OBICEIURI ŞI TRADIŢII DE IARNĂ
Pentru noi toţi, iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sarbătorirea Naşterii Domnului.
Datini şi superstiţii în noaptea de Crăciun
• se spune că de Ajun trebuie să posteşti pentru că Maica Domnului care, în acea zi, fiind supărată nu a mâncat nimic;
• nu se mănâncă nici peşte pentru că are sânge şi Fecioara Maria era plină de sânge în acea zi;
• norocul îl poţi pierde dacă împrumuţi ceva din casă în noaptea de Ajun;
• semnificaţia sacrificiului porcului îl putem afla numai întorcându-ne în timp cănd acest animal era considerat o întruchipare a spiritului grâului şi a vegetaţiei în general;
• nu trebuie să laşi pe cineva să-ţi închidă uşa de Crăciun deoarece s-ar putea să aibă mână rea şi ar putea să-ţi alunge norocul din casă.
Împodobirea bradului
Pomul de Crăciun, aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri în care se reflectă lumina scânteietoare a lumânărilor sau a instalaţiilor electrice, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel. Deşi, în Europa, originea sa precreştină nu mai este contestată de nimeni, părerile rămân totuşi împărţite: unii văd în brad o reprezentare a “Arborelui Lumii” (din vechiul cult al arborilor), alţii îl consideră o referire directă la “Arborele Paradisului”, împodobit cu mere de un roşu aprins, care amintesc de păcatele comise de primii oameni, înainte de alungarea lor din Rai.
Pănă în secolul al XV-lea crenguţele verzi cu care erau împodobite casele cu ocazia Crăciunului, ca şi darurile pe care şi la făceau oamenii unii altora erau considerate tradiţii păgâne. Dar nu peste multă vreme, în locul acestora va fi folosit un arbore întreg. Conform documentelor, în 1605, la Strasbourg a fost înălţat primul pom de Crăciun într-o piaţă publică. Nu avea încă lumânări şi era împodobit cu mere roşii. În 1611, la Breslau, ducesa Dorothea împodobeşte primul brad de Crăciun aşa cum îl ştim astăzi.
Crăciunul pe glob
Africa
Deoarece africanii nu sunt creştini, sărbătorirea Crăciunului se face în grupuri restrânse, obiceiurile fiind împrumutate din Vest. În Etiopia, Crăciunul se sărbătoreşte pe 6 ianuarie, în conformitate cu vechiul calendar roman.
Anglia
Înaintea zilei de Moş Crăciun, copiii îi trimit scrisori lui “Father Cristmas”, Moş Crăciunul englezesc, pe care, mai apoi, le aruncă în foc. Ei cred că dacă un pitic va scoate scrisoarea prin horn, dorinţele lor se vor împlini.
Renumita prăjitură a reginei, Phun-pudding, este o biruinţă a meşteşugului bucătăriei. Într-un cazan uriaş, se pun toate cele necesare pentru prăjitură, fierte în rom sau vin vechi şi toţi bucătarii amestecă pe rând.fiecare rudenie primeşte câte un pudding.
Australia
Data de 25 decembrie are loc în mijlocul verii, aşa că sărbătoarea este oarecum diferită faţă de alte părţi ale lumii. Brazii sunt din plastic sau aluminiu pentru că aici nu se întâlnesc brazi veritabili. De asemenea, printre decoraţiuni se pune şi foarte multă zăpadă artificială. Nu se folosesc lumânări adevărate, din ceară, pentru că pe căldura uneori toridă în această perioadă a anului, acestea s-ar topi mult prea repede. În locul lor se folosesc beculeţe. În ziua de Crăciun oamenii se întâlnesc în aer liber pe malul oceanului sau în parcuri unde organizeaza picnicuri.
Bangladesh
În satele creştine, bărbaţii taie ramuri de bananier şi le replantează câte două de-a lungul drumurilor spre biserici şi în jurul caselor. Apoi apleacă crengile una peste cealaltă, pentru a forma un arc peste drum şi le leagă între ele. Apoi se fac în ramuri mici scobituri care se umplu cu ulei şi se aprind spre a lumina drumul până la biserică.
Belgia
La Bruxelles care este sediul Uniunii Europene, aceasta înalţă un brad uriaş al ţărilor membre, în faţa bisericii Grand Sablon – Grotzavel, într-una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, piaţa Grote Markt.
Danemarca
Atunci când familia se aşză să ia masa, pentru aceştia se lasă în pragul uşii o oală cu orez fiert. Se spune despre aceia care nu vor să sărbătorească Crăciunul şi să respecte această tradiţie că le va merge rău tot timpul anului care va urma, fiindcapiriduşii vor bate cu nuci.
Finlanda
Crăciunul este o sărbătoare petrecută mai ales cu familia. În dimineaţa diaintea Serii Sfinte bradul se împodobeşte, iar apoi întrega familie merge la saună.
Franţa
La Paris se poate admira un cort imens unde se poate vedea cea mai mare iesle din lume în care se află Sfânta Familie. Toate străzile sunt splendit ornate cu beculeţe.
La ţară, în Franţa meridională, copiii binecuvântau cina şi rugul de Crăciun format dintr-un trunchi de măslin uscat care ardea în vatră. Focul era stropit cu vin fiert. Apoi familia se aşeza la masă apoi intona cântece religioas până miezul nopţii când se ducea la biserică.
Germania
În fostele cazărmi germane se făcea Christbaum (brad) şi se împărţeau cadouri soldaţilor. În jurul bradului erau rânduite mesele militare pline de prăjituri şi diverse mâncăruri. Dintr-un colţ al sălii nu putea să lipsească butoiul cu bere, dar între conuri de brad. La sosirea superiorilor corul soldăţesc cânta un cântec religios. Apoi un sergent major lua un chipiu şi punea în el hârtiuţe cu numere pentru toţi participanţii la sărbătoare. Fiecare soldat trăgea câte un număr să primească darurile cuvenite. Butoiul cu bere era desfăcut şi petrecerea începea.
Grecia
Pentru a se proteja de oamenii ard tămâie sau lasă pe ici pe colo cadouri care să-i îmbuneze pe spiriduşi. De asemenea mai au un obicei: ţin în casă un bol cu apă în care scufundă o cruciuliţă de lemn decorată cu busuioc. Apa astfel sfinţită, se împrăştie în fiecare colţ al casei pentru a alunga spiritele rele.
Italia
Crăciunul este în mod special o sărbătoare de familie. În locul bradului este luată uneori o iesle cu Pruncul Sfânt, singura excepţie fiind Sicilia. Acolo darurile pentru copii se dau abia pe 6 ianuarie “ziua celor trei magi”. Atunci, cei mici o aşteaptă pe Befona care vine prin horn ca să le pună cadouri în pantofi.
Islanda
Doi oameni nevinovaţi au fost osândiţi la moarte la Gyfyord. Li s-au tăiat capetele, dar din sângele lor a răsărit un pom în ale cărui ramuri, în noaptea fiecărui slostiţiu de iarnă, se aprindeau mii de lumini. Vântul se izbea de acele limbi de foc dar nu putea să le stingă. Păstorii alergară din mari depărtări să vadă pomul de foc şi să se închine.
Mexic
Unii se îmbracă în îngeri. Grupul se duce din casă în casă purtând lumânări şi cântâd cântece în timp ce Maria şi Iosif bat la uşă şi întreabă dacă pot fi găzduiţi. Fiecare casă îi refuză. După fiecare procesiune, participanţii dansează, cântă şi mănâncă un meniu divers. Copii legaţi la ochi încearcă să rupă cu nişte beţe o figurină “pinata”, de hârtie sau material casabil, umplută cu dulciuri şi mici cadouri. De asemenea, unii copii mexicani speră la o vizită a lui Moş Crăciun, iar alţii aşteaptă daruri de la “Quetzalcoatl”, conducător legendar al Mexicului.
Rusia
Chiar dacă Rusia a fost influenţată de vest după căderea URSS obiceiurule americane nu au reuşit să pătrundă. Festivităţile include carnavaluri, practicarea unor sporturi şi numere de circ. De-a lungul festivalului ruşii decorează copacii nemuritor pe care îi numesc copaci de Anul Nou. Ca şi Moş Crăciun, Ded Moroz are o barbă albă şi apare îmbrăcat în roşu cu ghete negre. Vine de Anul Nou ca să dăruiască tuturor copiilor dulciuri, jucării sau un set de păpuşi tradiţionale “Matryoshka”.
Spania
La spanioli Crăciunul ţine 14 zile, până la Bobotează. La miezul nopţii de Crăciun se slujeşte o Liturghie la capela Palatului regal unde ia parte şi regele. La sfârşit se dă o veselă serbare pentru copiii demnitarilor curţii.
SUA
Varietatea climei permite organizarea diferitelor activităţi, de la picnicuri pe plajă până la amplasarea lumânărilor în dreptul ferestrelorîn ţinutul îngheţat al Alascăi. Fiecare regiune are tradiţiile ei legate de această sărbătoare:
• la New York poţi vedea patinatori strşi în jurul imensului brad de la Rockfeller Center;
• în Texas poţi participa la festivalul din San Antonio;
• în New Orleans, în Jackson Square poţi admira focul de artificii;
• în Florida întreaga zonă istorică este împodobită cu luminiţe albe;
• la Holywood se organizează impresionanta festivitate numită Parada Stelelor.
Pana la Craciun mai avem...
reclama google
About Me
Lista mea de bloguri
Click pentru zodia ta
Categorii
- Amestecate (48)
- Calatorii (1)
- Casă si gradină (20)
- Christmas (374)
- Colinde (30)
- Colinde de Craciun (32)
- Colinde video (51)
- Corp (50)
- Craciun (471)
- Crafts (7)
- Datini (15)
- Decoratiuni de Craciun (11)
- desert (1)
- Did you know? (2)
- Diete (31)
- Fata (32)
- Frumusete (194)
- Funny (54)
- Iarbatorile de iarna (1)
- Iarna (16)
- Imagini de Craciun (23)
- Imagini de Craciun animate (gif) (7)
- Imagini de iarna (23)
- Legende de Craciun (16)
- Machiaj (33)
- Mesaje de Craciun (11)
- Moda/Fashion (24)
- Mos Nicolae (12)
- mp3 (2)
- Muzeul Satului Valcean (1)
- Muzica (30)
- Obiceiuri de Craciun (37)
- Organizare (3)
- Par (42)
- Poezii de Craciun (8)
- Poezii de Iarna (8)
- Povesti de Craciun (30)
- Povestioare (27)
- Prajituri (3)
- Ramnicu Valcea (1)
- Recipe (21)
- Retete (169)
- Retete bebelini (1)
- Retete de Craciun (58)
- Retete de post (9)
- Retete de Revelion (9)
- retete vegetariene (16)
- Revelion (13)
- Salate (5)
- Sanatate (194)
- Sanatate si frumusete (17)
- Santa (95)
- Sarbatorile de iarna (477)
- Sfatul zilei (5)
- Sms de Anul Nou (1)
- Stiati ca ? (62)
- Superstitii de Anul Nou (19)
- Ten (10)
- Traditii de Anul Nou (35)
- Traditii de Craciun (127)
- Traditions (96)
- Trilulilu (28)
- Unghii (5)
- Urari de Anul Nou (2)
- Urari de Craciun (9)
- Utile (219)
- Valentine's day (1)
- Vedete (22)
- Versuri (8)
- Versuri colinde (22)
- Videos (58)
- Wallpapers (5)
- X-mas (120)
- Youtube (8)
- Zodii (5)
Arhivă blog
-
►
2013
(313)
- ► septembrie (34)
-
►
2012
(215)
- ► septembrie (57)
-
►
2011
(526)
- ► septembrie (21)
-
►
2009
(168)
- ► septembrie (16)
-
▼
2008
(253)
-
▼
decembrie
(108)
- Mituri si adevaruri despre matreata
- Tratamente pentru ten si maini
- Urari de Anul Nou
- Mesaje de Craciun pentru persoana iubita
- Urari si mesaje de Craciun
- Mesaje de Craciun
- Urari sau mesaje de Craciun
- Urari de Craciun
- RBD - Campana Sobre Campana (Navidad)
- All Stars - Astazi e Craciun
- Nemuritorii - Deschide usa crestine (Flori de mar)
- Radu Ille-Colinda-mi Doamne
- STEFAN HRUSCA - DESCHIDE USA CRESTINE
- Colinde - Galbena gutuie
- Traditii si bucate de Craciun
- Lacatus se intoarce la Steaua!!!
- Anul Nou
- Obiceiurile culinare de Craciun
- Colindele de Craciun
- Craciunul
- Datini şi obiceiuri de Craciun
- Poze cu brazii si figurinele din Craiova
- Imagini de Craciun animate ( Gif-uri) (2)
- Retete de Craciun
- Legende de Craciun
- Legenda lui Mos Craciun (3)
- Imagini de Craciun (4)
- Traditii de Anul Nou (4)
- Traditii de Anul Nou (3)
- Baghete din piept de pasare
- Friptura de porc la tava
- Muschi cu sos alb
- Aperitive de Craciun
- Once Upon a December
- Fuego - Deschide Mama Usa
- Fuego - E Vremea Colindelor
- Fuego - Colinda
- colinde Bogdan Curta Sfanta noapte de Craciun co...
- colinde Bogdan Curta Dor de Craciun
- Colinde Colinde!!!
- RAOUL ASTA-I SARA DE CRACIUN
- Camelia Miutescu - Noi umblam sa colindam
- PAULA SELING - COLINDAM , COLINDAM IARNA
- Imagini de iarna
- Imagini de Craciun animate ( Gif-uri) Glitter Grap...
- Imagini de Craciun (3)
- Last Christmas - Wham
- Paula Seling - O ce veste minunata
- Enya - Silent Night (in Irish) Christmas Lyrics
- Enya - We Wish You a Merry Christmas
- Basshunter - Jingle Bells ( christmas )
- Stefan Banica Jr. - Doar un Craciun cu tine
- Andra - Deschide usa,crestine!
- Stefan Hrusca- Sculati gazde
- Stefan Hrusca - Dalbu-i dealu '
- Andra & Cristi M - Sus la poarta raiului si Noi pl...
- Colind si colinde de Sarbatori!
- Trei pastori - colinde
- Pulpa de porc la tava
- Sms de Anul Nou
- Bancuri cu Mos Craciun
- Poale in brau
- Lebertwurst
- Toba
- Vin fiert cu mirodenii
- Cârnaţi de porc
- Animalute
- Superstitii de Anul Nou
- Traditii de Anul Nou
- Imagini de Craciun animate ( Gif-uri) Glitter Grap...
- Imagini de Craciun animate ( Gif-uri) Glitter Grap...
- Imagini de Craciun (2)
- Fuego si Irina Loghin - Seara de Craciun
- Mariah Carey - Silent Night
- Stefan Hrusca - Sfanta-i seara de craciun
- Chris Brown - THIS CHRISTMAS
- Obiceiuri de Craciun
- Turtele si colacii
- Datini si obiceiuri de Craciun
- Iata vin colindatori
- Sorcova
- Fuego: Afara Ninge Linistit!
- Cristina Turcu
- O, brad frumos
- Steaua sus rasare
- Trei pastori
- I belive in you santa claus
- Craciunul
- Legenda lui Mos Craciun (2)
- Povesti de Craciun
- Legenda Bradului de Craciun
- Mos Craciun cu plete dalbe
- Jingle bells
- Florile dalbe
- Domn, Domn sa-naltam
- Pavel si Cleopatra Stratan - Mos Craciun 2008
- Urari de Craciun
- Fuego - colinda de Craciun
- Adriana Rusu - Silent Night
- Andra - Mos Craciun [ Colinde 2008 ]
- ► septembrie (28)
-
▼
decembrie
(108)
joi, 4 decembrie 2008
Craciunul
Publicat de Kathya03 la 10:58
Etichete: Christmas, Craciun, Sarbatorile de iarna, Traditii de Craciun
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu