vineri, 27 martie 2009

Ce este si ce facem cu soia?

Soia este considerata una dintre cele mai hranitoare plante din lume. Nu numai calitatile sale nutritive, ci si efectul asupra sanatatii fac din aceasta planta un adevarat miracol al naturii.
Planta de soia isi are originile in estul Asiei. Primii care i-au recunoscut valoarea nutritiva au fost chinezii, ea fiind de peste 4 000 de ani un aliment de baza pentru ei. In China antica, soia era considerata una dintre cele cinci culturi sacre (alaturi de orez, grau, orz si mei).

Totusi, in Europa si America soia a fost adoptata pe scara larga de-abia din 1960. Lipsita de colesterol si cu un continut foarte scazut de grasimi saturate, dar extrem de bogata in proteine, soia este indicata in primul rand pentru sanatatea inimii (scade considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare). Riscul aparitiei cancerului de san este mai scazut la femeile care consuma soia.

Are un efect de stabilizare a insulinei, iar datorita continutului bogat in fibre, are un rol important in reglarea functiilor intestinale. In plus, produsele din soia reduc nivelul colesterolului din sange, de aceea se recomanda ca persoanele cu colesterolul marit sa consume zilnic 25 - 30 g de proteine din soia. De asemenea, s-a constatat ca un consum regulat al produselor din soia protejeaza organismul impotriva bolilor canceroase.

Continutul bogat in proteine - 40% - face ca produsele din soia sa fie foarte apreciate de catre vegetarieni, putandu-le inlocui cu succes pe cele de origine animala. Totodata, soia este bogata in elemente indispensabile bunei functionari a organismului, cum sunt: calciul, fosforul, magneziul, sodiul si, nu in cele din urma, vitaminele B, D, E. Cercetarile au aratat ca boabele de soia contin fitoestrogeni, care au rol esential in sanatatea femeilor si ajuta la fixarea calciului in oase, prevenind aparitia osteoporozei.

De asemenea, soia este benefica in tulburarile de menopauza, iar in cazul barbatilor reduce evolutia adenomului de prostata. S-a confirmat ca proteinele din soia reduc riscul atacurilor coronariene, avand rol important in activarea circulatiei sanguine si reducerea colesterolului.

Produsele din soia sunt recomandate ca regim alimentar ajutator in o serie de boli cronice, cum ar fi cele legate de sistemul circulator: hipertensiune, hipercolesteronemie, cardiopatie ischemica, sau cele legate de nutritie, cum ar fi obezitatea sau constipatia cronica.

Soia este indicata in perioade scurte, cum ar fi Postul Craciunului. Nu este recomandat sa inlocuiasca pentru totdeauna carnea, deoarece priveaza organismul de o sursa importanta de fier si de proteine de buna calitate. In post, poti consuma zilnic aproape 200 de grame de soia.

Pe piata, exista doua sortimente de soia: modificata genetic si bio (nemodificata) . De regula, cea modificata genetic contine si un numar mai mare de aditivi alimentari. Daca pe eticheta produselor modificate genetic nu se mentioneaza acest lucru, soia bio se poate recunoaste dupa sigla.


Sursa: avantaje.ro

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template