marți, 20 octombrie 2009

Aperitiv de sarbatori

Pateul pentru sarbatori/petreceri a Osmandei

1 1/2 cana unt
+
3 linguri de unt (se va folosi separat)
1 ceapa mare, tocata marunt
1 mar Golden (sau orice soi dulce)
1/2 kilogram de ficatei de pui
4 linguri de brandy sau coniac
2 1/2 linguri de smantana
sare si piper dupa gust
cateva picaturi de otet de mere (sau alt tip)


Taie in bucatele mici 1 1/2 cana de unt si lasa-le sa stea la congelator cat timp prepari restul retetei (vei vedea de ce intr-un minut - este prea greu de explicat acum).

Topeste 2-3 linguri de unt intr-o tigaie mare la un foc mediu-mic pana se topeste si apoi adauga ceapa tocata marunt, amestecand pana se inmoaie (cam 2 minute) si apoi adauga marul, amestecand pana ce se inmoaie (cam 3 minute). Pune amestecul de ceapa cu mar intr-un robot de bucatarie.

Clateste si usuca ficateii, iar dupa ce-i aranjezi, taie-i in doua. Adauga cantitatea de unt ramasa in tigaia in care ai calit ceapa si marul, pune tigaia la foc mediu si dupa ce spuma de deasupra scade, adauga ficateii cu putina sare si piper (nu te ingrijora, mai tarziu mai poti adauga dupa gust) si lasa-i pe foc, intorcand pe o parte si pe alta, pana ce devin maronii si roz in mijloc (cam un minut si jumatate pe ambele parti).

Ia tigaia de pe foc si adauga alcolul; inclina tigaia intr-o parte si aprinde cu un chibrit alcolul, apoi pune tigaia la loc, pe foc, si roteste-o pana se stinge alcolul flambant; la sfarsit, adauga compozitia si smantana in robotul de bucatarie.

Perfect, acum mixeaza compozitia prin robotul de bucatarie pana devine fina. In timp ce mixezi compozitia, adauga untul inghetat (iti mai aduci aminte de untul pe care l-am pus in congelator la inceput?), bucata cu bucata. Asezoneaza dupa gust. Desarta continutul din robotul de bucatarie intr-un vas de ceramica sau intr-un bol (boluri) si niveleaza-l cu o lingura. Acopera vasul cu o folie din plastic si baga-l la frigider pentru doua ore.

Asta e tot! Poti sa servesti pateul oricand doresti, cu prietenii sau singur. Chiar si la micul dejun! Pofta buna!

1 comentarii:

Anca spunea...

Stimata Doamna,

Sunt incantata sa va anunt ca astazi incepe cea de-a doua editie a Festivalului Blogurilor Gustoase. Festivalul Blogurilor Gustoase este o competitie special dedicata blogurilor culinare redactate in limba romana.Vrem ca la acest eveniment sa ne reunim, indiferent de distantele geografice care ne despart, sa ne imprietenim si sa celebram pasiunea noastra comuna, arta culinara.

Va invit, asadar, sa fiti prezenta cu blogul dumneavoastra la acest eveniment care se desfasoara in perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2009. Puteti castiga 16 electrocasnice ultraperformante oferite de sponsorul oficial, trofee si diplome de onoare. Alaturi de noi la acest eveniment se afla si reprezentati de prestigiu ai presei romanesti, care vor duce mai departe vestea Festivalului si ii vor face cunoscuti pe castigatori.

Exista 15 categorii de concurs si dumneavoastra va puteti inscrie la oricate categorii doriti sa participati.
Pentru a va inscrie blogul, este necesar sa completati formularul de inscriere pana pe 1 noiembrie ora 23:59(http://www.gustos.ro/concurs/inscriere.html).

Toate informatiile despre Festivalul Blogurilor Gustoase le puteti afla de aici: http://www.gustos.ro/concurs/

Va multumesc pentru timpul acordat. Pentru nelamuriri sau informatii suplimentare, va rog sa ma contactati.

Anca Tenita,

Marketing Manager Gustos.ro
Tel: 021.32.41.404
Email: anca@tree.ro
Web: www.gustos.ro

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template