sâmbătă, 21 februarie 2009

Carnavalul de la Rio

Si uite asa incepe Carnavalul de la Rio:D

Rio de Janeiro este un oras al contrastelor ce creeaza un fel de teama. Munti de granit abrupti, imediat langa ocean, intre intinderile de nisip auriu, case coloniale impecabile cuibarite intre zgarie-nori moderni de sticla si paduri verzi ce se revarsa pe colinele dens populate.

Este un oras cu viata trepidanta, un oras al veneratiei pentru plaja, fotbal, samba si carnaval. Si deasupra distractiei si frivolitatii se ridica simbolul mereu prezent statuia lui Isus Salvatorul.

Intre 21-24 februarie izbucneste cel mai faimos si mediatizat carnaval al planetei. In Brazilia, evenimentul este a doua manifestare populara dupa meciurile de fotbal. Exuberanta si risipa de energie a brazilienilor atrag anual sute de mii de turisti dornici sa se distreze intr-o tara pe care, o buna parte dintre ei, o plaseaza in lumea a treia. Carnavalul inseamna mai intai plajele: Copacabana, Ipanema si Leblon, locuri unde cele mai focoase femei din lume sunt sufletul in bikini al petrecerii diurne. Punctul de maxima atractie este insa Sambodromul, singura strada unde multimea este organizata: mijlocul strazii trebuie lasat liber pentru defilarea elevilor celor 18 scoli de samba. Urcati in care alegorice impinse de barbatii comunitatii, dansatorii isi demonstreaza maiestria imbracati sumar sau chiar complet goi, desi nuditatea nu este oficial admisa. Ce nu se poate insa rezolva cu o pata de vopsea aplicata in locul potrivit de pe trup?

"Semba" inseamna dans din buric. Parada este completata de heterosexuali, travestiti, homosexuali sau de reginele industriei pornografice. Spiritul carioca inseamna muzica, dans si distractie in strada.


Situat in partea sud estica a Braziliei, in portul natural Guanabara (Guanabara Bay), Rio este orasul cu peste 10 milioane de locuitori inghesuiti intre mare si munte. "Cita de maraviliosa" (orasul incantator) este un melanj de cultura si oameni in diverse stadii de bogatie sau saracie. In Rio, bogatii si saracii locuiesc impreuna si zonele exclusive sunt in complet contrast si imediata apropiere cu cartierele sarace. Indiferent de trecutul lor sau de situatia economica, locuitorii din Rio, cunoscuti mai bine sub numele de Cariocas, sunt caracterizati prin pasiune si entuziasm pentru viata, si aceasta se vede cel mai bine pe perioada festivalului.


Punctul central in viata cariocas-ilor este plaja. De la apus la rasaritul soarelui si chiar pe timpul noptii, rezidentii orasului pot fi gasiti bucurandu-se de lungile intinderi de nisip cu care orasul este binecuvantat. Plaja este nu numai un loc pentru cura solara dar si o importanta locatie pentru sporturi, socializare si chiar afaceri. Este un paradis unde hainele sunt minimale si bronzul - perfect. Faimoasele plaje Copacabana si Ipanema sunt magneti pentru brazilieni si turisti laolalta.

Au fost nevoie de cinci sute de ani pentru ca Rio sa se transforme in unul dintre cele mai extraordinare orase ale lumii. Pe 1 ianurie 1502, exploratorii portughezi au navigat catre Gunabara Bay si au denumit locul Rio de Janeiro, datorita impresiei gresite ca este gura de varsare a unui enorm fluviu.

Colonia portugheza s-a bazat pe zahar si produse agricole pana in secolul 17, cand s-a descoperit aur in regiunea Gerais, Rio devenind un centru de export, control si taxare. Sclavii negri au format majoritate populatiei iar influenta culturala Africana a ramas prezenta.


Sursa: ele.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template