Pana la Craciun mai avem...
reclama google
About Me
Lista mea de bloguri
Click pentru zodia ta
Categorii
- Amestecate (48)
- Calatorii (1)
- Casă si gradină (20)
- Christmas (374)
- Colinde (30)
- Colinde de Craciun (32)
- Colinde video (51)
- Corp (50)
- Craciun (471)
- Crafts (7)
- Datini (15)
- Decoratiuni de Craciun (11)
- desert (1)
- Did you know? (2)
- Diete (31)
- Fata (32)
- Frumusete (194)
- Funny (54)
- Iarbatorile de iarna (1)
- Iarna (16)
- Imagini de Craciun (23)
- Imagini de Craciun animate (gif) (7)
- Imagini de iarna (23)
- Legende de Craciun (16)
- Machiaj (33)
- Mesaje de Craciun (11)
- Moda/Fashion (24)
- Mos Nicolae (12)
- mp3 (2)
- Muzeul Satului Valcean (1)
- Muzica (30)
- Obiceiuri de Craciun (37)
- Organizare (3)
- Par (42)
- Poezii de Craciun (8)
- Poezii de Iarna (8)
- Povesti de Craciun (30)
- Povestioare (27)
- Prajituri (3)
- Ramnicu Valcea (1)
- Recipe (21)
- Retete (169)
- Retete bebelini (1)
- Retete de Craciun (58)
- Retete de post (9)
- Retete de Revelion (9)
- retete vegetariene (16)
- Revelion (13)
- Salate (5)
- Sanatate (194)
- Sanatate si frumusete (17)
- Santa (95)
- Sarbatorile de iarna (477)
- Sfatul zilei (5)
- Sms de Anul Nou (1)
- Stiati ca ? (62)
- Superstitii de Anul Nou (19)
- Ten (10)
- Traditii de Anul Nou (35)
- Traditii de Craciun (127)
- Traditions (96)
- Trilulilu (28)
- Unghii (5)
- Urari de Anul Nou (2)
- Urari de Craciun (9)
- Utile (219)
- Valentine's day (1)
- Vedete (22)
- Versuri (8)
- Versuri colinde (22)
- Videos (58)
- Wallpapers (5)
- X-mas (120)
- Youtube (8)
- Zodii (5)
Arhivă blog
-
►
2013
(313)
- ► septembrie (34)
-
►
2012
(215)
- ► septembrie (57)
-
►
2011
(526)
- ► septembrie (21)
-
►
2009
(168)
- ► septembrie (16)
duminică, 21 noiembrie 2010
Mariah Carey--Silent Night with lyrics
Silent night, holy night
Publicat de
Kathya03
la
20:00
0
comentarii
Etichete: Christmas, Colinde, Colinde de Craciun, Craciun, Sarbatorile de iarna, Traditii de Craciun, Traditions, Versuri, Versuri colinde
COLINDE - Mos Craciun cu Plete Dalbe
Mos Craciun cu plete dalbe,
A sosit de prin nameti
Si aduce daruri multe
La fetite si baieti.
Mos Craciun, Mos Craciun.
Din batrani se povesteste,
Ca-n toti anii negresit
Mos Craciun pribeag soseste
Niciodata n-a lipsit.
Mos Craciun, Mos Craciun.
Mos Craciun cu plete dalbe,
Incotro vrei sa apuci?
Ti-as canta florile dalbe,
De la noi sa nu te duci.
Mos Craciun, Mos Craciun.
Publicat de
Kathya03
la
19:57
0
comentarii
Etichete: Christmas, Colinde, Colinde de Craciun, Craciun, Sarbatorile de iarna, Traditii de Craciun, Traditions, Versuri colinde
Stefan Hrusca - O brad frumos
Cu cetina tot verde,
Tu esti copacul credincios,
Ce frunza nu si-o pierde.
O, brad frumos, al lui Hristos,
Verdeata ta imi place,
Oricand o vad sunt bucuros,
Si vesel ea ma face.
O, brad frumos, o, brad frumos,
Cu frunza neschimbata,
Ma mangai si ma faci duios,
Si ma-ntaresti indata.
O, brad frumos, al lui Hristos,
Verdeata ta imi place,
Oricand o vad sunt bucuros,
Si vesel ea ma face.
Publicat de
Kathya03
la
19:55
0
comentarii
Etichete: Christmas, Colinde, Colinde de Craciun, Craciun, Sarbatorile de iarna, Traditii de Craciun, Traditions, Versuri colinde
sâmbătă, 20 noiembrie 2010
Impodobirea bradului
Împodobirea pomului de Crăciun este un obicei, venit din Occident, cel mai probabil de la popoarele germanice. Încetul cu încetul, acesta a intrat în tradiţia creştină pe la jumatatea mileniului trecut, cu diferite semnificatii - forma triunghiulara amintind de Sfanta Treime, iar podoabele simbolizand cunoasterea si bogatia, precum pomul sacru din Eden.
Impodobirea bradului sau impodobirea caselor cu crengi de brad sau cu braduti taiati este de asemenea un obicei preluat de catre crestini. În Evul Mediu, case împodobite cu pomi de Crăciun apar în provinciile Alsacia şi Lorena, dar nu cu ocazia Crăciunului, ci mai degrabă ca cea a Anului Nou. De aici tradiţia se extinde în întreaga Franţă, Spania, Italia şi Elveţia.
De asemenea, este posibil ca pomul de Crăciun să provină de la nordici, care obişnuiau să-şi împodobească casele cu ramuri de brad şi de vâsc. Pomul de Crăciun a pătruns mai târziu şi în Orient, prin intermediul catolicismului.
În Rusia europeană Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales unul ca cel mai frumos dintre toate şi împodobit cu lumânări aprinse, bomboane, jucării etc.
Bradul împodobit se întâlnea ca pom de Crăciun doar în oraşele din Germania sfârşitului de secol XIX, dar odată cu Primul Război Mondial s-a răspândit pe întreg teritoriul acestei ţări.
Scurt istoricMult inaintea crestinatatii, plantele si pomii care ramineau verzi peste iarna aveau o semnificatie speciala pentru oameni in sezonul rece. In vremuri stravechi, oamenii atirnau crengi deasupra usilor si a ferestrelor, pentru a-i feri de vrajitoare, stafii, spirite rele si boala.
In emisfera nordica, cea mai lunga noapte si cea mai scurta zi cad pe 21-22 decembrie, fenomen numit solstitiul de iarna. In trecut, oamenii credeau ca soarele este un zeu, si ca iarna vine in fiecare an pentru ca soarele s-a imbolnavit si a slabit in putere. Ei celebrau solstitiul pentru ca insemna ca soarele, in sfirsitm, va creste din nou si ca vara se va intoarce.
In Roma antica, solstitiul se sarbatorea printr-o manifestatie numita Saturnalia, in onoarea lui Saturn, zeul agriculturii. Romanii stiau ca solstitiul insemna faptul ca in curind ogoarele vor fi verzi si roditoare. Pentru a marca momentul, ei isi ornau casele si templele cu buchete de plante vesnic verzi.
In nordul Europei, misteriosii druizi , preotii anticilor celti, isi decorau templele cu crengi vesnic verzi ca simbol al vietii vesnice, si impodobeau stejarii cu mere aurii.
Germaniei i se atribuie inceputul traditiei impodobirii brazilor de Craciun asa cum o cunoastem noi, cind in secolul 16 crestinii devotati aduceau pomi impodobiti in casele lor. Unii construiau piramide din lemn, le decorau cu crengi de brad si le impodobeau cu luminari.
Se crede ca Martin Luther King, protestantul revolutionar al secolului al 16-lea, a fost primul care a aprins luminari intr-un pom. Mergind intr-o seara spre casa, a fost uimit de frumusetea stelelor care stralucau printre ramurile padurii de conifere, si ajungind acasa, a vrut sa recompuna scena pentru familia sa, inaltind un brad in mijlocul casei si impodobindu-l cu luminari.
Dar traditia pomului de Craciun a fost tirziu adoptata pe continentul american, datorita puritanilor. Primele dovezi ale pomilor impodobiti dateaza din anii 1830 cind imigrantii germani din Pennsylvania au impodobit brazi, aducind traditia din tara lor natala, Germania. Pentru americani bradul de craciun era un simbol pagin si era greu de acceptat.
Europenii preferau brazi mici, de cca 120 cm, pe cind americanii il decoreaza din podea pina in tavan. Traditia germana impunea impodobirea bradului cu mere, nuci, marzipan, pe cind in statele americane se foloseau prajiturele de casa. Pina recent, brazii de Craciun proveneau din paduri. Acum, exista plantatii speciale. Sunt necesari 7 pina la 10 ani pentru a produce un brad de Craciun.
Luminitele pentru brazii de Craciun au fost ideea lui Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, in anul 1882, si au inceput sa se produca in masa in anul 1890.
In anul 1900, marile magazine au inceput sa isi impodobeasca brazi mari, iluminati.
Traditii
Bradul se regaseste in numeroase traditii, nu numai de Craciun. Fiind un pom mereu verde, oamenii l-au asociat cu viata, trainicia, siguranta, prietenia si l-au inclus in toate evenimentele importante ale vietii.
La nastere, se obisnuia ca fiecarui copil sa i se daruiasca un brad, in natura, care ii devenea "frate" si pe care trebuia sa il ingrijeasca pana la moarte.
La nunta, inca exista obiceiul impodobirii unui brad cu ornamente din hartie si fructe, de obicei in curtile casei de la tara. In jurul bradului se organizeaza o mica petrecere care are menirea de a le ura casa de piatra celor care se casatoresc.
In prezent este cel mai indragit obicei de Craciun, datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele unde nu e brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde, chiar si cand afara e zapada). Practic, bradul a devenit centrul sarbatorilor.
Bradul la români
Este de putini cunoscut insa, ca si dacii aveau un cult pentru brad, dar cu inteles total diferit. Bradul era un copac ritual care era taiat la moartea cuiva. Obiceiul inca s-a pastrat in regiuni din Oltenia si sudul Banatului.
Dacii nu faceau asta din tristete, ci din contra, pentru ei moartea era o sarbatoare iar nasterea, prilej de tristete. Prin moarte ei treceau dincolo, la Zamolxis, iar bradul era un semn al "nuntii mortului", care poate fi interpretat drept unirea raposatului cu natura.
Pomul, impodobit aidoma cu cel germanic (adica fructe, flori, panglici) are cam acelasi inteles, de pom al vietii. Simbolul se regaseste de altfel in foarte multe piese de arta populare, precum covoarele sau alte tesaturi.
Publicat de
Kathya03
la
19:35
1 comentarii
Etichete: Christmas, Craciun, Obiceiuri de Craciun, Traditii de Craciun
Aperitive de Craciun | Muschi Umplut (Purcelus)
Ustensile: ata mai groasa si mai rezistenta.
Electrocasnice: aragaz; tocator de carne sau robot de bucatarie;
Ingrediente pentru 2 purcelusi: 1kg de muschi de porc (portionata in doua), 200 g carne tocata (o puteti cumpara gata tocata sau o tocati acasa la tocator sau la robotul de bucatarie), 1 ou, 1 capatana de usturoi, sare, piper, 4 foi de dafin, 1 pahar de vin alb, alte condimente dupa gust. In supermarketuri gasiti fie amestecate pentru diverse preparate, fie le cumparati separat si le amestecati acasa in bucatarie.
Tocam carnea pentru tocat la tocator sau la robotul de bucatarie si amestecam carnea tocata cu oul, 1/2 din usturoiul pisat, sarea, piperul si condimentele.
Desfacem fiecare bucata de muschi de porc pe lungime ca sa obtinem o bucata de carne groasa de 1 cm si lunga cam de 25 cm.
Umplem muschiul desfacut cu compozitia de carne tocata, ou si condimente...
...o rulam cu grija, nci prea strans, nici prea slab, astfel incat sa nu curga carnea tocata...
... si legam purcelusul cu ata, infasurandu-l pe toata lungimea.Nu strangem prea tare, ca sa nu iasa compozitia din el, dar suficient cat sa il tina bine legat.
Umplem o oala, suficient de mare cat sa incapa purcelusii, cu apa,adaugam vinul, foi de dafin, 1/2 lingura de sare, piper, usturoiul ramas, condimente pentru carne de porc si punem totul la fiert pe aragaz.
Este gata cam peste 1 ora sau dupa ce a fiert carnea suficient. Oprim aragazul si scoatem ata pentru ca acum carnea fiarta nu se mai desface. Muschiul umplut (care seamana cu un purcelus) se serveste ca preparat din carne la micul dejun sau ca aperitiv, cu paine si mustar.
Publicat de
Kathya03
la
19:17
0
comentarii
Etichete: Christmas, Craciun, Retete, Retete de Craciun, Traditii de Craciun
Caltabosi de Casa
Ingrediente: 400 g carne tocata de porc, doua intestine groase de porc, o cana de orez, un ou, 2 cepe, o cana de otet, o legatura de patrunjel, sare, pier,
Ustensile de Bucatarie: masina de tocat carne sau robot de bucatarie, spumiera, ata si ac
Electrocasnice: aragaz
Preparare:Inainte de a incepe prepararea caltabosilor, curatam si spalam intestinele de porc si le lasam intr-un vas cu apa si otet, pentru a inlatura mirosul neplacut. Apoi putem sa ne apucam de treaba: taiem carnea bucatele si o dam prin masina de tocat sau la robotul de bucatarie. O amestecam cu ceapa tocata marunt.
Spalam orezul in mai multe ape si il scurgem, dupa care il amestecam cu carnea si ceapa.
Adaugam verdeata, oul si condimentele si amestecam bine compozitia.
Umplem intestinele cu compozitia de carne tocata si le legam la capete cu ata rezistenta.
Punem caltabosii la fiert intr-un vas cu apa, intepandu-i din cand in cand ca sa nu plesneasca. Se lasa pe aragaz, la foc moderat, aproximativ 45-50 de minute. Caltabosii se pot servi pe masa de Craciun in mai multe feluri, dupa preferinta: calzi, imediat dupa preparare, raciti si cu mustar, ca aperitiv , sau prajiti in ulei si cu diverse garnituri sau salata de muraturi .
Publicat de
Kathya03
la
19:09
0
comentarii
Etichete: Christmas, Craciun, Retete de Craciun, Traditii de Craciun
Aranjarea mesei de Craciun
Felul cum aranjam masa de Craciun are un rol aproape la fel de important ca si mancarea pe care o asezam pe masa. Se stie ca atmosfera, culorile, decoratiunile pot influenta nu numai starea de spirit, ci si pofta de mancare. Va propunem in cele urmeaza trei idei de aranjare a mesei de Craciun.
Culoarea asociata in mod traditional cu Craciunul este rosul. Haina lui Mos Craciun este rosie, asa ca multe din decoratiunile de Craciun au imprumutat aceasta culoare: globurile, luminitele si alte decoratiuni pentru brad. La decorarea mesei de Craciun, putem asorta lumanarile, servetelele si alte mici accesorii de masa intr-o atmosfera festiva, plina de veselie si culoare. Un aranjament floral va completa tabloul. Vom folosi o fata de masa alba, pentru a crea contrastul necesar. Rosul este o culoare ce sporeste apetitul, dar este si culoarea pasiunii, astfel ca acest model de aranjare a mesei este perfect pentru o atmosfera intima, pentru un Craciun in doi sa intr-un cerc restrans de prieteni. Meniul de Craciun va include feluri de mancare vor fi savuroase si imbietoare.
Un alt element simbolic al sarbatorilor de iarna este albul zapezii. Decoratiunile de masa albe se imbina cel mai bine cu argintiul si impreuna sunt puse in valoare de cateva nuante de bleu. Atmosfera astfel creata este foarte eleganta si plina de stil. Se vor potrivi mancaruri suave si gusturi delicate. Ne vom impresiona invitatii prin stil si rafinament.
Auriul este o nuanta imbietoare, potrivita pentru o masa festiva in familie. Il putem imbina atat cu nuante aprinse de rosu, cat si cu linii mai delicate, cum ar fi verdele unei crengute de brad. Vom asorta fie o fata de masa alba, fie intr-o nuanta pastelata de crem sau roz.
Pentru a completa atmosfera de vis, vom aseza masa langa brad, in apropierea semineului impodobit de Craciun si vom aseza pe ea cele mai alese bucate traditionale de Craciun.
Publicat de
Kathya03
la
10:37
0
comentarii
Etichete: Christmas, Craciun, Retete de Craciun, Traditii de Craciun