marți, 1 septembrie 2009

Taieturi, vanatai, arsuri, tulburari digestive, colica biliara, neplaceri dermatologice, afte

Taieturi, zgarieturi
Spala bine rana cu apa si sapun, apoi dez­infecteaz-o cu apa oxigenata. Ar fi mai bine sa nu aplici vreun plas­tu­re, pentru ca, lasata sa respire, se va vindeca mai repede. Tine mai intai o compresa inmuiata in apa rece sau un cub de gheata pe rana, dupa care o compresa inmuiata intr-un ceai de plante, preparat dupa una dintre retetele de mai jos. Mentine compresa cu infuzie timp de 15 minute.

  • Se pune o jumatate de lingura de flori de arnica in 400 ml apa calda. Se fierbe pana da in clocot, apoi se da focul mic si se mai fierbe cinci minute, cu capac. Se ia vasul de pe foc, se lasa 10 minute la racit, se strecoara, apoi se adauga 50 g de glicerina si o lingurita de otet.
  • Se adauga o lingura de flori de castan uscate la un pahar de apa calda. Se fierbe la foc mic, cu capac, timp de cinci minute. Se da la o parte si, dupa 10 minute, se strecoara.
  • Se prepara o infuzie din: o lingura de flori de galbenele si 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat timp de 10 minute.

Vanatai
In urma unei lovituri mai mult sau mai putin dure, pielea isi pastreaza integritatea, dar tesuturile aflate dedesubt sunt lezate - asa apare echimoza (invinetirea). Pentru ca vanataia sa dispara mai repede, aplica pe zona respectiva comprese cu unul dintre urmatoarele remedii:

  • Se pun doua linguri de coada soricelului in 250 ml apa fiarta, se acopera vasul si se lasa la infuzat. Se aplica de mai multe ori pe zi.
  • Se fierbe o legatura de patrunjel verde intr-o cana cu vin. Se aplica pe zona afectata, de mai multe ori pe zi, o compresa inmuiata in aceasta solutie. Patrunjelul poate fi folosit si crud: se toaca marunt si se amesteca cu putin unt. Se unge vanataia, de cateva ori pe zi, cu pasta obtinuta.

Arsuri usoare
Dintre micile accidente casnice cu care ne con­fruntam la un moment dat, nu lipsesc arsurile. Fie ca te-ai ars cu un lichid fierbinte in timp ce gateai sau ai atins din greseala fierul de calcat incins, rezultatul este acelasi: o durere in­­tensa, de care vrei sa scapi cat mai repede. Ce-i de facut? Primul pas: tine zona lezata sub un jet de apa rece timp de 10-15 minute. Jetul nu trebuie sa fie puternic si nici perpendicular pe rana. Daca arsura este usoara (adica nu este lezata o portiune prea mare de piele si in urma arsurii nu apar basicute), apeleaza la unul dintre remediile de mai jos:

  • Daca ai in casa o planta de aloe vera, rupe o frunza, razuieste cu cutitul pulpa din interior si aplic-o pe arsura.
  • Spala un cartof crud, taie-l in doua si aplica, fara sa apesi, pe portiunea afectata una dintre jumatatile cartofului. Taie cealalta jumatate in rondele si aplica una pe arsura. Fixeaza-o cu un bandaj si tine-o pe zona afectata timp de 10 minute, apoi inlocuieste-o cu una proas­pata.
  • Unge leziunea cu spuma obtinuta de la un albus de ou (batut cu telul). Durerea se atenueaza imediat.

Tulburari digestive
Diaree, balonari, dureri de stomac... cu totii avem de-a face cu asemenea neplaceri. Iata cateva leacuri care iti vor fi de mare ajutor:

  • Se prepara o infuzie din doua-trei lingurite de menta si 250 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit, timp de 10 minute, apoi se strecoara infuzia. Se beau trei cani pe zi, dupa fiecare masa cate una. Infuzia de menta este eficienta impotriva diareei si a balonarilor.
  • Pentru prevenirea indigestiei si combaterea balonarilor: o jumatate de lingurita de seminte de anason sau de marar (intregi sau zdrobite) se pun intr-un tifon si se scufunda intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se bea o cana de trei ori pe zi.
  • Impotriva durerilor de burta, dar si a celor menstruale, este eficienta infuzia de rozmarin, care relaxeaza musculatura de la nivelul abdomenului: se pune o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita, se acopera si se lasa sa infuzeze timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se bea fierbinte, cate doua-trei cani pe zi.

Colica biliara
Apare adesea dupa un exces alimentar sau dupa consumul exagerat de alcool. Simptomele sunt: durere surda, situata in partea dreapta a abdomenului, senzatie de stomac prea plin, migrena, varsaturi, stare de rau. Ce-i de facut?

  • Taie o lamaie in rondele, toarna peste ea un litru de apa fiarta si ada­­uga o lingura de miere. Acopera vasul si lasa sa infuzeze 10 minute, apoi bea lichidul in cantitati mici, de-a lungul unei zile. Daca este cazul, repeta tratamentul si ziua urmatoare.
  • Se prepara o infuzie din flori de galbenele: doua lingurite de planta la 300 ml apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 10 minute, se strecoara si se bea pe parcursul unei zile.
  • O lingurita de frunze de salvie se infuzeaza timp de 10 minute in 100 ml apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Salvia are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si mareste secretia bilei.


Neplaceri dermatologice

Pruritul care insoteste urti­ca­­­ria sau eczema poate fi calmat cu ajutorul infuziilor de plante, pe care le poti utiliza si sub forma de comprese:

  • Se pun 30 g de flori de musetel intr-un litru de apa. Se lasa la fiert timp de 20 de minute, apoi se ia de pe foc. Cand decoctul s-a racit, se filtreaza. Se pun comprese inmuiate in aceasta infuzie pe zonele pruriginoase, se mentin timp de 20 de minute, apoi se schimba, pana la disparitia man­ca­ri­mii.
  • Se prepara o infuzie concentrata din planta numita „trei frati patati“: se pun patru linguri de planta la o cana cu apa fiarta, din care se ia o lingura la fiecare trei ore.
  • Se beau trei cani pe zi dintr-o infuzie de papadie obtinuta din una-doua lingurite de planta si o cana cu apa clocotita.
  • Se zdrobesc doua linguri de fructe de catina alba si se toarna peste ele o jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera vasul pentru 30 de minute. Se bea pe parcursul zilei.

Leacuri pentru afte
Consumul anumitor alimente (nuci, alune, fructe uscate), aparatele dentare sau un periaj dentar viguros pot provoca mici leziuni la nivelul mucoasei bucale, leziuni care se tranforma rapid in ulceratii de culoare rosie, foarte dureroase si extrem de jenante. Ce poti face pentru a ameliora disconfortul si a grabi vindecarea?

  • Amesteca o lingura de argila pudra cu putina apa, astfel incat sa obtii o pasta consistenta. Din aceasta compozitie, modeleaza cativa bulgarasi si tine-i in gura pana se topesc, ca pe bomboane.
  • Remedii eficiente mai sunt busuiocul si afinele (sau sucul de afine). De cateva ori pe zi, mesteca cateva frunze de busuioc, pana cand simti ca ai extras tot sucul din ele, apoi arunca resturile. Procedeaza la fel si cu afinele.
  • Turita mare este recunoscuta pentru capacitatea sa de a vindeca inflamatiile mucoasei bucale. Se prepara sub forma de decoct: 100 g de planta la un litru de apa rece. Se pune pe foc si se fierbe pana scade la jumatate. Se lasa la racit si se strecoara. Se face gargara de trei-patru ori pe zi, tinand decoctul in gura cateva minute.

Remedii naturiste
Ceaiurile din plante sunt ideale pentru vindecarea ranilor, dar si a problemelor intestinale sau de piele. Compresele cu infuzie din plante te scapa de echimoze, taieturi, arsuri usoare, zgarieturi, tulburari intestinale si probleme dermatologice.


sursa: avantaje.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template