Originar din Asia, lamaiul este un pom fructifer valoros nu numai din punct de vedere ornamental, acesta putand fi crescut si la ghiveci, dar si din prisma fructelor sale, care au foarte multe intrebuintari. Gustul acestora este revigorant, iar proprietatile lor sunt antiseptice, antiinflamatorii si antipiretice. Iata 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre lamai.
1. Lamaile sunt foarteIntrebuintari lamai bogate in antioxidanti. Acestea contin fibre naturale, vitamina C si foarte putine calorii. De asemenea, au in compozitia lor vitamina D, vitamina A, vitamina E si K, ultima fiind importanta in coagularea sangelui, calciu in cantitati reduse, dar si fier, cupru, magneziu, sodiu si potasiu.
2. Daca iti doresti sa ai o piele frumoasa, atunci este recomandabil sa consumi lamai. Acestea ajuta la mentinerea retelei de colagen subcutanate; degradandu-se, apar ridurile si vergeturile, iar elasticitatea pielii scade.
3. Pentru a scapa de mirosurile neplacute, poti folosi atat cojile de lamaie, cat si feliile. De exemplu, in soba si in semineu, este suficient sa atunci cateva coji de lamaie, iar mirosul sufocant dispare. Daca umidificatorul a capatat un miros ciudat, adauga cateva linguri de zeama de lamaie.
4. Scurgerile adesea capata un miros neplacut si este recomandabil sa se actioneze asupra lor. Toarna niste apa fierbinte, in care ai adaugat suc de lamaie si vei putea observa cum mirosul greoi dispare.
5. Intrucat lamaile au proprietati antiseptice si antibacteriene, sunt perfecte sa le folosesti pentru curatarea diferitelor suprafete. Dezinfecteaza tacamurilor si reda-le stralucirea pierduta de-a lungul timpului, lasandu-le intr-o pasta formata din suc de lamaie si sare. Dupa cateva minute, clateste-le cu apa fierbinte.


 6. In cazul in care articolele din bumbac alb s-au ingalbenit, toarna peste suprafetele patate niste suc de lamaie si lasa-le sa se usuce la soare. Dupa aceea, spala-le normal.
7. Cercetatorii au demonstrat faptul ca lamaile au rol anticancerigen. Antioxidantii care se gasesc in compozitia acestora previn stresul oxidativ si radicalii liberi de oxigen si, in felul acesta, protejeaza genele ce intra in alcatuirea ADN-ului nuclear.
8. Stiai ca lamaile sunt recomandabile in cazul in care ai probleme cu acneea? Acestea sunt un bun ingredient in tratamentele naturiste: combina apa purificata, cu aspirina si suc de lamaie.
9. Suprafetele din sticla sunt intotdeauna greu de curatat. In acest sens, amesteca zeama de la o jumatate de lamaie cu apa plata. Cu solutia obtinuta, sterge obiectele din sticla, folosind o carpa. Solutia este indicata si pentru a scapa de urmele de grasime.
10. Curata cada din acril, umpland-o cu putina apa si adaugand zeama de lamaie si detergent de vase. Dupa cateva minute, dupa ce amestecul a fost lasat sa actioneze, sterge cada cu un burete. Este recomandabil sa aplici acest tratament saptamanal.