (Sfintul Stefan) se reia activitatea. 

    Craciunul in SUA



    In SUA, nu exista un meniu standard pentru perioada Craciunului. Curcanul servit cu ocazia sarbatorii Thanksgiving, care are loc cu trei saptamani inainte de Craciun, este inlocuit cu carne de bou. Aperitivele sunt reci, pregatite deseori din somon afumat, iar desertul variaza de la regiune la regiune si chiar de la casa la casa. Daca nu prea exista preparate traditionale, decoratiunile si aranjarea mesei sunt specifice pentru aceasta perioada. Cel mai mult se folosesc formele de brazi si culorile rosu si verde. La Casa Alba se serveste „Prajitura prezidentiala”, preparata dupa o reteta veche, de peste doua secole (cu cirese, migdale, petale si sirop de trandafiri). Aceasta traditie a inceput in perioada lui Abraham Lincoln si este unica in lume. In locuintele din Vestul Americii se pregateste, in aceasta perioada, traditionala bautura "Egg Nog", in vase mari de sticla. "Egg Nog" se prepara cu brandy, rom, oua, lapte si se serveste musafirilor in cescute de sticla, in semn de bun venit. In marile hoteluri, vasele cu Egg Nog se asaza pe o masa imbracata in alb, pe hol, langa bradul luminos. 

    Craciunul in Romania



    In tara noastra nu lipsesc de pe masa de Craciun preparate traditionale, cum sunt: sarmalele in foi de varza, friptura de porc si toba si carnatii, preparati in casa de fiecare gospodina. La desert, se servestecozonacul cu nuca sau mac, Vinul este bautura preferata de toti romanii in seara de Craciun. 

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template