miercuri, 2 septembrie 2009

E-urile, mereu prezente in farfuria ta

Ai auzit sau ai citit cat de cat despre controversatele E-uri. Nu poti sa diferentiezi pe cele bune de cele rele si, in plus, nu vei putea sa retii niciodata denumirile lor codate. Iar incercarea de a le elimina din alimentatie seamana cu lupta cu morile de vant, pentru ca ele sunt mereu prezente in farfuria ta. Afla acum tot ce nu ai stiut despre E-uri si incearca pe cat posibil sa te feresti de ele.

Ce sunt E-urile?

Numite si aditivi alimentari, E-urile reprezinta substante folosite pentru a modifica proprietati ale alimentelor(gust, culoare, miros), in special pentru o imbunatatire calitativa, o mai buna conservare, samd. Toate aceste substante insa aduc o imbunatatire "de suprafata", facand de fapt mai mult rau organismului

care le consuma.

Denumirea de "E" provine de la Europa, mai exact de la faptul ca au fost testate de Uniunea Europeana, fiind acceptate, iar numarul atasat nu reprezinta decat o codificare care asigura o recunoastere general valabila. Unele firme producatoare de alimente au renuntat la denumirea prescurtata, care include litera E, plus cifrarea, si aleg sa scrie denumirile chimice, mai greu de recunoscut de populatie, pentru a evita asocierea cu o caracteristica negativa, cancerigena chiar, pe care si-au castigat-o renumitele E-uri.

E-urile reprezinta o falsa imbunatatire a alimentelor, facandu-le mai atractive vizual si gustativ. Cele mai multe sunt continute de dulciurile extrem de colorate si de gustoase, precum si in produsele de tip fast-food, care se bazeaza pe o conservare cat mai indelungata.

Ce tipuri de E-uri exista?

Intalnim mai multe categorii de E-uri, in functie de proprietatile pe care le schimba alimentelor:

conservanti - ajuta la o valabilitate mai indelungata a alimentului respectiv

antioxidanti - protejeaza impotriva oxidarii

- acidifianti - cresc gradul de aciditate al alimentelor, dandu-le un gust acru

- emulsificatori - ajuta la formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua substante care, in mod normal, nu se pot amesteca

- agenti de gelificare - ajuta la formarea gelurilor

- stabilizatori - ajuta la mentinerea caracteristicilor fizico-chimice ale alimentelor, cum ar fi omogenitatea sau culoarea

- substante de ingrosare - maresc gradul de consistenta al alimentului respectiv

- indulcitori - dau un gust dulce, fara sa se foloseasca zahar

- coloranti naturali si de sinteza - dau o anumita culoare alimentului din care fac parte

- agenti de afanare - cresc volumul alimentelor fara sa modifice valoarea energetica

- potentiatori de aroma - mentin si intensifica gustul cat mai apropiat de cel natural

- aromatizanti:

- substante aromate naturale - au o provenienta vegetala sau animala

- substante identic naturale - identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele originale, componentele fiind obtinute prin sinteza

- substante artificiale - se obtin prin sinteza, cu structura si compozitia diferite de cele naturale

Care sunt E-urile daunatoare?

E-urile periculoase

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E477 – emulsificator (ultimele doua sunt nocive doar daca sunt consumate in exces). E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, il gasim in bauturi, mustar si gem, poate duce la tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, folosit in compozitia dulciurilor, prajiturilor, budincilor, a diverselor sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) – toxic, genereaza tumori pe glanda tiroida, prezent in mezeluri.

E-urile toxice

E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) provoaca boli intestinale si alergii, prezenti in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) ataca tubul digestiv, regasit in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) imbolnavesc de asemenea tubul digestiv.

E407 (gelifiant), E450 (emulsificator), E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E230 (bifenil – conservant), interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate genera boli de piele, prezent in citrice, E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele.

E200 (conservant), extrem de toxic si periculos deoarece reduce drastic din organism nivelul devitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant), posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat.
E321 (acidul benzoic – antioxidant), posibil si cancerigen, creste
de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311, E312 (antioxidant) afecteaza sistemul nervos. E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces.

E-urile cancerigene

E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, prezent in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), in unele bauturi racoritoare. E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA.

Care sunt E-urile "bune"?

Dintr-o lista de 315 E-uri, doar 20 reprezinta E-uri care nu afecteaza sanatatea si care chiar fac bine organismului. Disproportia mai mult decat evidenta face insa ca E-urile sa fie percepute in mod exclusiv negativ.

Sa vedem insa care sunt si E-urile bune:

E160, E 100, E 300, E 162 - sunt considerati inofensivi asupra organismului uman.

E160 poate reduce riscul aparitiei cancerului, fiind un caroten natural extras din tomate.

E162 se gaseste in sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane.

E300 - vitamina C, folosita la mentinerea culorii rosii a carnii si la conservarea gustului

E306 - vitamina E, se gaseste in lapte, oua, carne, ulei vegetal

E101 - vitamina B12 - colorant natural obtinut din germeni de grau, ficat
sau drojdii

E100 - este hepatoprotector, ajutand secretia biliara, mentinerea glicemiei diabeticilor, cu efect anticangerigen. Este prezent in margarina, gemuri, jeleuri, fulgi de cartofi, supe.

E322 - lecitina din ciocolata

E140 - clorofila - prezenta in pasta de dinti si in apa de gura

Cum pot evita E-urile in alimentatia mea?

Una dintre variante ar fi aceea de a achizitiona alimente eco, numite si bio, insa de cele mai multe ori, acestea sunt extrem de scumpe.

De aceea, cea mai sigura si mai ieftina cale de a scapa cat mai mult de E-uri este aceea de a achizitiona alimente de la cei care au gradina si animale crescute la curte. In plus, mancarea gatita te scuteste de o serie de mezeluri si alte semipreparate cumparate in graba din supermarketuri care nu fac decat rau organismului tau, atat pe termen scurt, prin aparitia toxinfectiilor alimentare, cat si pe termen lung, prin dezvoltarea de afectiuni si boli cu grade diferite de gravitate.
sursa: stilfeminin.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template