marți, 20 octombrie 2009

Craciunul la romani

Craciunul la romani
Celebrarea Nasterii Domnului este prilej de mare sarbatoare pentru romani ca popor majoritar crestin ortodox.

Incepand cu 20 decembrie incepe cu adevarat sa miroase a Craciun. De fapt miroase a par parlit de porc, a pomana porcului, a afumatura si toate acestea dupa guitaturile porcilor sacrificati in ziua de Ignat. Tobele rasuna mai tare, nu asa timid ca la inceputul Postului Craciunului. Copiii repeta colindele, iar unii dintre ei pregatesc “Steaua” si “Cantecul de Stea”.

Sarbatoarea Nasterii Pruncului Sfant incepe in dimineata lui Mos Ajun cu colinde care tin pana noaptea. Intre timp, seara, se pregateste masa de Craciun la care vor participa toti membrii familiei.

In dimineata de 25 decembrie toata lumea participa la Sfanta Liturghie de Craciun si apoi la masa de Craciun asta daca nu au facut-o deja de cu seara si treptat incep sa-si faca aparitia copiiii cu “Steaua”. Acestia vestesc faptul ca Iisus S-a nascut si povestesc despre inchinarea Magilor.

Inchinarea Magilor si faptul ca acestia au dus daruri Pruncului Sfant au generat obiceiul cadourilor de Craciun. A fost creat si un personaj mitic Mos Craciun care imparte cadouri copiilor. In satele romanesti copiii gasesc cadourile sub bradul impodobit in Ajun si li se spune ca Mosul a venit cand ei dormeau sau cand erau la colindat.

La oras si in familiile mai instarite exista o persoana care imbracata in haine rosii joaca rolul Mosului si ofera darurile pe masura meritelor din timpul anului.

In calendarul ortodox cele trei zile de Craciun se incheie cu sarbatoarea Sfantului Stefan. Toate zilele de Craciun sunt sortite revederii parintilor, neamurilor, si prietenilor asa ca lumea “cu mic cu mare” merge in vizita si asteapta oaspeti.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template