Odata ce ai ramas insarcinata, viata ta se schimba putin. Si acum ne referim mai degraba la restrictiile care apar: nu mai ai voie sa faci efort, sa iei anumite medicamente, trebuie sa fii atenta ce manânci. Mai exista un aspect foarte important de care nu e bine sa uiti: cosmeticele pe care le folosesti.
Pielea ta este afectata in timpul sarcinii – fluctuatiile de greutate duc la intinderea pielii, dereglarile hormonale iti cauzeaza probleme ale tenului. Ai nevoie de cosmetice, insa cele pe care le folosesti in aceasta perioada trebuie alese cu mare atentie. Urmareste ingredientele de pe eticheta! Unele substante periculoase sunt absorbite in straturile profunde ale pielii si transportate prin sistemul sanguin de la gravida la fat.

VOPSEA DE PAR

Se recomanda evitarea vopsirii parului in primul trimestru de sarcina pentru ca anumite substante din compozitia vopselei pot trece prin piele in sânge si concomitent ajunge la fat. Specialistii te sfatuiesc sa amâni vopsirea parului dupa primul trimestru de sarcina sau chiar sa astepti pâna dupa nastere.

LACURILE DE UNGHII, SAMPOANELE SI PARFUMURILE

Majoritatea contin ftalati, chimicale care, potrivit studiilor, au cauzat diverse probleme bebelusului, in special la aparatul reproductiv (infertilitate sau chiar cancer). Pe eticheta apar sub denumirea dibenzilftalat, dietiftalat. Opteaza, in aceasta perioada, pentru produse organice.

FARA RETINOIZI SI ACID SALICILIC IN CREMELE DE FATA

Retinoizii se gasesc de obicei in cremele si lotiunile antiaging. Au proprietati de reducere a ridurilor si de imbunatatire a tonusului pielii. Retinoizii sunt derivati ai vitaminei A si au functie de a accelera procesul de regenerare celulara si de a preveni ruperea colagenului din structura pielii.
In cazul femeilor gravide, pot genera malformatii ale fatului.
Daca ai o crema ce contine aceste substante se recomandi reducerea frecventei de utilizare sau chiar intreruperea folosirii ei.
Pentru a-i identifica mai usor, retinoizii apar pe eticheta produselor cosmetice sub urmatoarele denumiri: Retin-A, Retinoic acid, Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate, Retinyl acetate, etc.
Acidul salicilic este folosit pentru a trata diverse probleme ale pielii, inclusiv acneea, o problema frecventa in sarcina. Acest produs se gaseste in produsele destinate tenurilor grase, de tipul tonicelor si lotiunilor de curatare.