Criza financiară ne-a determinat sa fim mai atente la gestionarea bugetului pentru garderobă şi implicit la întreţinerea hainelor.
Iată câteva ponturi şi sfaturi care te vor ajuta să-ţi păstrezi hainele într-o stare bună mult timp:
În primul rând, poartă toate articolele de îmbrăcăminte prin rotaţie, pentru a nu le uza repede.
Maşina de spălat
Înainte de curăţarea textilelor la maşina de spălat, verifică şi goleşte buzunarele hainelor.
Respectă mereu indicaţiile de splălare şi uscare a hainelor de pe eticheta lor, pentru că acestea sunt cele mai importante.
Fiecare material trebuie spălat şi uscat la o anumită temperatură.
Este indicat să sortezi articolele după culori, dar şi să le speli în funcţie de material.
Nu amesteca textilele din fibre naturale(mătase, in, bumbac) cu cele artificiale(poliester, spandex).
Înainte să introduci materialele colorate în maşina de spălat, pentru prima dată, verifică-le în puţină apă caldă.
Dacă va ieşi culoarea, atunci mai bine spală-le de mână, pentru a nu păta celelalte haine.
Hainele din piele
Mare atenţie la hainele de piele naturală! Nu le introduce niciodată în maşina de spălat, pentru că o să le stricaţi iremediabil.
Pentru ca hainele de piele să îşi recapete supleţea şi moliciunea, se pot unge cu ulei de ricin şi o cremă pe bază de glicerină.
După ce au fost lăsate aşa 24 de ore, se şterg cu o cârpă moale şi se lustruiesc cu ceară specială.
Un lucru foarte important de reţinut!
Dacă cumva te-a prins ploaia cu o haină de piele, nu o pune la uscat lângă o sursă puternică de căldură, pentru că pielea se va întări şi va căpăta un aspect scorojit.
De asemenea, curăţarea hainei de piele se face numai la curăţătorii chimice, dar aşteaptă-te să nu mai primeşti înapoi capsele şi nasturii înapoi, pentru că ei nu garanteză.
Pe timpul verii, hainele de piele se ţin pe umeraş, într-un loc uscat şi întunecos.
Pielea întoarsă este foarte sensibilă, iar dacă vei încerca să o speli cu apă şi detergent o vei păta şi întări.
De aceea, fie o ştergi uşor cu un demachiant pentru tenul sensibil, fie o duci la o curăţătorie chimică unde se folosesc substanţe speciale pentru aceste piese de îmbrăcăminte.
Spaţiul de depozitare
Încearcă să nu aglomerezi hainele în garderobă, pentru că acestea au nevoie de un anumit spaţiu în care să nu se atingă mereu unele de altele şi să se uzeze. Un material aspru va uza unul fin, delicat.
Imediat ce te-ai dezbracat, pune-ţi hainele pe umeraş, pentru a nu permite cutelor să apară, sau în coşul de rufe, dacă articolul s-a murdărit.
Chiar dacă spaţiul nu îţi permite, nu depozita îmbrăcămintea în pungi şi ambalaje din plastic pentru că va prinde miros, sau vor trage umezeală şi vor mucegăi.
Nu amâna să scoţi petele de pe haine, pentru că ele riscă să rămână definitiv acolo. Pentru această operaţiune, este de preferat să te adresezi unei spălătorii, sau curăţătorii chimice.
Obişnuieşte-te să aeriseşti în mod constant locul de depozitare al hainelor, pentru a nu permite moliilor şi prafului să se instaleze.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu