vineri, 23 decembrie 2011

Tort festiv de Craciun




Pentru blat iti trebuie:

• 8 oua
• 250 g unt
• 175 g zahar
• 150 g nuci macinate
• 75 g faina
• 1 plic zahar vanilat
• coaja de la 1 lamaie
Pentru crema de lamaie iti trebuie:

• 300 ml lapte
• 200 g unt
• 150 g zahar
• 2 linguri faina
• zeama de la 2-3 lamai
• smochine uscate
Pentru ornat iti trebuie:

• jeleuri de fructe
• fructe confiate (ananas, portocale, mango, banane, smochine uscate, stafide, nuci, caramelizate, caju, migdale)
Pregatesti asa:

1. Untul de la temperatura camerei se amesteca usor cu galbenusurile si cu o parte din cantitatea de zahar si zaharul
2. vanilat.
3. Separat, se bat albusurile spuma cu restul de zahar si se amesteca usor cu nucile macinate.
4. Cele doua compozitii se incorporeaza si se toarna in tava tapetata cu hartie speciala de copt.
5. Se baga in cuptor la 200° C si se lasa aproximativ 40 de minute.
6. In timpul acesta, se prepara crema de lamaie.
7. Se amesteca zaharul cu faina cernuta si apoi se adauga laptele fierbinte.
8. Se pune sa fiarba la foc redus si se amesteca continuu.
9. Se obtine o crema de consistenta unei ciulamale si, dupa ce a fiert, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
10. Untul se amesteca separat si, dupa ce s-a racit compozitia, se incorporeaza treptat.
11. Se adauga la sfarsit zeama de lamaie si smochinele taiate feliute.
12. Dupa ce s-a copt blatul, se raceste si se taie.
13. Pe prima foaie se intinde un strat mai gros de crema, se pune a doua foaie de blat si apoi se imbraca cu restul de crema.
14. Se orneaza cu fructele uscate, cu jeleuri, fructe confiate si cu nucile caramelizate.
15. Se strange cu ornamentul festiv si se lasa 1-2 ore la rece.
16. Pofta buna!

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template