Pe cea mai mare insulă a lacului, Olhon, a fost descoperită o zidărie veche, de piatră, construită fără vreun material adeziv. Ea are o lungime de aproximativ 300 de metri şi separă capul insulei.
Savanţii consideră că este o construcţie veche şi că aparţine culturii kurâkan din sec.V-X., însă aceste date nu sunt confirmate. Se prea poate ca aceasta să fie o construcţie de cult, ridicată în jurul unui loc sacru. În spatele zidului au fost descoperite morminte vechi.
O altă ipoteză afirmă că aceste ziduri au slujit la apărarea de duşmani: în partea estică se observă rămăşiţele unui şanţ de apărare şi pietre de 2 m înălţime, care ar fi putut sluji la apărarea împotriva armatelor duşmane.
Chiar şi pentru pescarii experimentaţi, vânturile de pe Baikal rămân un mister. Atunci când ies în "largul mării" (aşa numesc ei Baikalul), nu ştiu niciodată ce-i aşteaptă, furtună sau timp liniştit. Furtuna poate să se işte şi din senin, într-o zi frumoasă cu soare.
Lacul are o poziţie geografică deosebită: Lacul Baikal, înconjurat de munţi, reprezintă o imensă depresiune.
Unul din vânturile cele mai puternice de pe Baikal, sarma, este cauzat de lunca râului cu acelaşi nume, Sarma, care se varsă în lac. Rezultă efectul unui tunel aerodinamic, iar vântul care suflă din parta râului se dezlănţuie asupra lacului şi din această cauză pier pescarii.
Nu toţi ştiu că în Baikal sunt miraje ca în deşert. Într-o zi însorită călătorul poate vedea un munte, un vas sau un sat, se poate îndrepta către acestea şi realiza că nu există.
În pofida vremii reci, nu ne putem plânge de lipsa soarelui în Baikal, deoarece el străluceşte 2500 de ore pe ani, aproape ca în Spania. Şi se întâmplă ca 10-15 zile pe an, în văzduhul încălzit, să apară diferite iluzii. Oglindindu-se în apă, razele solare creează conturi şi siluete neclare, capabile să înşele călătorii.
Capul Burhan este cartea de vizită a Baikalului. Imaginile acestuia sunt prezente în toate albumele. Principalul său obiectiv turistic este stânca cu două culmi din marmură albă, acoperită cu lichen roşu. Ea este numită Stânca Şaman şi este considerată una din cele 9 locuri sfinte ale Asiei.
Vechile tradiţii ale şamanilor au influenţă până acum asupra oamenilor care trăiesc în zona lacului, se împletesc în viaţa lor actuală. Pe Insula Olhon, care potrivit legendelor bureaţilor este adăpostul duhurilor îngrozitoare din Baikal, are loc anual festivalul şamanilor din toată Rusia. Potrivit unei legende, pe insulă se află mormântul lui Cinghis-han.
Nu doar istoria este învăluită de mistere. Se pare că recenta expediţie cu submarine „Mir" au descoperit urme ale rezervei legendare de aur ale Rusiei ţariste, aşa numitul aur al amiralului Kolceak. Aşa este sau nu se va clarifica în timpul următoarele expediţii ale submarinelor „Mir", care se va desfăşura în următorul sezon.
Baikal nu are mai puţine mistere decât cunoscutul lac Loch Ness. Încercaţi să le descoperiţi singuri, vizitând acest minunat lac.
sursa: http://romanian.ruvr.ru
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2010/02/18/4674862/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu