duminică, 7 aprilie 2013

Agrişele de la A la Z

Erai copil şi le mâncai cu poftă chiar dacă-ţi făceau gura pungă. Translucide şi acrişoare, verzi sau roşii, aceste fructe au însă și rol de medicament.

Ca atare ori sub formă de suc, sunt digestive, depurative, diuretice și tocmai bune în curele de slăbire. Dar mai au și alte calități:


Antioxidant puternic, agrişele sunt recomandate pentru stimularea imunităţii organismului, prevenirea gripei şi răcelii, precum şi pentru întărirea unghiilor.
Bolile hepatice (insuficienţă hepatică, ciroză) pot fi tratate cu o cură de agrișe sau cu decoct de fructe şi frunze (o lingură la 300 ml de apă, fierte zece minute).
Conţin acid citric și malic (excelent în acidificarea urinei), acid tartric, celuloză (ideală în reglarea tractului intestinal), calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanțe grase, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, P.
Sunt recomandate cure cu aceste fructe împotriva afecţiunilor urinare, artritelor, reumatismului şi gutei. O cură durează 1-3 zile, timp în care se consumă 0,5-1 kg de fructe zilnic.
Frunzele sunt folosite ca atare pentru oprirea sângerării în cazul rănilor uşoare.
Infuzia din frunze de agriş ajută la normalizarea valorii glicemiei, stimulând secreţia de insulină. Se beau 1-2 căni pe zi. Mai mult, favorizează formarea globulelor roşii.
Sucul de agrişe (1 kg de fructe stoarse şi fierte timp de o oră) ajută la detoxificare, precum şi la vindecarea răguşelii. Doza zilnică este de 1-2 linguriţe.
Tonifică părul şi, mai ales, redau pigmentul natural al podoabei capilare. Tonicul se prepară astfel: tai fructele în bucăţele, le pui la uscat (la umbră, nu la soare), iar după ce s-au deshidratat bine de tot, le fierbi în ulei de cocos. Masezi scalpul în fiecare seară.
Vinul de agrişe (acrişor şi răcoritor) este un bun tonic şi aperitiv.
Zaharoza se găseşte în cantitate foarte mică în aceste fructe, ceea ce le recomandă în dieta diabeticilor.

Știai?
Cura cu agrişe are efect asupra puterii de concentrare. Aceste fructe sunt remediul perfect împotriva anxietăţii şi stresului, fiind consumate cu succes de către studenţi şi elevi în perioada examenelor.


sursa:ecuisine.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template