Frenezia sărbătorilor de iarnă este molipsitoare. De la decorul
luminos de pe străzi și din magazine, până
la isteria cumpărăturilor, toți suntem prinși în această atmosferă febrilă înainte de binemeritatele zile de
sărbătoare. Pentru cei care rămân acasă și doresc să organizeze mese festive cu familia
sau prietenii, am pregătit un ghid cu sfaturi și sugestii generale pentru meniu, dar și rețetele complete de la apertive până la desert.
O masă festivă, cu prietenii şi/sau familia depinde de mai mulţi
factori printre care spaţiul în care se desfăşoară reuniunea, numărul şi vârsta
participanţilor, gusturile şi obiceiurile participanţilor. Din aceste considerente
organizarea unui astfel de eveniment depinde de la caz la caz. Mai jos găsiţi
câteva sugestii – utile, credem noi – pe care le puteţi lua în calcul pentru
organizarea unei mese de Crăciun şi/sau Revelion.
Pregătirile
Pentru orice lucru bine făcut, pregătirile sunt esențiale. Înainte de a creiona meniul festiv,
trebuie să știți numărul invitaților și preferințele lor culinare. Este ușor atunci când vorbim de mesele în familie
unde știm deja cine vine la
cină, dar este mai greu atunci când se organizează petreceri cu mai mulți invitați.
Dacă nu cunoașteți preferințele culinare ale invitaților, asigurați-vă că acoperiți o gamă largă de feluri de mâncare: mai multe
tipuri de carne, mâncăruri vegetariene, preparate tradiționale, dar și preparate etnice sau de inspirație mai modernă.
Nu uitați de decor! O masă
festivă trebuie aranjată în ton cu evenimentul. Vizitați magazinele de decorațiuni și alegeți în funcție de decorul unitar de acasă.
Alegeți fața de masă în ton cu șervețelele. Dacă alegeți șervețele de pânză, nu uitați de inele. Farfuriile și paharele trebuie să fie, de asemenea,
complementare cu fața de masă. Pentru a
scoate în evidență mâncarea, folosiți farfurii cu mult alb sau crem la bază. Dacă
alegeți farfurii prea
colorate (roșii, albastre etc),
mâncarea nu va arăta la fel de apetisant.
Necesare:
§
față de masă și șervețele asortate
§
farfurii și tacâmuri pentru toți invitații
§
platouri și vase pentru servire (inclusiv ustensile
pentru servire: clește, lingură, polonic
etc)
§
pahare de șampanie
§
pahare pentru vin,
bere, alcool
§
decor de masă –
lumânări, aranjamente florale, aranjamente cu decorațiuni de crăciun
Pentru varianta de bufet, alegeți vase de servire asortate de pus pe bufet.
Matematica de sărbători
De regulă, pe lângă masa de sărbătoare propriu-zisă, perioada
sărbătorilor de iarnă este marcată de o întreagă serie de mese deoarece,
practic, fiecare apariţie a unui musafir este un motiv de a gusta câte ceva.
Din acest motiv e bine să aveţi în vedere câteva principii utile.
§
ordonaţi servirea în
funcţie de gradul de perisabilitate a preparatelor. Serviţi, de exemplu, în
primele zile, salatele care conţin ouă
fierte, maioneză, etc.
§
nu gătiţi niciodată
mai mult decât puteţi păstra/depozita în condiţii optime.
§
folosiţi cutii etanşe,
borcane, folie alimentară pentru a depozita şi acoperi preparatele.
§
nu depozitaţi alimente
cu mirosuri puternice, în special cele care conţin usturoi, lângă deserturi.
§
luaţi în calcul
alimente care pot fi congelate. Chiftelele, de exemplu, se pot găti şi congela,
fără să-și piardă din calităţi
după decongelare.
§
câştigaţi timp şi
spaţiu dacă, de exemplu, carnea de porc şi cârnaţii îi prăjiţi din timp şi îi depozitaţi în
borcane cu untura în care au fost prăjiţi.
§
puteţi face economii
substanţiale dacă achiziționați ingredientele vrac, în special pe cele pe
care le includeţi în mai multe reţete.
§
cumpăraţi cel mai
târziu – dar nu chiar în ultima clipă – ingredientele pe care doriţi să le
folosiţi proaspete, cum ar fi ingredientele pentru salate, fructele, etc.
§
nu lăsaţi toate
pregătirile pentru ultima zi.
Meniul Festiv
În funcţie de numărul, tipul şi vârsta
invitaţilor, puteţi opta pentru o multitudine de reţete. Important e să le
asociaţi inteligent între ele. Nu gătiţi aperitive orientale,fripturi tradiţionale şi deserturi moderniste ci
încercaţi să le articulaţi într-un concept unitar, potrivit cu gusturile
invitaţilor. De regulă, musafirii, chiar şi cei tineri, sunt tentaţi să guste
produse şi preparate tradiţionale, care rezonează cu perioada Crăciunului. Cu
toate acestea şi în acelaşi timp, invitaţii sunt tentaţi să încerce ceea ce nu
găsesc acasă. E un bun moment să-i surprindeţi.
Mai jos aveţi o listă de sugestii, clasice şi moderne, din care
puteţi alege.
Aperitive reci
Avangarda oricărei mese din perioada sărbătorilor de iarnă rămân
aperitivele reci. Preparaţi-le din timp pentru a le avea atunci când musafirii,
poftiţi şi nepoftiţi, vă bat la uşă.
Aperitive calde
Aperitive calde completează plăcut masa, în special dacă
musafirii sunt înfriguraţi după drumul prin zăpadă. Optaţi pentru aperitive
calde care se pot găti din timp, păstra la cald sau reîncălzi.
Supe
Supele şi ciorbele de Crăciun sunt mai degrabă complementare
într-un meniu şi se caracterizează, în mod tradiţional, prin folosirea
legumelor de toamnă şi a cărnii de porc, crudă sau afumată. Dar opţiunile nu se
opresc aici.
Încercaţi:
Fripturi
Carnea friptă, denumită generic friptură, se află în centrul
atenţiei la mesele festive, şi cu atât mai mult iarna când consumul de proteină
animală creşte.
Puteţi opta pentru una sau mai multe dintre următoarele
fripturi:
Garnituri
Garniturile pun cel mai bine în valoare gustul unei fripturi
astel încât nu le lăsaţi la voi întâmplării. Asociaţi garniturile în funcţie de
ingredientele şi condimentele pe care le conţin astfel încât să se completeze
cu cele din friptură.
Sarmale
Un loc aparte în meniul de sărbători şi în
sufletul românilor îl reprezintă sarmalele. Înlocuiţi carnea de porc crudă cu
cea afumată, varza dulce cu varza murată şi, opţional, orezul cu păsat – mălai
spart – pentru a obţine sarmale de sărbătoare.
Bonus, adăugaţi la fierbere, un ciolan afumat de porc pentru a
elibera aroma sa desăvârşită.
Reţeta de bază a sarmalelor în oală de lut,
pas cu pas, o găsiţi aici. Înlocuiţi doar ingredientele cu cele de mai
sus şi renunţaţi la roşii.
Deserturi
Cu siguranţă că masa dulciurilor va fi dominată de cozonaci,
coptură absolută a Crăciunului. Iată o scurtă selecţie de sezon.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu