Prepararea dulceturilor
- Pentru aceasta se folosesc fructe nu foarte coapte, proaspete, nelovite, care se vor prepara cu zahar. Se foloseste zahar in cantitate egala cu cantitatea de fructe.
- Preparare: unge o cratita de 4 l cu sucul de la 1/2 de lamaie si pune 1 kg de fructe curatate si 1 kg de zahar, in straturi alternative.
- Daca pregatesti fructe zemoase, lasa-le in cratita, cu zahar, sa-si lase zeama, inainte de a le fierbe. Fructele care nu lasa zeama au nevoie pentru a fierbe de un sirop preparat in prealabil. Acesta se face din zaharul pregatit pentru dulceata si apa (la 1 kg de zahar e nevoie de 0,5 l apa).
- Se pune la fiert, la flacara medie, si se supravegheaza permanent, ca sa nu dea in foc. Cand siropul este legat, iar fructele au cazut la fundul cratitei, dulceata este gata. Se adauga un pliculet de vanilie, se mai da o data in clocot si se da deoparte. Se aduna spuma cu lingura si se lasa sa se raceasca. Ca sa nu se adune cristale de zahar la suprafata, se acopera cratita cu un stergar umed, racit.
- Dulceata se pune, dupa ce aproape s-a racit, in borcane uscate, care se inchid ermetic si se pun in debara. Nu se pastreaza la frigider, pentru ca la rece se zahariseste.
- Acestea se fac in general din prune, caise sau piersici, dar se pot face si din alte fructe, precum fructele de padure.
- Pentru prepararea gemurilor , se procedeaza astfel: fructele se curata si se spala, apoi se taie cuburi. In vasul pentru gem se pun straturi alternative de fructe si zahar, se dau deoparte un timp sa-si lase zeama. Vasul se pune la fiert la foc mic, pe o plita, amestecand mereu, pana scade zeama. n Gemul e gata atunci cand, daca scoti pe o farfurie si tai cu lingurita, cele doua parti nu se mai unesc intre ele.
- Cantitati de zahar folosite pentru gem: 300 g pentru 1 kg de fructe, sau 500 g daca fructele sunt mai zemoase.
- Inainte de a se umple cu gem, borcanele se incalzesc la cuptor, apoi se pun pe o tava metalica. Umplerea se face mai intai cu cate o cantitate mica de gem in fiecare borcan, pentru ca sticla acestora sa nu se sparga. Se lasa apoi sa se raceasca lent, invelite in paturi sau prosoape.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu