Mai jos este o lista cu alimentele pe care ar trebui sa le prinzi in meniul tau pe tot parcursul toamnei:
1. Carnea de curcan – are cel mai scazut continut de grasime si este cea mai hipocalorica dintre toate tipurile de carne. In plus, abunda in vitamine din grupul B, zinc, fier, cupru, seleniu si triptofan care contribuie la starea de bine. Un consum regulat de carne de curcan stimuleaza metabolismul, aduce nutrienti valorosi pentru sanatatea pielii, combate depresia, insomnia si previne anemia, regleaza apetitul si contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
2. Cruciferele - legumele din familia crucifere (varza, conopida, gulii, broccoli) au un continut foarte scazut in calorii, aproximativ 15 – 20 cal/100 g, si sunt bogate in vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu, fibre si bioflavonoide, indoli, monotreptene si fitocomponenti sulfurati care previn numeroase forme de cancer. Consumul ridicat de crucifere este contraindicat persoanelor care au un metabolism lenes sau hipotiroidie.
3. Ardei grasi si ardei capia – indiferent de culoare se numara printre legumele cu cel mai scazut continut in calorii, aproximativ 25 cal/100 g. In plus, au continut ridicat de vitamina C, vitamina A si bioflavonoide si antioxidanti care lupta impotriva stresului oxidativ si incetinesc procesul de imbatranire.
4. Sfecla rosie - consumul sau scade nivelul de colesterol din sange, reduce riscul de boli cardiovasculare, stimuleaza functionarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, intestinelor, sistemului limfatic si a sistemului imunitar. Este bogata in zinc, fluor, seleniu, mangan, potasiu, magneziu, fibre, acid folic si fier.
5. Dovleac – este fruntas in categoria alimentelor dense in nutrienti si sarace in calorii. O felie de dovleac are aproximativ acelasi numar de calori ca o feliei de paine (aprox. 80-90 calorii) insa contine dublul ratiei zilnice recomandate de vitamina A, 3 g de fibre, 2 mg fier si 450 mg de potasiu. Consumul de dovleac amelioreaza dispozitia, scade riscul de cancer si hipertensiune si mentine sanatatea pielii prin continutul bogat in vitamine din grupul B, betacaroten, fier, zinc, potasiu si glucide cu absorbtie lenta. Semintele de dovleac contin in plus o cantitate importanta de acizi grasi omega 6.
7. Strugurii – Bogati in minerale (magneziu, seleniu, potasiu, calciu) si fitonutrienti, strugurii negri au reale calitati antioxidante. Consumati cu tot cu coaja si seminte, acestia furnizeaza organismului o doza importanta de taninuri, acid ellagic, resveratrol, acizi grasi esentiali si izoflavonoide, care neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi. Strugurii negri incetinesc imbatranirea, contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si cartilajelor, inhiba efectul nicotinei si al altor produsi toxici, au rol detoxifiant si curata organismul (in special ficatul) de substantele nocive rezultate din metabolism.
8. Perele – sunt fructele ideale pentru persoanele care isi doresc sa scada in greutate, insa au o sensibilitate pentru dulciuri. Desi sunt dulci, au un indice glicemic mic iar zaharul pe care il contin este absorbit treptat in sange. In plus, datorita continutului ridicat de fibre sunt eficiente in prevenirea senzatiei de foame.
9. Mere - alimente de sezon, merele sunt printre alimentele cu cel mai bun raport intre nutrientii si beneficiile pe care le ofera organismului versus continutul caloric. Sunt bogate in fibre solubile, asadar regleaza tranzitul intestinal si au proprietati diuretice. In plus, continutul bogat in potasiu si antioxidanti contribuie la scaderea riscului de boli degenerative.
10. Gutui – sunt alimentele ideale pentru o gustare saraca in calorii, dar care previne senzatia de foame si pofta de dulciuri pentru mult timp. In plus, continutul lor bogat in vitamina C le confera reale proprietati anti-ageing.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu