Iaurtul reprezinta unul din cele mai vechi alimente, fiind hranitor,
gustos si totodata sanatos. In zilele noastre tot mai multe diete
recomanda iaurtul ca aliment de baza.
Pentru ca ne preocupa sanatatea si am dorit sa va oferim cele mai bune
informatii privind alimentatia corecta, am discutat intr-un scurt
interviu cu Dr. Eduard Adamescu - Medic primar diabet zaharat, nutritie
si boli metabolice. Dr. Eduard Adamescu ne vorbeste despre beneficiile
iaurtului pentru sanatate si silueta, precum si despre importanta
introducerii acestui aliment in regimul zilnic.
In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai mult despre diete, interesul publicului s-a intensificat constant pe acest subiect in conditiile cresterii alarmante a numarului celor care au un grad de surplus ponderal.
Evident ca partea feminina acorda un plus de atentie mentinerii unei greutati optime, preocuparea estetica adaugandu-se celei pentru sanatate. Din perspectiva nutritionistului pot sa spun ca acest interes ma bucura, dar, in acelasi timp, nu pot sa nu remarc lipsa de orice fundament stiintific a multor propuneri de dieta care sunt vehiculate in piata. In aceste conditii este foarte util sa incercam oferirea unor informatii corecte publicului, acestea fiind si premisa unor solutii pentru acelea dintre dumneavoastra care vor sa-si controleze greutatea in mod eficient si sanatos.
Articolul de fata incearca sa va aduca sau sa va readuca in atentie, doamnelor si domnisoarelor, importanta iaurtului in meniul dumneavoastra zilnic. Practic sunt foarte rare situatiile in care eu construiesc o dieta fara sa includ cel putin 200-300 ml iaurt.
Beneficiile sunt multiple, voi incerca sa le amintesc doar pe cele mai importante:
- aport caloric redus, sub 100 calorii pe portie, mai ales pentru cel light;
- continut echilibrat de glucide si proteine de calitate;
- aport de calciu usor asimilabil, foarte important, mai ales in prevenirea osteoporozei;
- microorganisme esentiale in digestie;
- previne constipatia si ajuta la prevenirea unor infectii;
- gust placut si toleranta excelenta, etc.
Principala critica adusa produselor lactate este aportul de grasimi saturate, bogate caloric si implicate in bolile cardiovasculare. Pe langa faptul ca si aceste grasimi sunt necesare organismului intr-o anume cantitate, neputindu-se construi o dieta complet fara grasime, a aparut varianta light care rezolva aceasta problema, pastrand toate celelalte calitati care il impun in dieta zilnica. O varianta de ales din multitudinea de produse de pe piata este Activia light, varianta natur sau cu fructe, cu continut redus de zahar, care pastreaza caracteristicile de baza ale iaurtului cu o savoare suplimentara.
In stabilirea unei diete care sa conduca la scaderea in greutate am intotdeauna in vedere, atunci cand aleg diversele alimente, raportul intre volum si continutul caloric. Este important sa aducem putine calorii intr-un volum mai mare pentru a obtine satietatea. Stim cu totii cat e de greu cand iti este foame! Ei bine, iaurtul light are aceasta caracteristica, furnizand in acelasi timp micronutrienti pretiosi, fara grasime, ajutand si la hidratare.
Atunci cand ne propunem scaderea in greutate este important sa fim atenti la intregul meniu. Chiar si o dieta hipocalorica, sau poate mai ales o astfel de dieta, trebuie sa fie variata si atragatoare pentru cele care isi asuma misiunea dificila a scaderii in greutate. Iaurtul light, in diferitele sale forme, isi gaseste loc in oricare din variantele de meniu si la orice moment al zilei. Alaturi de iaurt trebuie sa facem si alte alegeri sanatoase, precum cereale integrale, fructe, legume, peste, ulei de masline, aport redus de zahar si de grasimi animale.
Si foarte important, va rog sa nu uitati: nu exista stil de viata sanatos fara exercitiu fizic zilnic. Va recomand calduros un iaurt light dupa o jumatate de ora de jogging!
sursa: envy.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu