joi, 30 august 2012

Regina-noptii


Regina-noptii se mai numeste si „Nicotiana”, nume pe care l-a primit in onoarea ambasadorului Frantei in Portugalia, Jean Nicot, cel care, in anul 1559, a trimis la curtea Caterinei de Medici plante facand parte din aceasta specie pentru a fi utilizate in scopuri medicinale.
Exista chiar si o specie de Regina-noptii din ale carei frunze se obtinea tutunul. Abia in 1800 floarea si-a castigat popularitatea printre gradinarii din intreaga lume, bineinteles, datorita mirosului imbatator, dar si frumusetii florilor. Scriitorii si poetii au fost inspirati de mirosul fermecator si de forma frumoasa de stea a florilor de Regina-noptii.
Regina-noptii este originara din America de Sud, planta perena care poate atinge si inaltimea de 1 m. Se gaseste in diverse culori: galbene, mov, albe, roz si chiar rosii. Plantele de Regina-noptii emana un parfum deosebit toata noaptea, de la apusul soarelui, pe perioada verii. Exista si specii de Regina-noptii care nu au nici un fel de parfum si infloresc ziua.
Regina-noptii se numeste si „floarea de tutun” deoarece contine nicotina in concentratii importante. Poate fi sadita si in ghivece, dar cel mai bun loc este sub o fereastra pentru ca mirosul placut sa ajunga in fiecare seara si la tine in casa. Este important de stiut ca, desi frumoasa, fragila si extrem de parfumata, Regina-noptii este o planta foarte otravitoare.
Planta se inmulteste prin seminte care se planteaza la o adancime de 0,5 cm si la distante de aproximativ 30 cm intre plante. Dupa 3 saptamani apar florile. Asemenea altor flori de gradina, si Regina-noptii prefera un sol bogat, mineralizat si bine drenat, de aceea are nevoie de multa apa si multe ingrasaminte. Solul in care sta planta trebuie sa fie pastrat doar umed si nu inecat in apa. Cel mai bun ingrasamant pentru Regina-noptii este cel bogat in fosfor, care se foloseste inainte de a semana plantele. In anotimpul rece trebuie mutata in ghiveci, in casa, la loc cald, deoarece nu rezista deloc la frig.
sursa: marya.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template