Pestele este foarte bun pentru gratar, caldura directa gateste pestele rapid, usor si fara sa-l usuce. Pestele la gratar este foarte aromat si suculent. Ca pestele sa iasa bine, este bine sa-l ungeti cu putin ulei ca sa nu se lipeasca.
Pregatirea pestelui la gratar este usoara si rapida. Literalmente poti gati la gratar un peste in cateva minute, ceea ce inseamna ca este perfect pentru o masa rapida (cu conditia sa pregatiti repede si focul pentru gratar). Inainte de cina poti lasa pestele intr-o marinata, ca sa ii dai mai multa aroma si intre timp pregatesti focul pentru gratar.
Cand este facut pestele?
Partea cea mai dificila la gatirea pe gratar a pestelui este sa stii cand este facut. Aceasta este in general cea mai grea parte. Cand pestele este facut, carnea se va despinde cu furculita ca niste fulgi si va arata opaca. Daca vreo parte a carnii este inca sticloasa si translucida, atunci nu este facuta. Nu trebuie sa serviti niciodata peste nefacut. Nu doar ca este periculos, dar s-ar putea ca cel care gusta carnea de peste sa renunte la ea. Pentru a va usura situatia, incepeti intotdeauna cu cotlete sau file-uri de peste care au o grosime uniforma, si in felul acesta capatati si experienta. Daca aveti un cotlet care nu este uniform, puteti sa-l taiati in doua. Puneti partea mai groasa intai si cand este facuta pe jumatate, puneti pe gratar bucata mai subtire. In acest fel veti avea pestele gatit perfect, fara sa ardeti vreo parte.
In general, cumperi peste intreg, file sau cotlete. Fileurile va vor da ceva batai de cap pentru acestea au tendinta de a se rupe cel mai repede. Insa daca ungeti fileurile de peste si le intoarceti doar cand este nevoie, nu ar trebui sa se rupa. Cand le intoarceti, manuiti-le cu atentie si lasati-le pe gratar pana cand sunt facute, nu le mai mutati. Va dati seama cand sunt facute atunci marginile sunt opace si se desprind ca niste fulgi. Cotletele si pestii intregi se tin mai bine dar dureaza mai mult pana se gatesc. Daca gatiti peste intreg, puneti in interior felii de lamaie ca sa dea aroma, dar si ca sa intre mai bine caldura degajata de gratar.
Tineti niste suc proaspat de lamaie prin apropiere si niste unt, ca sa puteti unge pestele cat sta pe gratar si pentru a adauga aroma si a pastra peste umed. Insa nu uitati sa untul se arde usor, asa ca nu il folositi in exces.
Cand este facut pestele?
Partea cea mai dificila la gatirea pe gratar a pestelui este sa stii cand este facut. Aceasta este in general cea mai grea parte. Cand pestele este facut, carnea se va despinde cu furculita ca niste fulgi si va arata opaca. Daca vreo parte a carnii este inca sticloasa si translucida, atunci nu este facuta. Nu trebuie sa serviti niciodata peste nefacut. Nu doar ca este periculos, dar s-ar putea ca cel care gusta carnea de peste sa renunte la ea. Pentru a va usura situatia, incepeti intotdeauna cu cotlete sau file-uri de peste care au o grosime uniforma, si in felul acesta capatati si experienta. Daca aveti un cotlet care nu este uniform, puteti sa-l taiati in doua. Puneti partea mai groasa intai si cand este facuta pe jumatate, puneti pe gratar bucata mai subtire. In acest fel veti avea pestele gatit perfect, fara sa ardeti vreo parte.
In general, cumperi peste intreg, file sau cotlete. Fileurile va vor da ceva batai de cap pentru acestea au tendinta de a se rupe cel mai repede. Insa daca ungeti fileurile de peste si le intoarceti doar cand este nevoie, nu ar trebui sa se rupa. Cand le intoarceti, manuiti-le cu atentie si lasati-le pe gratar pana cand sunt facute, nu le mai mutati. Va dati seama cand sunt facute atunci marginile sunt opace si se desprind ca niste fulgi. Cotletele si pestii intregi se tin mai bine dar dureaza mai mult pana se gatesc. Daca gatiti peste intreg, puneti in interior felii de lamaie ca sa dea aroma, dar si ca sa intre mai bine caldura degajata de gratar.
Tineti niste suc proaspat de lamaie prin apropiere si niste unt, ca sa puteti unge pestele cat sta pe gratar si pentru a adauga aroma si a pastra peste umed. Insa nu uitati sa untul se arde usor, asa ca nu il folositi in exces.
sursa: gustos.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu