duminică, 25 decembrie 2016

Mos Craciun (25 decembrie)


Mos Craciunul cu plete dalbe, astazi imbracat in costum rosu, cu sacul doldora de jucarii sau alte atentii, deplasandu-se in sanie trasa de reni, de cerbi sau de iepurasi, nu tine deloc de vechile traditii rSarbatori de iarnaomanesti, ci reprezinta, ca si pomul (bradul) de Craciun, un imprumut tarziu din lumea apuseana, neatestat la noi inainte de secolul al 19-lea. Comunistii l-au rebotezat Mos Gerila (uzand abil tot de un nume de personaj fantastic din basmele populare), pentru a estompa pe cat cu putinta implicatiile religioase. Traditia crestina spune ca Mos Craciun ar fi fost proprietarul sau paznicul binevoitor al staulului in care a nascut Fecioara. Dupa o alta varianta a legendei, el a fost, dimpotriva, un om bogat si rau, care ar fi refuzat sa dea ajutor Mariei, de n-ar fi intervenit nevasta-sa, Craciuneasa. Ba mai mult, de furie ca femeia i-a ajutat pe straini, el i-ar fi taiat mainile de la coate, dar acestea s-au refacut in scalda Pruncului. Pentru inima ei buna, Craciuneasa trece drept patroana a moaselor. In fata unei asemenea minuni, Craciun insusi se spaseste si se crestineaza, devenind primul dintre sfinti. S-a spus si ca personajul popular ar fi continuarea unei vechi zeitati pagane a locului. Se stie, bunaoara, ca sarbatoarea Nasterii Domnului s-a suprapus pe vechea sarbatoare a nasterii zeului Mithra (Natalis Solis Invicti). In vechime, crestinii sarbatoreau tot acum si Anul Nou, ceea ce explica faptul ca Anul Nou actual (1 ianuarie) mai este numit pe alocuri si „Craciunul cel mic“.
sursa: crestinortodox.ro

sâmbătă, 24 decembrie 2016

Mos Ajunul (24 decembrie)


Ajunul Craciunului apare personificat in chipul unui mos cumsecade, frate mai mic al lui Mos Craciun si despre care se spune ca ar fi fost pastor: Mos Ajunul. Acesta pare mai autohton decat Mos Craciunul actual, de import occidental. Romanul se pune sa chefuiasca inca din seara de ajun, cand in unele parti se crede ca vin si sufletele mortilor sa petreaca laolalta cu cei vii. Ca atare, pe masa se pune hrana anume si pentru ei (s-ar zice ca mortii nu prea trag la carne, ci mai degraba la colaci, turte si cozonaci). Copiii umbla cu Mos Ajunul („Ne dati ori nu ne dati...?“) si primesc mai ales nuci si covrigi. E bine sa se imparta bucate, atat in numele mortilor, cat si ca semn de belsug, fiind rastimpul prin excelenta al darurilor. Lipsa reciprocitatii e rau vazuta, iar pe alocuri se crede ca zgarcitii incaseaza pedepse de la Mos Ajun (cele mai grele fiind ale acelora care nu primesc uratorii). Daruitul de bani nu intra in optica traditionala, incetatenindu-se abia in mahalale oraselor (mai ales o data cu „tiganizarea“ colindatului).

marți, 20 decembrie 2016

Ignatul (20 decembrie)


Numele zilei se trage de la Sf. Mucenic Ignatie Teoforul, trecut in calendarul bisericescla data respectiva. Pentru tarani, Ignat a fost insa un simplu om necajit care, vrand sa-si taie porcul, ca tot romanul, a scapat securea in capul lui tata-sau, omorandu-l pe loc, apoi caindu-se toata viata si primind mila de la Dumnezeu si Sfantul Petru. In ziua de Ignat se taie porcul si nu e bine sa lucrezi altceva. Cand tai porcul (care mai nou cica ar trebui adormit, dupa normele euIgnatulropene!), zici: „Ignat, Ignat, / Porc umflat“. Porcul nu-i luat chiar pe nepregatite, caci se spune ca, in noaptea de dinaintea Ignatului, isi viseaza cutitul... Cu sangele porcului se face semnul crucii pe fruntea copiilor, ca sa fie sanatosi peste an. Dupa taiere si transare, urmeaza „pomana porcului“, la care iau parte casnicii si ajutoarele. Regretata Irina Nicolau observa ca in popor se face o fina deosebire intre a taia porcul si a-l omori: daca respecti intru totul regulile traditionale (cum il injunghii, cum il parlesti, cum il transezi, cum il chivernisesti), atunci il tai (ceea ce e in firea lucrurilor, placand si lui Dumnezeu), in vreme ce, daca incalci regulile (ritualul), atunci se cheama ca-l omori, prefacand sacrificiul legiuit in crima nelegiuita! O vorba spune ca cine n-are porc gras de Craciun si cutit ascutit la vremea pepenilor, acela n-a cunoscut fericirea. Se mai zice, de asemenea: „Pastele fudulul“ si „Craciun satulul“ (niciodata romanul nu mananca atat de mult si de greu, ceea ce uneori umbreste bucuria spirituala a Craciunului, riscand sa-l prefaca in sarbatoare a pantecului, ispasita prin revolta ficatului sau a matelor, mai ales daca s-a tinut postul prealabil).
sursa: crestinortodox.ro

marți, 6 decembrie 2016

De la San Nicoara la Mos Niculae


(6 decembrie) Poporul are habar mai putin de identitatea si biografia reala a Sfantului Nicolae, desi il tine foarte drag. San Nicoara, cum era indeobste numit in lumea traditionala, este mai degraba un personaj mitologic, in jurul caruia s-au tesut legende diverse si uneori nastrusnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc. El ar fi al doilea sfant facut de Dumnezeu si ar sta de-a stanga Acestuia (primul facut, Mihail, are cinstea sa stea de-a dreapta). San Nicoara (ajutat de San Toader) pazeste Soarele, care are adesea tendinta sa fuga, ca un cal naravas. San Nicoara e acum batran, dar in tineretile lui unii zic ca ar fi fost podar, iar altii ca ar fi fost corabier si pescar (ca protector al corabierilor, Sf. Nicolae este cunoscut pe scara larga, atat in Rasarit cat si in Apus). El ar fi oprit si apele Potopului pe vremea lui Noe. Se pare ca ipostaza de Mos Niculae, cu obiceiul de a face daruri copiilor (dulciuri pentru cei cuminti, insa nuieluse pentru cei neastamparati) e o inovatie oraseneasca, prefigurand darnicia mai substantiala a lui Mos Craciun.
sursa: crestinortodox.ro

duminică, 4 decembrie 2016

Unghiute sarbatori- de pus in practica!




vineri, 2 decembrie 2016

Traditii ale sarbatorilor de iarna

Bradul de Crăciun
Bradul deţine rolul principal în perioada Crăciunului. Împodobitul acestuia este cel mai îndrăgit obicei de sărbători, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire (pentru că este împodobit de întreaga familie), bucurie şi fericire (pentru că sub el sunt puse cadourile), magie (se spune că Moş Crăciun nu vine în casele unde nu e brad), viaţă, trăinicie şi sănătate (pentru că este mereu verde, chiar şi când afară e zăpadă). Practic, bradul a devenit centrul sărbătorilor de iarnă!
Şosete tricotate, crenguţe de brad şi de vâsc, globuleţe, fundiţe, ghirlande colorate, oameni de zăpadă, steluţe şi fulgi, toate te vor ajuta să intri în atmosfera de sărbătoare.

Steluţa
Mulţi brazi de Crăciun au o steluţă în vârf. Se spune că stelele ne conduc spre locuri speciale, iar pe vremuri multe dintre constelaţii, de exemplu, Ursa Mare şi Ursa Mică erau venerate ca divinităţi. Evreii din vechime foloseau steaua în şase colţuri a lui David ca simbol religios, iar steaua de Crăciun în cinci colţuri ne aminteşte de steaua apărută deasupra Betleemului la naşterea Pruncului. În multe culturi, stelele sunt semne ale norocului şi ale realizării unor ţeluri măreţe.

Coroniţa de Crăciun
Agăţarea coroniţelor de uşa casei este un obicei originar din Europa, unde, de Crăciun, porţile se decorau cu ramuri veşnic verzi, pentru a invita în casă spiritele pădurii. Există crezul că aceste spirite ar aduce sănătate şi noroc. Oamenii încă îşi mai împodobesc casele cu coroniţe de brad şi de laur, ca mod de a-şi întâmpina prietenii şi rudele. Forma circulară a coroniţei simbolizează natura veşnică a dragostei.

Renii
Cine nu a auzit de simpaticii reni care trag sania Moşului? Ei sunt nouă la număr şi au nume amuzante: Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer, Blitzen şi Rudolf. Povestea cunoscută a renului cu nasul roşu, Rudolf, cel care luminează drumul pentru sania plină cu daruri a lui Moş Crăciun, face ca aceste personaje să fie şi mai simpatice. Şi pentru că sunt animale specifice zonelor reci, renii se potrivesc de minune în decorurile de iarnă şi de sărbători. În plus, ei poartă clopoţei care aduc veselie, anunţând celor care le aud clinchetul că au sosit cadourile.

Ciorăpeii de Crăciun
Obiceiul ciorapilor de Crăciun provine dintr-o legendă despre un nobil care şi-a risipit necugetat averea, lăsându-şi fetele fără zestre. Sfântul Nicolae a auzit despre această situaţie şi a venit pe ascuns la locuinţa fetelor. El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei, care au căzut în ciorapii fetelor, atârnaţi la uscat lângă şemineu.
În secolul al XVIII-lea, copiii din Olanda îşi lăsau saboţii lângă vatră, sperând că Sinterclass (Moş Crăciun) le va aduce daruri. Mai târziu, pantofiorii de lemn s-au transformat în şoseţele, iar Sinterclass a devenit, pentru englezi, Santa Claus. Astăzi, multă lume încă foloseşte ciorăpelul de Crăciun, în care pune mici daruri pentru copii şi cei dragi.

Vâscul
Se crede că vâscul a fost utilizat dintotdeauna pentru a sărbători sosirea iernii. Această plantă veşnic verde era folosită pentru decorarea locuinţei, se credea că posedă puteri tămăduitoare speciale, vindecând orice, de la infertilitatea femeilor până la otrăviri. Scandinavii vedeau vâscul ca pe o plantă a păcii şi a armoniei, asociindu-l cu Frigga, zeiţa dragostei. Obiceiul sărutului sub vâsc provine din credinţa că acest gest sub un lăstar al plantei aduce armonie şi înţelegere şi face ca să crească iubirea în cuplu.

Lumânările
Aprinderea lumânărilor în perioada Crăciunului este o tradiţie veche ce reprezintă naşterea lui Iisus şi reînnoirea vieţii, puritate, speranţă, găsirea drumului bun în viaţă. Se crede că Martin Luther, reformatorul protestant, a fost primul care a aprins lumânările din bradul de Crăciun. Venind acasă într-o seară de decembrie întunecată, în apropierea Crăciunului, acesta a fost uimit de frumuseţea luminilor care străluceau printre ramurile unui brăduţ din faţa casei sale. Luther a împodobit apoi bradul de Crăciun din casa sa cu lumânări.
Colindele
Colindele sunt o parte importantă a spiritului Crăciunului. Grupuri de copii, fete şi băieţi, merg din casă în casă să colinde, toată ziua de Ajun. Se spune că e bine să primeşti colindători, pentru că urarea lor aduce noroc, iar dacă nu primeşti colindul vei fi urmărit de ghinion. După ce colindătorii termină de cântat, gazda îi invită în casă şi le oferă mere, nuci, dulciuri şi colaci. Nucul simbolizează belşugul şi longevitatea, iar merele semnifică bunăstare şi bogăţie.
sursa: timpul .md






joi, 1 decembrie 2016

Colindatul


Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei stravechi, desigur precrestin, dar care, in timp, a ajuns sa faca, s-ar zice, casa buna cu crestinismul. Cantecelele respective atrag norocul sau binecuvintarea asupra oamenilor si gospodariilor, pentru tot anul care urmeaza. In vechime, colindele erau „specializate“ (de preot, de pastor, de fata mare etc.). O categorSarbatori de iarnaie importanta de colinde sunt strict legate de Craciunul bisericesc, evocand inchinarea magilor (Viflaimul sau Vicleimul - stalcire a numelui Betleem) sau panica si viclenia lui Irod (Irozii), culminand cu taierea pruncilor (cei 14000, pe care Biserica ii pomeneste pe 29 decembrie). Scenariile sunt simple, cuceritoare in naivitatea lor. Cam in acelasi timp, flacaii umbla cu Capra (Turca, Brezaia) sau cu Ursul, in cete pestrite si galagioase (ca e un obicei pagan se vede si din aceea ca in unele parti se zice ca astfel de colindatori „glumeti“ ar fi parasiti vreme de 6 saptamani de ingerul lor pazitor!), iar copiii cu Steaua („Cine primeste steaua cea frumoasa si luminoasa...“). Cantecele de stea cu care suntem familiarizati astazi (mai ales „Steaua sus rasare...“) sunt de origine culta, adeseori chiar bisericeasca. Plugusorul si Sorcova sunt legate de innoirea anului, neavand nici o legatura cu ciclul religios al Craciunului. Din pacate, toate par a fi pe cale de disparitie, sau in orice caz iremediabil compromise de transformarea lor intr-o forma de cersit tiganesc (extinsa stupid si penibil cam de pe la Sf. Nicolae si pana la Sf. Vasile).
 sursa: crestinortodox.ro

marți, 6 septembrie 2016

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci, o alegere perfecta pentru zilele cand ne dorim sa gatim ceva rapid dar, in acelasi timp, sa ne delectam cu o mancare delicioasa. Pentru iubitoarele de ciuperci, in randul carora recunosc ca ma aflu, reteta ciulama de ciuperci cu smantana este una extraordinara din care, odata ce ati gustat, nu va veti mai satura niciodata.
ciulama de ciuperci
Foto: ciulama de ciuperci, Shutterstock

INGREDIENTE CIULAMA DE CIUPERCI

  • 300 - 400 g ciuperci proaspete (puteti folosi si ciuperci la conserva dar difera putin gustul)
  • 1 ceapa
  • 1 lingura de unt
  • 300 g smantana
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de faina
  • 400 ml lapte
  • patrunjel verde
  • sare, piper dupa gust

MOD DE PREPARARE CIULAMA DE CIUPERCI

Se toaca ceapa marunt si se caleste in tigaie pana devine usor transparenta, apoi se adauga ciupercile taiate felii si se completeaza cu apa pana cand ciupercile sunt acoperite complet. Se lasa la fiert pana mai scade apa putin.
In timp ce lasam ciupercile la fiert facem un amestec din faina si din smantana, pe care il adaugam peste ciuperci in timp ce acestea fierb. Turnam laptele putin cate putin pana se desface faina si amestecam continuu, cu grija sa nu se faca cocoloase, timp de 5 minute.
Usturoiul se piseaza sau se taie marunt de tot, patrunjelul verde se toaca si el marunt si se adauga totul in tigaie. Condimentam in functie de gustul preferat.
Se mai lasa 2-3 minute sa dea in foc, amestecam de cateva ori dupa care ciulamaua de ciuperci este gata.
Pentru un gust desavarsit ciulamaua de ciuperci poate fi servita cu mamaliguta.
Se pot adauga langa ciuperci si bucatele din piept de pui pentru o reteta gustoasa de ciulama de ciuperci cu pui.

sursa: kudika.ro

Crema de zahar ars

INGREDIENTE CREMA DE ZAHAR ARS

  • 1 l lapte
  • 8 oua
  • 200 g de zahar
  • 1 plic de vanilie sau un baton de vanilie
  • 2 - 3 mere

MOD DE PREPARARE CREMA DE ZAHAR ARS

Intr-o cratita se topesc 6-7 linguri de zahar, fara sa se arda, doar cat sa imbrace cratita pe toata suprafata ei.
Ouale se bat impreuna cu zaharul ramas, se adauga laptele si vanilia, amestecam bine pana cand compozitia devine una omogena. Se pune compozitia peste zaharul topit si se baga la cuptor cratita in care se afla amestecul intr-o alta cratita cu putina apa.
Merele se taie bucatele si se pun la fiert, nu foarte mult, un clocot este de ajuns. Se scurg apoi intr-o sita si se pun in compozitie. Pentru o aroma mai puternica se pot adauga si stafide inmuiate in rom.
Se lasa compozitia la copt, iar apoi, dupa ce s-a inchegat, se toarna peste aceasta o compozitie de pandispan formata din 3 oua, 3 linguri de zahar si 3 de faina. Se toarna compozitia deasupra celeilale si se coace din nou timp de 30 de minute.
Cand este gata scoatem crema de zahar ars din cuptor si o lasam sa se raceasca apoi o rasturnam pe un platou si o putem orna cu frisca sau fructe.
Aveti grija, oricat de pofta va este, sa nu rasturnati crema de zahar ars cu mere inainte de racire deoarece crema se va rupe si nu va mai avea un aspect placut

sursa: kudika.ro

vineri, 24 iunie 2016

Plimbare cu vaporasul pe Olt

Sa evadam din caldura torida a orasului? Nimic mai bun decat o plimbare pe Olt cu vaporasul, in compania unui capitan glumet. Pentru cei care sunt in vacanta in Calimanesti- Caciulata, nu ratati acest prilej.






miercuri, 18 mai 2016

Muzeul Satului Valcean

Daca petreci cateva zile in Ramnicu Valcea, poti sa vizitezi Muzeul Satului Valcean. Un loc deosebit specific zonei. Pretul de intrare este doar 3 lei. Se pot vizita in interior si 2 casute. 
Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber construit pe o suprafață de 8 hectare, deschis în anul 1974 în comuna Bujoreni, Vâlcea. 


















marți, 17 mai 2016

Cum sa tii o casa curata




  


Rutina zilnică: 

-ștergeți blatul de bucătărie 
-spălați chiuvetele 
-măturați podelele 
-aruncați gunoiul  
  
 Săptămânal:  
  
-ștergeți aparatele electrice 
-curățați toaleta, cada, dușul și chiveta 
-ștergeți oglinzile 
-ștergeți praful de pe mobilier și rafturi 
-schimbați lenjeria 
-spălați rufele 
-aspirați podelele, covoarele și tapițeria 
-spălați cu mopul podelele 
  
 Lunar:  
  
-curățați cuptorul și cuptorul cu microunde 
-curățați dulapurile din baie și bucătărie 
-ștergeți mânerele ușilor, și lămpile 
-dezinfectați coșul de gunoi  
O dată pe sezon: 
  
-curățați și verificați cămara pentru produse expirate 
-aerisiți camerele și draperiile 
-schimbă pernele 
-sortează hainele din dulap pentru aruncare sau donare 
-curată și verifică congelatorul de lucruri expirate 
-spală ferestrele 
  

Broccoli cu smantana

Ingrediente: 

-3-4 buchețele de broccoli 
-1 cubuleț de unt 
-3-4 linguri de lapte 
-2-3 linguri de smântâna 
-sare 

Mod de preparare: 

Se fierb buchetelele de  broccoli 7-8 minute in apa clocotita, se desfac si de scurg de apa. Separat se prepara un sos alb din unt topit si lapte. Se adauga apoi buchetelele de broccoli smantana si sare dupa gust. Se mai da cateva clocote si se ia de pe foc.


 * Optional se poate presara verdeata tocata.


Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template