Uleiul de ricin se extrage din boabele de ricin, planta perena, apartinand familiei Euphorbiaceae. Desi planta provine din India, in prezent, ea poate fi intalnita in zonele tropicale si de la Marea Mediterana. Din semintele de ricin se extrage uleiul de ricin, care are foarte multe intrebuintari. Chiar daca semintele nu sunt benefice pentru sanatatea noastra, uleiul extras din acestea prezinta un numar mare de utilizari si este folosit la realizarea produselor cosmetice, a medicamentelor, a uleiurilor de masaj, a sapunurilor si nu numai.
In domeniul medicinei, lista intrebuintarilor uleiului de ricin este foarte mare. In primul rand, are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si ajuta la rezolvarea problemelor pielii, precum acnee, eczeme si arsuri solare. Reintinereste pielea si ajuta la diminuarea cearcanelor, daca este aplicat in mod regulat. Poate fi folosit si in cazul migrenelor, infectiilor fungice, tulburarilor menstruale, artritei, problemelor limfatice, sciaticei si al problemelor gastrointestinale. Cel mai des este utilizat pentru a stimula cresterea parului si pentru a preveni despicarea varfurilor.
Desi este foarte popular,Utilizari ulei de ricin putine persoane stiu, insa, ca uleiul de ricin poate fi folosit si in locuinta si in gradina. In cazul in care mobila si-a pierdut stralucirea, aplica pe o carpa cateva picaturi de ulei de ricin si lustruieste bine toate piesele de mobilier. Nu numai ca va hidrata lemnul, facandu-l sa para ca nou, ci va impiedica si depunerea usoara a prafului, o problema cu care toate persoanele se confrunta.
Iubitorii de plante, care cresc ferigi, pot impiedica uscarea frunzelor acestora, folosind o solutie formata din o cana si jumatate de apa, o lingura de ulei de ricin si una de sapun lichid, natural. Dupa aceea, foloseste un pulverizator, cu ajutorul caruia sa aplici pe frunze solutia.
Sunetul balamalelor usilor poate fi extrem de neplacut; pentru a scapa de acesta, unge-le cu putin ulei de ricin. Foloseste o discheta din vata: freaca balamalele, pana cand te-ai asigurat ca uleiul a patruns in zonele mai putin expuse si ca zgomotul a disparut sau utilizeaza o seringa.
Parchetul din lemn, daca nu este ingrijit, in timp, se deterioreaza. Pentru a avea o pardoseala mereu stralucitoare, cu un lemn hidratat, in solutia de curatare a parchetului, adauga o lingura de ulei de ricin. Sterge pardoseala cu acest amestec si vei avea un parchet de invidiat.

sursa: kudika.ro