luni, 19 octombrie 2009

Vinul , sanatate si placere


Imediat gandul ma duce la expresia vinului care aduce sanatate doar daca este baut cu masura , sau la ideea ca exista o masura in toate. Dar oare care este acea masura si cand a consuma vin devine deja o placere interzisa... Raspunsul este nuantat, existand si acum controverse si permanente descoperiri in lumea stiintifica. Dar pentru momentul actual si pentru o orientare generala este necesar sa cunoastem continutul si proprietatile vinului.

Asadar – vinul, oricare ar fi el, contine alcool in procent de 10-15% si zaharuri (glucoza, fructoza, sucroza) pana la 20% in functie de tipul de vin – sec, demisec, dulce. Mai contine numeroase vitamine de tip B, C, PP, A, foarte multe oligoelemente si saruri - Potasiu, Magneziu, Zinc, Cupru, Fier etc, tanin, polifenoli, acid malic, tartric, citric, alti acizi volatili precum si alte substante intens studiate, cu efect benefic asupra starii de sanatate – de tip antocianide, resveratrol.

In vin sunt sute de componente chimice, unele se gasesc initial in boaba de strugure, altele deriva din fermentarea vinului. Foarte multe dintre vitamine, saruri minerale si substantele benefice sunt continute in coaja si samburele strugurelui – substante care se pierd mai mai ales la procesarea vinului alb. Nu in ultimul rand trebuie mentionate caloriile care variaza in functie de vin – aproximativ 60 calorii la 100 ml vin alb sec pana la 80 calorii vin rosu dulce.

Se admite ca pentru persoanele sanatoase, doza zilnica ar fi de un pahar de vin pe zi pentru femei, doua pentru barbati, doza admisa in SUA si de 3 respectiv 4 pahare pe zi doza admisa in Europa.

Consumul de vin trebuie deci indicat in functie de balanta dintre efectele benefice si eventualele efecte secundare sau chiar efecte nocive asupra consumatorului.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template