luni, 19 noiembrie 2012

Traditii de Craciun din lumea intreaga


Cu totii asteptam nerabdatori Craciunul, pentru cadouri, pentru bradul impodobit si intreaga atmosfera de sarbatoare. Afla cum se sarbatoreste Craciunul si traditiile specifice din mai multe colturi ale lumii.
Craciunul, insotit de frumoasele si stralucitoarele traditii si obiceiuri, este sarbatoarea cea mai iubita de peste an. In intreaga lume, Craciunul este asteptat cu multa bucurie, iar pregatirile care se vor cat mai bogate si mai sclipitoare, o dovedesc. Masa trebuie sa fie imbelsugata, totul trebuie sa fie din plin, decorurile, lumina, cantecele, veselia, dulciurile, jucariile, oricare ar fi limba in care se striga bucuria.

In Italia, vrajitoarea aduce cadourile de Craciun

In Italia, Craciunul si obiceiurile de Craciun variaza de la o regiune la alta, asa ca micutii italieni nu-si primesc jucariile in acelasi timp. In anumite zone din nordul Italiei, Mos Craciun, numit „Babo Natale” sau micutul Iisus, caruia i se spune „Gesu Bambino”, ofera cadouri copiilor, pe 25 decembrie. Prin alte parti ale Italiei, Santa Lucia este cea care o face, pe 13 decembrie.

In capitala, la Roma, „la Befana” aduce jucariile, de sarbatoarea Regilor. Este vorba despre o vrajitoare batrana si cumsecade, care zboara pe matura bineinteles si coboara pe cos, pentru a lasa cadourile.

In perioada sarbatorilor, aerul se umple de irezistibilul miros de prajituri, martipan si fructe confiate.

Cea mai faimoasa prajitura dintre toate prajiturile traditionale de Craciun, din Italia,  este Panettone. Acesta este un fel de cozonac, presarat cu delicioase bucatele de fructe, cum ar fi struguri, citrice si numeroase alte fructe confiate. Din 1490, anul in care a fost conceputa, prajitura a avut un imens succes si de-a lungul timpului, a fost considerata un lux rezervat elitei restranse. De aceea, la Milano, oamenii de afaceri isi luasera obiceiul de a oferi prajitura Panettone, drept cadou, clientilor importanti.

Masa traditionala de Craciun explodeaza, in Anglia

La inceputul lunii decembrie, englezii trimit felicitari prietenilor si familiei. Felicitarile primite se prind de panglici si se agata pe pereti. Acestea se dau jos pe 6 ianuarie, de ziua Regilor. In timpul sarbatorilor de iarna, casa englezilor este impodobita in culorile verde si rosu. 

Aici, in Anglia, obiceiul este ca intreaga familie sa participe la decorarea bradului de Craciun. Copiii ii scriu o scrisoare luiMos Craciun si asteapta cu nerabdare venirea sa.

In ajunul Craciunului, copiii merg pe strada si canta cantece de Craciun. In schimb, ei primesc mici cadouri sau bomboane. Seara, acestia prind de piciorul patului cate un ciorap mare, pentru a fi umplut cu dulciuri si jucarii si lasa la vedere o farfurie cu prajiturele si un pahar de vin, pentru Mosul.

Ajunul Craciunului este o zi de mare sarbatoare. In noaptea de Craciun, copiii adorm cu gandul la Mos Craciun, care urmeaza sa vina cu sania lui mare si sa lase pe cosul semineului, toate jucariile cerute in scrisoare.

In Anglia, nicio masa de Craciun fara celebrul curcan cu castane si binecunoscuta budinca!

Cel mai interesant si mai amuzant eveniment de Craciun, are loc in jurul pachetelului surpriza, numit „cracker”.Mesele de Craciun nu sunt complete fara pachetelul exploziv, asezat cu grija langa fiecare farfurie. Aceasta traditie, veche de 150 de ani, este specifica intregii Marii Britanii, dar se regaseste si in Canada si Australia si se supune unor reguli stricte, atat in ceea ce priveste continutul  cat si utilizarea. Cei mici sunt responsabili cu deschiderea asa-numitului cracker. Cate doi copii trebuie sa traga, fiecare de cate o parte a ambalajului, pentru a face ca petarda ascunsa, sa explodeze.

Impodobirea bradului de Craciun este misiunea copiilor, in Germania

La fel ca in majoritatea tarilor, copiii din Germania incep pregatirile de Craciun, la inceputul lunii decembrie. Anumite familii pregatesc calendare foarte originale, ghirlande si mici pachetele.

In perioada Adventului, adica in fiecare duminica din cele patru saptamani de dinaintea Craciunului,  se aprind lumanari. Iar de ziua Sfintei Barbara, se pun crengute de forsitie in vaza pentru ca de Craciun, sa fie gata inflorite.

De Sfantul Nicolae, toti copiii isi pun ghetutele la usa camerei lor, in asteptarea cadourilor. Bradul se impodobeste pe 24 decembrie si tot copiilor le revine aceasta misiune.

La masa traditionala de Craciun, germanii degusta gasca la cuptor asezonata cu varza rosie si mere.

In seara de ajun, copilul Iisus (obicei protestant) sau Mos Craciun sunt cei care pun sub brad, cadourile.

In ziua celor trei magi, copiii deghizati in Regi, scriu initialele acestora pe usi.

In Austria, Craciunul se sarbatoreste in parc

In Austria, Craciunul este sarbatoarea familiala, cea mai importanta din an. Aceasta incepe inca din prima zi a lunii decembrie, cu sarbatorirea coroanei Adventului.

Pe parcursul intregii luni, Viena este in plina sarbatoare. Evenimentele, la care participa tot orasul, se deruleaza in parcul din jurul frumoasei primarii neogotice. Arborii acestui parc sunt impodobiti cu ornamente fantastice, in mijlocul unui decor demn de povestile cu zane. Tot aici are loc si vestitul festival al Pruncului Iisus. Acesta este un fel de targ de Craciun, la care copiii savureaza castane fierbinti si patineaza deghizati in animale sau in personaje de basm. Pot lua apoi trenuletul dorintelor, care traverseaza intreg parcul, dar nu inainte de a-si inscrie dorintele pe o tablita, care, se pare ca este consultata de Mos Craciun si Pruncul Iisus.

Peste tot, in toate satele si orasele Austriei, se impodobesc brazii. Pe 24 decembrie, strazile sunt invadate de copii, adesea insotiti de bunicii lor, pentru ca intre timp, parintii ramasi acasa, sa poata impodobi bradul ascuns pana acum, de ochii lor. In seara de ajun, toate cinematografele, teatrele si  restaurantele isi inchid portile, caci toata lumea trebuie sa participe la sarbatoare.

Franta este foarte cocheta in perioada Craciunului

Cu cateva zile inainte de Craciun, orasele si satele din Franta, imbraca atmosfera de sarbatoare. Primariile, vitrinele magazinelor, fatadele caselor, toate sunt decorate stralucitor. Brazi uriasi sunt impodobiti, iar copaciii sunt acoperiti cu ghirlande luminoase. Toti copiii se inghesuie sa se fotografieze alaturi de Mos Craciun.

Masa de ajun a francezilor, presupune mancaruri savuroase si delicatese, precum stridii si asa-numitul foie gras (o delicatesa recunoscuta, ce se prepara din ficat gras de gasca sau rata). 

Mos Craciun
 lasa sub brad cadourile, pe care copiii le gasesc in dimineata Craciunului. Ziua de  Craciun aduna in jurul mesei, pe toti membrii familiei. Masa traditionala de Craciun este compusa din curcan sau friptura de cocos si este incununata de prajitura specifica, in forma de buturuga.

In Provence, in anumite biserici de la malul marii, la sfarsitul liturghiei de la miezul noptii, incepe o procesiune a pescarilor si negustorilor de peste, care depun cosuri pline cu peste, in semn de afectiune si recunostinta fata de micutul Iisus. Traditia cere ca masa din ajunul Craciunului sa se termine cu un desert, ce trebuie sa contina treizprezece elemente, care sa il simbolizeze pe Hristos si ai sai doisprezece apostoli. Desertul reuneste toate fructele si prajiturile specifice regiunii.

Cornul abundentei de Craciun si parada Regilor, in Spania

Micutii spanioli sunt foarte rasfatati: ei vor primi cadouri si pe 25 decembrie, de Craciun, dar si pe 6 ianuarie, de Ziua Regilor magi, care le vor lasa pachetele in ghetute.

In numeroase orase, din Spania, se deruleaza cortegiul Regilor magi. Aceasta este o sarbatoare foarte populara. Magii defileaza in care foarte bogat decorate si sunt urmati de numerosi cavaleri. Copii si adulti se inghesuie pe marginea strazilor, pentru a-i vedea trecand. Dupa defilare, Regii se amesteca printre copiii, care sunt extrem de impresionati de a-i vedea atat de aproape.

Altadata, in seara de ajun si in dimineata Craciunului, in satele din Spania, vecinii care peste an, au ajutat la strangerea recoltei, au adus apa sau au avut grija de oi, erau recompensati prin plata in natura. Pe langa aceasta, in calitate de colindatori, erau rasplatiti cu cosuri impletite din rachita, pline cu sticlute de ulei de masline, de nuci, de migdale si fructe uscate.

Vechea traditie s-a pastrat si chiar s-a dezvoltat, caci astazi gasim in majoritatea magazinelor, in preajma sarbatorilor, cosuri care contin cele mai fine produse artizanate ale tarii, cele mai delicioase dulciuri specifice, precum nuga cu miere si migdale. Cosurile traditionale de Craciun, sunt astazi imbogatite cu sticle de vin spumos, castane glazurate, trufe, fructe proaspete si confiate, jambon, lichioruri si multe alte bunatati, ce amintesc de adevarate cornuri ale abundentei.

Craciunul
 este in primul rand sarbatoarea copiilor si peste tot in lume, de Craciun, acestia sunt in centrul atentiei, fiind inconjurati de toata dragostea. Craciunul mai este si sarbatoarea familiei, de aceea intreaga familie este chemata in jurul mesei pline de bunatati ce a devenit si ea, traditie!

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template