Beculeţele, lumânărelele electrice si ornamentele care reflectă lumina în pomul de iarnă ne ajută să trăim mai intens bucuria Sărbătorilor
Acest lucru îl stim cu toţii pentru că foarte puţini dintre noi sunt deranjaţi de ornamentele luminoase, care oferă un plus de culoare atmosferei de sărbătoare. Ornamentarea cu obiecte luminoase a bradului de Crăciun are o mulţime de efecte faste si asupra psihicului nostru, chiar dacă ne plac sau nu luminiţele care-l împodobesc. Dar poate fi vorba si de unele mai puţin faste. Studiile cercetătorilor canadieni de la Universitatea din Vancouver au arătat că ornamentele luminoase intermitente pot avea efecte pozitive asupra unor aspecte psihologice si în acelasi timp efecte negative asupra altora, totul depinzând de individ si de modelul de împodobire cu lumini a pomului.
Efecte benefice
Dacă este vorba de un brad împodobit cu gust, în maximum trei culori, care nu sunt foarte stridente, iar ornamentele luminoase oferă o lumină discretă, efectele benefice sunt de obicei mai intense decât cele negative.
Când luminiţele stau permanent aprinse
Dacă alegem un tip de instalaţie în care beculeţele sau alte ornamente ce emit lumină stau permanent aprinse, efectele pozitive sunt mai modeste, însă dispar în totalitate posibilele efecte negative. Astfel, cercetătorii au dovedit că luminile concentrate, împrăstiate neregulat, pot avea efecte pozitive asupra tonusului nervos, dar si asupra percepţiei estetice, asupra viselor si zonelor nervoase responsabile de imaginaţie.
Efectul asupra tonusului nervos
Distribuţia neregulată a unor puncte luminoase pe o suprafaţă mare are un efect foarte asemănător cu acela resimţit atunci când privesti un cer înstelat. Antropologii au dovedit că privitul cerului senin noaptea era un semnal care-i obliga pe strămosii nostri să-si păstreze atenţia sporită si raţiunea limpede pentru a face faţă prădătorilor nocturni. Astfel, atât cerul înstelat, cât si luminiţele de dimensiuni mici împrăstiate neregulat cresc tonusul nervos, păstrând creierul într-o formă maximă de reacţie la evenimentele din jur. Din acest motiv, un brad împodobit cu beculeţe micuţe de aceeasi culoare ne face să putem trăi mai viu senzaţiile de bcurie, dar si să ne păstrăm o dispoziţie psihică bună.
Facilitează percepţia frumosului
Simţul estetic cel mai primitiv al omului este legat de strălucire si obiecte strălucitoare, nemiscate, reprezentate destul de pronunţat de beculeţele ce oferă strălucirea globurilor sau a altor ornamente de iarnă. Omul, în trecutul său, simţea bucuria odată cu găsirea oazelor de apă din savană sau odată cu revenirea anotimpului ploios, după secetele lungi. Din acest motiv, cei care în mod întâmplător căutau strălucirea apropierii unei ape au supravieţuit si au transmis genele plăcerii de a privi obiecte care sclipesc. Ca urmare, globurile de sticlă ce strălucesc în luminile din brad antrenează partea primitivă, înnăscută, a simţului pentru frumos al omului. Din acest motiv, decoraţiunile care oferă o sclipire permanentă antrenează latura primitivă a simţului estetic. Odată cu antrenarea acestei laturi mostenite de la omul savanei, sunt antrenate si alte laturi mai evoluate ale creierului, responsabile cu perceperea simţului frumosului.
Consecinţa directă este cresterea sensibilităţii pentru frumos atunci când suntem în apropierea unui decor ce oferă puncte strălucitoare.
Luminile stimulează fantezia
Orice aranjament dezordonat al unor obiecte care emit lumină determină o stimulare inegală a unor zone din creier responsabile cu percepţia constientă si subconstientă. Astfel, dacă privim relaxaţi dezordinea unor obiecte luminoase, în creierul nostru vor apărea noi legături temporare între regiuni diferite din scoarţa cerebrală. Acest fenomen permite noi asociaţii între imagini si evenimente, făcându-ne să putem trăi mult mai intens bucuriile si multe mai diferit. În cazul în care luminiţele ornamentale sunt aranjate foarte ordonat, efectul pozitiv asupra imaginaţiei dispare în totalitate, mai ales dacă si decorarea pomului respectă reguli geometrice foarte riguroase.
Efectul asupra viselor
Studiile acelorasi cercetători canadieni arată că beculeţele aprinse permanent pe un fundal de verde natural al bradului pot determina o crestere a secreţiei de endorfine în timpul somnului. Acest lucru se traduce prin apariţia viselor frumoase, plăcute, uneori chiar erotice în perioada în care ne relaxăm.
Ornamente luminoase intermitente
Instalaţiile sau sistemele de lumini ornamentale care oferă o lumină intermitentă au mai puţine efecte pozitive asupra psihicului în raport cu cele negative. Cele mai importante influenţe benefice ale luminilor intermitente sunt legate de cresterea sensibilităţilor si a deschiderii unor supape pentru descărcarea tensiunii psihice.
Cresterea reactivităţii psihice
Pentru persoanele mai pasive, inerte si chiar cu usoare tendinţe depresive, luminile care se aprind si se sting ritmic pot avea un efect extraordinar de benefic. Stimulii luminosi intermitenţi cresc capacitatea de mobilizare rapidă a celulelor creierului, mai ales în zonele legate de controlul stărilor afective. Astfel, cei care au o inerţie nativă în a se putea bucura de un eveniment, ca si cei care au o fire mai rece pot deveni mai sensibili si chiar mai bine dispusi în prezenţa unor lumini intermitente al căror ritm este variabil. Aceasta explică parţial faptul că orga de lumini era mai căutată în anii ’80 de către adolescenţii si tinerii flegmatici si inerţi decât de către sangvinici si în general cei activi.
Un alt aspect deosebit de interesant, nou descoperit de psihologi, este efectul luminilor intermitente asupra cresterii sensibilităţii gustative si olfactive. Stimulii luminosi ritmici cresc intensitatea unor biocurenţi numiţi potenţiale locale senzoriale, care ajung în zonele unde se percepe calitatea gustului si a mirosurilor. Din acest motiv, un pom de iarnă împodobit cu lumini intermitente ne poate face să percepem un gust mai bun al mâncărurilor, dar si o absorbţie mai eficientă a substanţelor nutritive. Ca urmare, o masă de Crăciun va fi incontestabil mai apreciată dacă în faţa invitaţilor plasăm un brad ornamentat cu lumini care se aprind într-un ritm constant. Cresterea sensibilităţii gustative este maximă dacă ritmul aprinderii beculeţelor corespunde cu ritmul bătăilor inimii. Totodată, cresterea sensibilităţii olfactive, precum si a excitabilităţii în general, odată cu stimulii luminosi intermitenţi, pot creste interesul pentru intimitate în cazul ambelor sexe.
Efecte nedorite
În cazul în care pomul de iarnă este supraîncărcat cu beculeţe divers colorate, există riscul apariţiei unor efecte neplăcute legate mai ales de cresterea excitabilităţii generale a sistemului nervos. Astfel, luminile intermitente, fie că se aprind si se sting mai lent sau mai rapid, creează un fond de stimuli care alertează sistemul nervos. Omul este programat genetic să realizeze o stare de punere rapidă în alertă la apariţia bruscă a unei lumini, asimilată cu aprinderea focului. Astfel, de fiecare dată când se aprind ornamentele luminoase, partea instinctivă a creierului confundă aest efect cu riscul apariţiei unui incendiu. Omul a mostenit acest instinct de peste un milion de ani, atunci când cei care se temeau de focurile mici supravieţuiau. În prezent, toţi avem genele celor care s-au putut feri de incendiile spontane ale junglei, deci suntem alertaţi inconstient de orice lumină care creste brusc în intensitate.
Această stare de usoară alertă, care nu este decât foarte rar constientizată, creste excitabilitatea si amplitudinea reacţiilor noastre la orice alt mic stimul. Din acest motiv, un brad împodobit cu lumini intermitente creste iritabilitatea, nervozitatea si chiar agresivitatea pentru 58% din bărbaţi si 46% din femei. Se înţelege că din acest motiv riscul apariţiei unor certuri sau dispute foarte aprinse de Sărbători poate fi pus pe seama efectului luminilor intermitente. Totodată, păstrarea pe o perioadă îndelungată în camera în care mâncăm, bem sau ne odihnim a unor instalaţii de lumini intermitente poate creste secreţia de hormoni androsteroizi a testiculului si a glandelor suprarenale la femeilor. Acesti hormoni pot declansa antrenarea agresivităţii si în 20% din cazuri îngrăsarea foarte rapidă, din cauza influenţei asupra metabolismului grăsimilor.
În cazul în care beculeţele produc lumini rosii, verzi si galbene, apar si alte probleme dacă, de exemplu, beculeţele rosii au alt ritm de aprindere faţă de cele galbene si verzi.
Aceste combinaţii de lumini produc o crestere rapidă a senzaţiei de sete, concomitent cu o crestere a stării de bună dispoziţie la alcool, efectul fiind cresterea consumului de tării. Aceste realităţi, descoperite de biofizicienii germani, au fost speculate de marii patroni ai reţelelor de discoteci, care-si măreau vânzarea de tării foarte scumpe folosind efecte luminoase speciale.
Pana la Craciun mai avem...
reclama google
About Me
Lista mea de bloguri
Click pentru zodia ta
Categorii
- Amestecate (48)
- Calatorii (1)
- Casă si gradină (20)
- Christmas (374)
- Colinde (30)
- Colinde de Craciun (32)
- Colinde video (51)
- Corp (50)
- Craciun (471)
- Crafts (7)
- Datini (15)
- Decoratiuni de Craciun (11)
- desert (1)
- Did you know? (2)
- Diete (31)
- Fata (32)
- Frumusete (194)
- Funny (54)
- Iarbatorile de iarna (1)
- Iarna (16)
- Imagini de Craciun (23)
- Imagini de Craciun animate (gif) (7)
- Imagini de iarna (23)
- Legende de Craciun (16)
- Machiaj (33)
- Mesaje de Craciun (11)
- Moda/Fashion (24)
- Mos Nicolae (12)
- mp3 (2)
- Muzeul Satului Valcean (1)
- Muzica (30)
- Obiceiuri de Craciun (37)
- Organizare (3)
- Par (42)
- Poezii de Craciun (8)
- Poezii de Iarna (8)
- Povesti de Craciun (30)
- Povestioare (27)
- Prajituri (3)
- Ramnicu Valcea (1)
- Recipe (21)
- Retete (169)
- Retete bebelini (1)
- Retete de Craciun (58)
- Retete de post (9)
- Retete de Revelion (9)
- retete vegetariene (16)
- Revelion (13)
- Salate (5)
- Sanatate (194)
- Sanatate si frumusete (17)
- Santa (95)
- Sarbatorile de iarna (477)
- Sfatul zilei (5)
- Sms de Anul Nou (1)
- Stiati ca ? (62)
- Superstitii de Anul Nou (19)
- Ten (10)
- Traditii de Anul Nou (35)
- Traditii de Craciun (127)
- Traditions (96)
- Trilulilu (28)
- Unghii (5)
- Urari de Anul Nou (2)
- Urari de Craciun (9)
- Utile (219)
- Valentine's day (1)
- Vedete (22)
- Versuri (8)
- Versuri colinde (22)
- Videos (58)
- Wallpapers (5)
- X-mas (120)
- Youtube (8)
- Zodii (5)
Arhivă blog
-
►
2013
(313)
- ► septembrie (34)
-
►
2012
(215)
- ► septembrie (57)
-
►
2011
(526)
- ► septembrie (21)
-
▼
2009
(168)
-
▼
noiembrie
(17)
- Bradul de Craciun va lumineaza casa
- O, brad frumos!
- Povestea tradiţiilor de Crăciun
- Luminiţele din bradul de Crăciun ne fac mai veseli
- Ce pui pe masă de Crăciun
- Cei mai eco brazi de Craciun
- Bradul de Craciun
- Decorarea mesei de Crăciun
- Cine este Mos Craciun?
- Legenda lui Mos Craciun
- Christina Aguilera-Have yourself a Merry Little Ch...
- Chris Brown - THIS CHRISTMAS
- Urari de Anul Nou!
- Gif- uri de Craicun
- Nu ştiaţi că...
- Ştiaţi că...
- Curiozitati
- ► septembrie (16)
-
▼
noiembrie
(17)
miercuri, 18 noiembrie 2009
Luminiţele din bradul de Crăciun ne fac mai veseli
Publicat de Kathya03 la 19:41
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu