Foile de placinta subtiri ca foita de tigara sunt "ambalajul" ideal pentru o serie de bunatati, care pot fi mancate si reci, si calde, si dimineata, si seara. Unde mai pui ca doua bucatele de placinta "de la mama, de acasa", sunt solutia ideala pentru pachetelul de la serviciu.
Un alt avantaj este faptul ca placintele, crocante si aromate, sunt si pe gustul copiilor, care pot fi "pacaliti" sa consume mai multe legume si fructe.
Cateva sfaturi: placintele cu foi ies delicioase daca folosesti unt topit pentru a unge foile. Poate fi folosita si margarina (dar nu o recomand), si uleiul (pentru variantele de post sau daca alegi sa nu consumi unt).
Se coc excelent daca incingi bine cuptorul inainte. Placinta clasica se taie cruda (inainte de a o introduce la cuptor).
In umplutura poti pune fructe - mere, gutui, dovleac, calite usor, branza dulce sau sarata si tot felul de combinatii de legume, cu sau fara branza. Le poti prepara si cu carne tocata - de pui sau de vita. Exista nenumarate variante si toate depind de imaginatia si dispozitia ta.
Placinta cu branza
Ingrediente si cantitati:
1 pachet de foi de placinta
400 g branza de vaci, dulce
50 g stafide
3 oua
coaja rasa de la o lamaie (sau zahar vanilat)
125 g smantana grasa
2-3 linguri zahar pudra
50 ml de ulei (sau 100 g unt topit)
Mod de preparare:
1. Amesteca branza de vaci cu smantana si zaharul si bate bine cu mixerul. Adauga ouale batute, stafidele si coaja de lamaie.
2. Poti prepara placinta:
- in stilul clasic: jumatate din foile de placinta asezate pe rand in tava, unse cu ulei sau unt topit, branza la mijloc, restul foilor pe deasupra, unse si ele);
- trigoane: o bucata de foaie de placinta de 30 cm lungime si 10 latime, unsa cu unt sau ulei; la un capat, pune o gramajoara de branza si infasoara in triunghi. In acest caz, umplutura pentru reteta se reduce la jumatate.
Trigoane cu legume
O reteta ceva mai dificila atunci cand o prepari pentru prima oara, insa aceste trigoane cu legume au sansa sa devina favoritele tale!
Ingrediente si cantitati:
1 pachet de foi de placinta
1 ceapa mare
1 telina mica
250 g ciuperci
1 legatura de marar
100 g telemea
3 oua
piper si sare, dupa gust
ulei pentru calit si pentru uns foile
Mod de preparare:
1. Curata, spala si taie foarte fin ceapa. Pune-o la calit in ulei incins. Adauga telina data prin razatoarea fina si ciupercile taiate bucatele. Caleste bine legumele, pana scad. Lasa-le deoparte.
2. Adauga branza telemea, mararul taiat fin si ouale batute ca pentru omleta. Sareaza si pipereaza, dupa gust.
3. Prepara trigoanele - o bucata de foaie de placinta de 30 cm lungime si 10 latime, unsa cu unt sau ulei; la un capat, pune o gramajoara din umplutura si infasoara in triunghi). Incinge bine cuptorul si lasa trigoanele la copt, la foc potrivit.
Combinatia de legume poate varia, dupa gustul tau - varza, ceapa si putina branza, spanac si branza, spanac bine scazut, ceapa si verdeata din belsug, marar si patrunjel - cu sau fara branza, ciuperci foarte bine calite si branza. Combinatiile sunt la alegerea ta!
Trigoane cu masline si cascaval
Este o reteta speciala. Extrem de gustoasa, poate fi un aperitiv excelent la o petrecere, alaturi de un vin demisec.
Ingrediente si cantitati:
1 pachet de foi de placinta
cascaval
masline negre, fara samburi, cat cuprinde
ulei pentru uns foile
Mod de preparare:
1. Este important ca trigoanele cu aceasta umplutura sa fie cat mai mici posibil.
2. In fiecare placintica - foile de placinta trebuie sa fie unse cu ulei -, pune o maslina infasurata intr-o felie mica de cascaval.
3. Pregateste trigoanele sau alt tip de placinta, dupa indemanarea ta, dar esential este ca umplutura sa fie complet infasurata de foaie. Introdu trigoanele la cuptor, la foc iute.
Poti incerca reteta si cu masline verzi, dar si cu file de peste afumat si cascaval.
Pentru o varianta picanta, adauga o fasie mica de ardei iute sau piper, caz in care iti recomandam un vin sec. Rezultatele sunt spectaculoase!
Sursa: eva.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu