miercuri, 18 noiembrie 2009

Cine este Mos Craciun?

Traditia sarbatoririi Craciunului este la fel de veche precum Crestinismul. Se pare insa ca biserica crestina a suprapus aceasta sarbatoare peste obiceiurile pagane ale Saturnaliilor, care se celebrau si pe terioriul fostei Dacii.

Cert este insa faptul ca toate popoarele mari sarbatoareau, inca de acum 4000 de ani, de la mijlocul lunii decembrie pana pe 1 ianuarie un nou inceput, fie solstitiul de iarna, fie inceputul unui nou an. Nasterea Domnului nostru Isus Christos este la randul ei un semn al innoirii prin indeplinirea promisunii de mantuire facuta sufletelor noastre de catre Dumnezeu.
Cum s-a ajuns insa de la sarbatoarea Craciunului la personajul Mos Craciun?
Mos Craciun a fost dintotdeauna o figura simbolica, produs al imaginatiei umane, ce imparte cadouri copiilor cuminti si nevinovati. Aceasta figura a fost construita pe o traditie initiata de catre episcopul grec din Myra, Nicolae (sec. al 3-lea d.chr.) ce impartea cadouri saracilor si copiilor. Aproximativ pe 6 decembrie 343 moare episcopul Nicolae si incepand de atunci crestinismul sarbatoreste Sf. Nicolae impartind cadouri. Separarea figurii istorice a sfantului Nicolae de cea imaginara a lui Mos Craciun incepe din Evul Mediu.
In Evul Mediu tarile reformate sarbatoreau pe 28 decembrie ziua cadourilor pentru copii nevinovati. Datorita faptului ca reformatii si protestantii nu doreau sa preia nici un sfant al calendarului catholic (Sf. Nicolae) Martin Luther a nascocit figura Pruncului Isus care imparte cadouri pe 25 decembrie.
La aceste evenimente s-au adaugat altele de ordin comercial si istoric, importate de europeni din Statele Unite ale Americii. In anul 1809 Washington Irving scrie istoria orasului New York, in care Saint Nicholas este un personaj vesel, ce fumeaza o pipa olandeza, calatorind intr-o caruta peste varfurile copacilor si aruncand cadouri prin hornurile caselor.
Cativa ani mai tarziu scriitorul Clemet C. Moore a publicat anonim un poem ‘The Night Before Christmas’ (Noaptea dinainte de Craciun) in care apar elemente scandinave ale povestii lui Mos Craciun.
In 1930 figura devenita populara a mosului a fost folosita de catre compania Coca Cola pentru campania publicitara de Craciun si i-a conferit imaginea de batranel vesel cu barba si costum alb-rosu, cunoscuta noua azi.
Mos Craciun este de fapt un simbol de convietuire pasnica a mai multor culturi si traditii, un exemplu elocvent al dinamicii pozitive din imaginarul colectiv la nivel de planeta.

Mos Craciun

Sursa: casesigradini.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template