joi, 29 octombrie 2009

Bradul de Craciun

Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului.
In fiecare an, cu cateva saptamani inaintea Craciunului, incepem sa cautam un brad frumos pe care sa il putem decora cu lumini si decoratii colorate. Un moment placut pentru ca intreaga familie sa se bucure. Dar de ce facem asta?
De unde vine pomul nostru de Craciun?
Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului. Impodobirea pomului de Craciun este un obicei foarte vechi, care se pare ca a aparut initial in Occident.
In secolul XV-lea, in provincii precum Alsacia si Lorena, pomii se impodobeau de Anul Nou si nu de Craciun. Treptat traditia a fost preluata si in Spania, Italia, Franta si Elvetia.
De asemenea, se poate ca la originea obiceiului sa stea popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si de vasc. Prin intermediul catolicismului, obiceiul a ajuns si in Orient. In anumite zone ale Rusiei in ajunul Craciunului se mergea in padure si se alegea cel mai frumos brad. Acesta era impodobit cu lumanari aprinse, bomboane si jucarii.
In Anglia obiceiul bradului de Craciun a patruns prin intermediul negustorilor germani stabiliti in Anglia, care obisnuiau sa-si decoreze casele de sarbatori.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului de Craciun a ajuns si in cateva orase din Germania. Dupa primul razboi mondial insa, obiceiul s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii.
Un alt mit spune ca obiceiul decorarii bradului provine de la egipteni, care isi decorau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat mai apoi si de romani, care au folosit brazii in locul palmierilor.
Legenda Bradului de Craciun.
In secolul al VII-lea, un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca acesta s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. In Europa in secolul al XII-lea, de Craciun, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos. Totusi se pare ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer. La mijlocul secolului al XVI-lea, in Germania apar primele targuri specializate in vanzarea cadourilor. Figurine confectionate din aluat si coapte erau agatate in brad, ca obiecte decorative. Mai tarziu s-au adaugat bomboane si ghirlande din hartie colorata. Astazi in epoca moderna nu se mai poarta bradul cu globuri colorate. Ca sa ai un brad la moda trebuie sa il decorezi in maxim trei culori. Clasica beteala a fost inlocuita cu ghirlande de margele de o singura culoare, iar beculetele colorate le-au locul deja invechitelor lumanari si tot astazi in epoca moderna, brazii artificiali le-au luat locul celor naturali. In traditia romaneasca se spune ca este bine ca bradul sa fie tinut in casa pana la Sfantul Ion. Natural sau artificial, bradul de Craciun nu trebuie sa lipseasca din casa nici unuia dintre noi.

Cateva intrebari existentiale...

* Daca de la inot se slabeste, unde gresesc balenele?
* Daca uleiul de porumb se face din proumb, cum este cu uleiul de corp?
* Daca lipiciul superglue lipeste intr-adevar orice, de ce nu si interiorul tubului?
* De ce nu suna ocupat cind gresim numarul?
* De ce iti trebuie programare la clarvazator?
* Daca azi sint zero grade, si miine e de doua ori mai frig, cit de frig va fi miine?
* Primesti bani inapoi daca taxiul merge cu spatele?
* De ce morcovii sint mai portocalii decat portocalele?
* De ce oamenii te cred pe cuvint cind le spui ca exista 400 milioane de stele pe cer, dar cind le spui ca aceasta banca a fost proaspat vopsita, cred ca glumesti?
* De ce sucul de lamaie este in mare parte din ingrediente sintetice, pe cind in solutia de spalat vase este zeama de lamiie adevarata?
* De ce Tarzan nu are barba?
* Oamenii casatoriti traiesc mai mult, sau doar li se pare?
* Cu ce viteza se deplaseaza intunericul?
* Cum se impacheteaza bilutele de polistiren cind vrei sa le trimiti pachet?
* Exista alt cuvint pentru cuvintul "sinonim"?
* De ce nu exista mincare pentru pisici cu gust de soareci?
* Cum ar arata scaunele, daca am avea genunchii la spate?
* De ce femeile nu merg niciodata singure la WC?
* Un termos vara pastreaza bautura rece, iarna calda. De unde stie termosul cind e vara si cind e iarna?
* Daca absolut nimic nu se prinde de teflon atunci cum ramine teflonul lipit de tigaie?
* De ce un magazin cu program non-stop are lacat la usi?
* De ce "prescurtare" e un cuvint atit de lung?
* De ce in Statele Unite, pentru injectia letala, se folosesc ace sterile?
* Eschimosii orbi au ciini de sanie dresati pentru orbi?
* De ce in avioane se impart veste de inot, in loc de parasute?
* Un sofer care lucreaza pe masini de dezapezire, cum ajunge dimineata la servici ?

marți, 20 octombrie 2009

Craciunul la romani

Craciunul la romani
Celebrarea Nasterii Domnului este prilej de mare sarbatoare pentru romani ca popor majoritar crestin ortodox.

Incepand cu 20 decembrie incepe cu adevarat sa miroase a Craciun. De fapt miroase a par parlit de porc, a pomana porcului, a afumatura si toate acestea dupa guitaturile porcilor sacrificati in ziua de Ignat. Tobele rasuna mai tare, nu asa timid ca la inceputul Postului Craciunului. Copiii repeta colindele, iar unii dintre ei pregatesc “Steaua” si “Cantecul de Stea”.

Sarbatoarea Nasterii Pruncului Sfant incepe in dimineata lui Mos Ajun cu colinde care tin pana noaptea. Intre timp, seara, se pregateste masa de Craciun la care vor participa toti membrii familiei.

In dimineata de 25 decembrie toata lumea participa la Sfanta Liturghie de Craciun si apoi la masa de Craciun asta daca nu au facut-o deja de cu seara si treptat incep sa-si faca aparitia copiiii cu “Steaua”. Acestia vestesc faptul ca Iisus S-a nascut si povestesc despre inchinarea Magilor.

Inchinarea Magilor si faptul ca acestia au dus daruri Pruncului Sfant au generat obiceiul cadourilor de Craciun. A fost creat si un personaj mitic Mos Craciun care imparte cadouri copiilor. In satele romanesti copiii gasesc cadourile sub bradul impodobit in Ajun si li se spune ca Mosul a venit cand ei dormeau sau cand erau la colindat.

La oras si in familiile mai instarite exista o persoana care imbracata in haine rosii joaca rolul Mosului si ofera darurile pe masura meritelor din timpul anului.

In calendarul ortodox cele trei zile de Craciun se incheie cu sarbatoarea Sfantului Stefan. Toate zilele de Craciun sunt sortite revederii parintilor, neamurilor, si prietenilor asa ca lumea “cu mic cu mare” merge in vizita si asteapta oaspeti.

Aperitiv de sarbatori

Pateul pentru sarbatori/petreceri a Osmandei

1 1/2 cana unt
+
3 linguri de unt (se va folosi separat)
1 ceapa mare, tocata marunt
1 mar Golden (sau orice soi dulce)
1/2 kilogram de ficatei de pui
4 linguri de brandy sau coniac
2 1/2 linguri de smantana
sare si piper dupa gust
cateva picaturi de otet de mere (sau alt tip)


Taie in bucatele mici 1 1/2 cana de unt si lasa-le sa stea la congelator cat timp prepari restul retetei (vei vedea de ce intr-un minut - este prea greu de explicat acum).

Topeste 2-3 linguri de unt intr-o tigaie mare la un foc mediu-mic pana se topeste si apoi adauga ceapa tocata marunt, amestecand pana se inmoaie (cam 2 minute) si apoi adauga marul, amestecand pana ce se inmoaie (cam 3 minute). Pune amestecul de ceapa cu mar intr-un robot de bucatarie.

Clateste si usuca ficateii, iar dupa ce-i aranjezi, taie-i in doua. Adauga cantitatea de unt ramasa in tigaia in care ai calit ceapa si marul, pune tigaia la foc mediu si dupa ce spuma de deasupra scade, adauga ficateii cu putina sare si piper (nu te ingrijora, mai tarziu mai poti adauga dupa gust) si lasa-i pe foc, intorcand pe o parte si pe alta, pana ce devin maronii si roz in mijloc (cam un minut si jumatate pe ambele parti).

Ia tigaia de pe foc si adauga alcolul; inclina tigaia intr-o parte si aprinde cu un chibrit alcolul, apoi pune tigaia la loc, pe foc, si roteste-o pana se stinge alcolul flambant; la sfarsit, adauga compozitia si smantana in robotul de bucatarie.

Perfect, acum mixeaza compozitia prin robotul de bucatarie pana devine fina. In timp ce mixezi compozitia, adauga untul inghetat (iti mai aduci aminte de untul pe care l-am pus in congelator la inceput?), bucata cu bucata. Asezoneaza dupa gust. Desarta continutul din robotul de bucatarie intr-un vas de ceramica sau intr-un bol (boluri) si niveleaza-l cu o lingura. Acopera vasul cu o folie din plastic si baga-l la frigider pentru doua ore.

Asta e tot! Poti sa servesti pateul oricand doresti, cu prietenii sau singur. Chiar si la micul dejun! Pofta buna!

Datini si obiceiuri de Craciun - Colinde

SCULATI GAZDE NU DORMITI!

1.Sculaţi , sculaţi oameni mari
Sculaţi-vă gospodari
Că vă vin colindători
Noaptea pe la cântători
Sculaţi , sculaţi boieri mari
Că nu-i vreme de dormit
Ci casa de-mpodobit.

2.Sculaţi , sculaţi boieri mari
Să sculaţi şi slugile
Şi măturaţi curţile
Că vin copii colindători
În ajun de sărbători
Vin copiii voinicei
u glasuri de clopoţei.

Gospodari-gospodar si gospodina

Poftiţi, poftiţi
Casa este pregătită
Masa este aranjată
Treaba este terminată
Noi vă aşteptăm cu drag
În al casei noastre prag.



3.Sculaţi gazde nu dormiţi
Că nu-i vremea de dormit
Ci casa de-mpodobit
Cu mireasma câmpului,
Şi podoaba cerului,
Şi lacrima vântului.
Cu podoabe de smarald
Şi cu crenguţe de brad
Noi vă zicem să trăiţi
Şi ca pomii să-nfloriţi!


4.De mult seara a venit
Colinde n-aţi auzit
Noi de asta am venit
Să vă colindăm cinstit. .
Vin copii colindători
Să vă spună tuturor
Nu dormiţi în astă seară
Ci şedeţi în privegheală
Când se naşte Domnul cel Bun

5. Se apropie Crăciunul
Cu zvonuri de colinde
Să ne rugăm în taină
Când steaua se aprinde
S-aşteptăm pe Domnul Sfânt
Ca să vina pe pământ
C-astă seară-i seară mare,
Seara mare a lui Crăciun

ASTAZI S-A NASCUT CRISTOS


6.Noi umblăm să colindăm
Pe Isus să-l lăudăm
Bună seara, seara de Crăciun
Priveşte-ne omule bun.
Toţi pruncii să ne-adunăm
Să mergem să ne-nchinăm
Lui Hristos astăzi născut
Şi-ntr-o iesle aşternut.
Se cuvine de Crăciun
Tot omul să fie bun
Cei mai mici şi cei mai mari
Mai ales cei preşcolari

7.Sculaţi, sculaţi boieri mari
Că vă vin colindători
Pe la miez de cântători.
Sculaţi, sculaţi nu dormiţi
Că se naşte un domn frumos
Cu numele de Hristos.




8.Isus se naşte astăzi
În peşterile lumii
În ochii noştri limpezi,
În raza blândă a lunii.
In fiecare casă
Cu licări de soare
În pâinea de pe masă
În fulgul de ninsoare
Isus se naşte astăzi
Să-i punem la picioare
Lumina rugăciunii
Şi-o limpede cântare.
9. S-aşteptăm pe Domnul sfânt
Ca să vină pe pământ
Că e fiul cerului
Şi domnul pământului
Sculaţi, să-l întâmpinăm
Şi-mpreună să căntăm
Mărire întru cel de sus
Şi pace până la Apus.


10.Bună seara lui Crăciun
S-a născut Domnul cel Bun
S-a născut pe fân uscat
Şi în iesle stă culcat.
Pe deasupra ieslei
Frumos canta ingerii.

COBORAT A COBORAT(Ziurel de ziua)


11Culca-te crai ingeresc
Culcă-te –mpărat ceresc
Că îngerii îţi vor cânta
Păstorii ţi-or fluiera
Şi toţi se vor bucura
Preamărind pe maica ta.
Şi de-acum până-n vecie
Mila domnului să-ţi fie!
12Au spus că astăzi s-a născut
Isus în ieslea sfântă
C-acolo-n ceruri heruvimii
În cor de slavă cântă.
Au spus că cerul s-a-noit
Şi lângă el pământul
Şi-aici la noi colindul.


13Demult seara a venit
Coline n-aţi auzit
Şi de aceea am venit.
Bună seara gazdă-aleasă
Primeşte colinda noastră
Că vai de aceia ce nu lasă
Pe colindători în casă.


14Se apropie Crăciunul
Isuse pentru Tine
Nălţăm colinde sfinte,
´Nălţăm colinde line.
Se-apropie Crăciunul
Vin să te rogi cu mine
Isus se naşte astăzi,
Copile pentru tine

Imagini de Iarna - gif









Bryan Adams-Everything i do, i do it for you


Bryan Adams-Everything i do
Vezi mai multe video din Muzica

Sisu & Puia - Ai vrea sa ai


Sisu & Puya- Ai vrea sa ai
Vezi mai multe video din Muzica

Alicia Keys Doesn't Mean Anything


Alicia Keys Doesn't Mean Anything
Vezi mai multe video din Muzica

Basshunter-I miss you


Basshunter-I miss you
Vezi mai multe video Diverse

Inna - Amazing


Inna - Amazing
Vezi mai multe video din Muzica

Black Eyed Peas -Meet Me Halfway


Black Eyed Peas -Meet Me Halfway
Vezi mai multe video din Muzica

Basshunter - Every Morning


Basshunter - Every Morning
Vezi mai multe video din Muzica

BassHunter - I Promised Myself


BassHunter - I Promised Myself
Vezi mai multe video din Muzica

Taio Cruz - Break Your Heart


Taio Cruz - Break Your Heart
Vezi mai multe video din Muzica

Wale ft. Lady Gaga - Chillin (Official Video)


Wale ft. Lady Gaga - Chillin' (Official Video)
Vezi mai multe video din Muzica

Bradul de Craciun

Ca si dumneavoastra si eu imi pun intrebarea: "Cum sa impodobesc bradul in acest an?". Exista mai multe stiluri de a impodobi bradul de Craciun. Fiecare stil are la baza personalitatea gazdelor, gusturile si preferintele. Fie ca optezi pentru globuri in diverse culori si cu modele variate, fie ca alegi doar doua nuante sau chiar una singura trebuie sa urmezi cateva reguli stricte.Bradul reprezinta veselia si bucuria Craciunului. Desi a suferit numeroase transformari de-a lungul anilor - in privinta stilurilor de impodobire - acesta a ramas "punctul de atractie" al fiecarei locuinte!

1. In primul rand trebuie sa asezam bradul intr-un loc destul de aerisit, ferit de o sursa de caldura. Daca este nevoie putem face chiar cateva modificari in camera respectiva mutand mobilierul. Important este ca pomul de Craciun sa nu fie inghesuit intr-un colt.

2. Pentru a fi cu adevarat spectaculos trebuie sa il impodobim echilibrat, pornind de la varf cu ornamentele cele mai mici, continuand spre baza acestuia cu decoratiuni din ce in ce mai mari, trecerea facandu-se armonios. In varful acestuia amplasati cea mai frumoasa stea pe care o aveti.

3. In cazul in care doriti un brad elegant, este indicat sa optati pentru o singura culoare sau cel mult doua culori. In nici un caz nu trebuie sa amplasati dulciuri si cadouri pe ramurile acestuia. Locul celor mentionate mai sus este sub brad! Ghirlandele trebuie puse in forma de spirala care incepe din varf si se termina la baza

4. Un brad vesel si tineresc inseamna culoare, stralucire si luminite. Acest tip permite numeroase modele si dimensiuni pentru globuri. In cazul in care nu ati stiut pana acuma, la moda sunt si decoratiunile sub forma de inimioare, fluturasi, flori, fundite, turturi, margele etc. Puteti pleca deci la cumparaturi!

5. Nu uitati totusi: bradul trebuie sa participe la unitatea incaperii in care este amplasat. Adica, culoare predominanta din pomul de Craciun trebuie sa predomine si incaperea respectiva. Daca pozitionati bradul in living si tineti neaparat sa il impodobiti intr-o nuanta predominanta de rosu (un exemplu) iar aceasta nu se regaseste in incinta, salvati situatia invelind canapeaua si fotoliile intr-o covertura eleganta de culoare rosie.

6. Cum alegem globurile? Daca esti hotarat de culoarea care vrei sa predomine in brad alege totul in functie de aceasta. Cel putin jumatate din globuri trebuie sa imbrace nuanta in cauza. Atentie maxima: globurile nu trebuie sa fie si acelasi model. Din contra ele pot varia ca forme si dimensiuni, important este sa pastrati culoarea pe care o doriti. Restul accesoriilor... optati pentru ce vi se pare mai frumos si mai potrivit.

7. Alegeti un brad cu o inaltime de cel putin 30 de centimetri mai mica fata de cea a camerei. Respectand aceasta dimensiune va veti bucura de o imagine de sarbatoare aerisita.

8. Atunci cand alegeti bradul este important ca acesta sa fie verde, cu foarte putine (sau chiar deloc) ace ingalbenite si nu trebuie sa se scuture.

9. Pentru a va bucura de un brad sanatos si viu pe toata perioada sarbatorilor nu uitati sa amplasati in camera respectiva un vas cu apa necesar pentru mentinerea umiditatii si prospetimii din incinta respectiva. Aerisiti camera si pulverizati stropi de apa pe coroana acestuia in fiecare zi.

Foarte important este ca la impodobirea bradului sa participe intreaga familie. Impreuna puteti da viata si magie Sarbatorii de Craciun! Craciun Fericit alaturi de cei dragi!

Poezii de Craciun



MOS CRÃCIUN

              de Nichifor Crainic
      Mos cu barba de zapada,
      Fara daruri, mos sarman,
      Tineretea ta gramada
      N'o s'o vada
      Nici ãst an.

      Torc paianjenii sub grinda,
      Tara-i fara de baieti, -
      Nu-ti mai vin cu ceata'n tinda
      O colinda
      Sa-i inveti.

      De cu seara'naripatii
      Ingeri nu mai canta prin
      Singuraticele spatii
      Si-asteptatii
      Nu mai vin.

      Plange biata gospodina,
      Bratele in gol se'ntind,
      Nu e ceara de-o lumina,
      Nici faina
      De-un colind.

      Tu, cel vesel de-altadata
      Strangi pustiul astui an
      La colinda'ndatinata
      Fara ceata,
      Mos sarman.

      Garbov pribegesti prin sate,
      Te strecori pe la oras,
      Gemi pe ziduri de cetate
      Daramate
      De vrajmas.

      Cu tropare si podobii
      Faci popas intr'un catun,
      Sgribulit la gura sobii
      Plangi ca robii,
      Mos Craciun.

      Plangi incet! Sta la uluca
      Paznicul sub coif de fier
      Si e'n stare, Mos-Naluca
      Sa te duca
      Prizonier!

COLINDE, COLINDE
              de Mihai Eminescu
      Colinde, colinde,
      E vremea colindelor,
      Caci ghiata se'ntinde
      Asemeni oglinzilor.
      Si tremura brazii
      Miscand ramurelele,
      Caci noaptea de azi-i
      Cand scanteie stelele.
      Se bucur copiii,
      Copiii si fetele,
      De dragul Mariei
      Isi piaptana pletele...
      De dragul Mariei
      Si-al Mantuitorului
      Luceste pe ceruri
      O stea calatorului.

Urari de Craciun

God is Love
Christmas is all about love
Christmas is thus about God and Love
Love is the key to peace among all mankind
Love is the key to peace and happiness within all creation
Love needs to be practiced – love needs to flow – love needs to make happy

Dumnezeu este dragoste
Craciunul reprezinta dragoste
Craciunul reprezinta astfel dragoste si pe Dumnezeu
Dragostea este cheia pacii dintre oameni
Dragostea este cheia intelegerii si fericirii dintre toate vietatile
Dragostea trebuie utilizata-dragostea trebuie sa curga-dragostea ne ajuta sa fim fericiti

Christmas is a special time of year to remember those who are close to our hearts!
May your days be bright, and your heart be light!
May this glorious day of our Savior’s birth
resound with hope and peace on earth!
Merry Christmas!


Craciunul este o perioada a anului, in care sa ne amintim de cei la care tinem!
Fie ca zilele si inimile voastre sa fie luminoase!
Fie ca aceasta zi a nasterii Mantuitorului,
plina de speranta si pace pe Pamant!
Craciun Fericit!


Sarbatorile de iarna sunt mirifice. Ele fac legatura dintre realitate si basm.Cu ocazia Craciunului va dorim sanatate si un an nou ca in povesti! La multi ani!

Stralucirea stelei de Craciun sa va lumineze inimile si sa va umple de liniste, iar inimile voastre sa se oglindeasca calda lumina a lumanariilor. Craciun fericit !

Fie ca sarbatorile iernii sa va aduca fericirea Craciunului prin speranta, spiritul Craciunului prin pace, emotia Craciunului prin iubire.

E timpul colindelor, vremea sa ne bucuram alaturi cei dragi, cand minunea Nasterii lui Hristos cuprinde sufletele si le innobileaza. Va dorin un Craciun fericit !

Din cer curgea neaua minunata si cumpana din ani se apropie cu pasi repezi, de la un an la altul, moment in care iti etalezi visele in cartea nescrisa a sperantelor. Iti urez sa ai sarbatorile minunate si pline de lumina bradului de Craciun !



Imagini de Craciun (wallpapers)








luni, 19 octombrie 2009

Radu Ille - Colinda-mi Doamne

Winter wonderland (versuri)

Winter wonderland

Sleigh bells ring, are you listening,
In the lane, snow is glistening
A beautiful sight,
We're happy tonight,
Walking in a winter wonderland.

Gone away is he bluebird
Here to stay is a new bird
He sings a love song,
As we go along,
Walking in a winter wonderland.

In the meadow we can build a snowman
Then pretend that he is Parson Brown
He'll say: Are you married?
We'll say: No man,
But you can do the job
When you're in town

Later on, we'll conspire
As we dream by the fire
To face unafraid
The plans that we've made,
Walking in a winter wonderland.

In the meadow we can build a snowman,
And pretend that he's a circus clown
We'll have lots of fun with mister snowman
Until the alligators knock him down.

When it snows, ain't it thrilling
Though your nose gets a chilling
We'll frolic and play, the Eskimo way,
Walking in a winter wonderland.

Walking in a winter wonderland,
Walking in a wïnter wonderland.

Urari de Craciun

Fie ca acest Craciun sa invaluie in sufletul tau numai iubire pe care s-o daruiesti prietenilor tai. Sa traiesti acest Craciun cu inima pentru ca astfel pruncul sa se nasca si in sufletul tau. Sarbatori fericite si La Multi Ani.


Fie ca sarbatoarea sfanta a Craciunului sa va umple casa de dragoste, lumina, fericire si liniste sufleteasca!

Sarbatorile de iarna sa va aduca multe bucurii, surprize si indeplinirea tuturor dorintelor.

Sper ca iarna asta va fi asa cum iti place tie: cu ninsoare, cu o casa plina de lume, cu bradul de Craciun impodobit. Sa te bucuri de aceste sarbatori si de ceea ce iti ofera viata. Iti urez cele mai fericite sarbatori si multa sanatate si iti trimit imbratisare de departe!

De Craciun, un inger poate primi in dar doar un alt inger...

Imi doresc cu ardoare de Craciun, si in toate clipele vietii mele, sa am in preajma, cu trup si suflet sau macar cu gandul, persoane fericite, iar tu, oricine ai fi, esti una dintre acestea.

Ar fi extraordinar daca in aceste momente de tihna deplina si moment al bilantului ne-am gandi si la cei nepastuiti de soarta, la cei ce n-au hainute si nici n-au cui sa-i spuna mama!! Oamenii au devenit indiferenti la problemele semenilor, dar cred ca acest flagel al nepasarii si ignorantei nu v-a atins.
Pace, fericire, implinire - pana la adanci batranete, alaturi de cei dragi!

Mos Craciun cu suflet bun, Sa va aduca in Ajun, Carduri VISA Diamant, Carnavaluri pe la Rio, Brazilience-n custodie, Haide, gata cu VISAtul, S-a mai ars si cozonacul!
***
Mos Craciun mi-a promis ca-mi va aduce anul acesta ceva frumos si nostim daca voi fi cuminte. Am fost cel mai cuminte baiat din lume si acu te voi avea in sfarsit

sarbatorile cand vin,sa va fie cosul plin,sa aveti pe saturate,casa plina,sanatate.punga sa geama de bani,mult noroc si l-a multi ani!

Pacea sa va fie-n inimi si-n casa Bunatati alese pe masa Vise si dorinte,domnul sa vi le-nplineasca Bucurie si belsug sa aveti, Caci Mintuitorul o sa se nasca.... Craciun fericit alaturi de cei dragi...
***
reteta de craciun: se ia binecuvantare se adauga un strop de soare si o pulbere de stele se amesteca-ntre ele se mai pune bunatate si iertare de pacate iar iubire cat cuprinde si de la Iisus Hristos s-aveti un craciun frumos
***
reteta de craciun: se ia binecuvantare se adauga un strop de soare si o pulbere de stele se amesteca-ntre ele se mai pune bunatate si iertare de pacate iar iubire cat cuprinde si de la Iisus Hristos s-aveti un craciun frumos.


Un batranel cu chipul drag V-a calcat al casei prag Sa nu jigniti , e mos Craciun Si va aduce un An mai bun CRACIUN FERICIT
***
Lumina sfanta venita in Ajun sa va aduca in suflet un vesni Craciun. Sarbatori de vis alaturi de cei dragi

Sper ca Mos Craciun sa fie cat mai generos, pentru ca acest Craciun sa fie unic intre toate, copii canta colinde,brazii, casele si strazile se ornamenteaza ,luminile toate se aprind pentru ca Pruncul Iisus s-a nascut pentru tine, oricine ai fi tu...

Poveste de Craciun


Dintotdeauna, Danut, vecinul meu, a visat sa ajunga detectiv. Asa cum stia el si cum a vazut prin filme: cu palarie cu boruri largi, usor trasa peste fata, ochelari de soare negri, pardesiu lung si la fel de negru, obligatoriu cu gulerul ridicat. Si sa nu mai vorbim despre geanta diplomat, binoclu si aparat de fotografiat! Pe toate si le dorea Danut, dar stia ca inca este prea mic sa-si implineasca acest vis. Abia ce implinise cinci ani in urma cu o saptamana.
- Ei si, ce daca am doar cinci ani? Cine a zis ca nu pot fi detectiv la 5 ani, a uitat ca in meseria aceasta totul e sa ai un mister de dezlegat.
Si misterul lui Danut se afla cat se poate de aproape de el, la distanta de nici doua zile. Ce se va intampla peste doua zile? o sa ma intrebati voi. Ceva frumos, am sa va raspund eu, va fi Craciunul. Asa ca Danut va incerca sa descopere misterul lui Mos Craciun.
- Stiti, mie mama imi spune mereu ca Mos Craciun este un mos venit de departe, dintr-o tara numita Laponia. Ca are acolo o casa plina de spiridusi care, cat e anul de lung, nu fac altceva decat sa confectioneze daruri pentru copiii din toata lumea: papusi si ursuleti din plus, jocuri mecanice, masini teleghidate si cate si mai cate. Ba, mai mult, Mosul stie ca noi, copiii, ne pricepem acum si la calculatoare si la jocurile video, asa ca bietul de el incearca sa tina pasul cu noi. Cand jucariile sunt gata pregatite, e deja Craciunul. Mosul le incarca pe toate in sania lui trasa de reni si cand ajunge la casa fiecarui copil coboara pe horn si-i lasa darurile in cizmulite sau sub brad!
Pe toate mi le-a povestit Danut, cu sufletul la gura.
- Dragul meu Danut, am incercat eu sa-mi incurc vecinul, vad ca stii totul despre Mos Craciun. Nu vad atunci unde e misterul, ce mister vrei tu sa dezlegi?
- Ei, vezi, lucrurile nu sunt chiar asa de simple pe cum par, se intrista brusc Danut. Sunt chiar foarte complicate. De exemplu, cum se face ca in ziua de Craciun toate gradinitele din cartierul meu sunt pline de Mosi? In fiecare se afla cate unul. Si cum se face ca toti mosii seamana atat de bine intre ei? Ca sa nu mai vorbim de faptul ca adesea Mosul uita ca mi-a adus darul la gradinita si vine si acasa la mine, desi stau la bloc si nu are horn pe unde sa coboare. Si cum de pana acum n-am intalnit pe strada nici un Mos care sa-si fi murdarit barba alba si mustatile cu funingine? Eu unul nu mai inteleg nimic. Tare mi-e mie teama ca Mos Craciun nu exista decat in povesti si in mintea celor mari. Sau exista cu adevarat? Acesta e misterul pe care am de gand sa-l dezleg.

__________________________________

Zis si facut. In cea mai mare graba, pentru ca nu avea prea mult timp la dispozitie, Danut si-a ales si colaboratorii: Mihaita, Alexandru si Ionut. Si toti patru, intr-o seara, au pus la punct planul de bataie. Momentul actiunii: noaptea de Craciun, locul actiunii: dormitorul lui Danut, obiectivul: dezlegarea misterului Mosului cu barba alba. La un singur capitol au cam avut probleme: de unde sa faca ei rost de palarii, ochelari negri si pardesie lungi? Unde mai pui si ca actiunea urma sa se desfasoare la ore tarzii, cand ei ar trebui sa fie in mod normal in pat in tinuta obligatorie: pijama. Pina la urma, baietii s-au multumit sa-si imbrace pijamalutele cu liniute si floricele. Mai mult, la insistentele mamei lui Danut au acceptat si sa se vare sub plapuma si sa astepte acolo, cu lumina stinsa, sosirea lui Mos Craciun.
- Eu nu cred ca va veni! sopti incet si cu teama parca, Mihaita.
- Glumesti? Cum sa nu vina? Ne-am pregatit atat de mult pentru intalnirea cu el, chiar si mama lui Danut ne-a asigurat ca Mosul va veni.
- Poate!, mai spuse ganditor Mihaita, poate vine la cei care au fost peste an cuminti, pe cand eu, daca stau sa fac socoteala tuturor traznailor pe care le-am facut in 365 de zile!
Tragandu-si bine plapuma pana sub nas, Ionut indrazni sa puna intrebarea care-l framanta de multa vreme:
- Daca Mosul nu e unul bun, ci unul rau si imbracat in negru?
- Taci! se ingrozi Alexandru, vorbesti prostii, o sa vezi ca Mosul nici macar nu va veni, pentru ca nu exista cu adevarat.
In tot acest timp, Danut n-a suflat nici cel mai mic cuvintel. Problema lui era alta: cum sa faca sa ramana treaz atatea ore? Daca Mosul vine abia catre dimineata si rateaza intalnirea cu el?
- Gata, nu va mai certati, incerca Danut sa calmeze spiritele. Daca stati si voi treji ca mine in noaptea aceasta, o sa aveti sansa sa-l vedeti pe Mos Craciun in carne si oase.
In liniste, copiii s-au pus la panda: daca vor reusi sa-si tina ochii deschisi si atentia incordata la maxim, va fi imposibil sa rateze marea intalnire.
Si orele treceau. Incet, foarte incet. Se tarau parca una cate una... Baietii, insa, rezistau eroic. Sau, mai bine zis, au rezistat pana la sosirea mosului... Ene. Danut a fost singurul care a ramas de veghe. Doar vroia sa se faca detectiv, nu? Asta inseamna sa stea ore in sir la panda, sa fie atent la cea mai mica miscare si sa stie sa ignore furnicile care incercau sa-i inchida ochii. Ce mai, munca de detectiv e tare grea!
Asa gandea Danut in clipa in care, langa patul lui a rasarit ca din senin un Mos cu barba si mustatile ninse de ani multi, imbracat in rosu, cu cizme negre si cu un sac doldora de jucarii.
- E Mos Craciun! a mai apucat Danut sa sopteasca. Si exact in clipa in care somnul l-a luat in brate, a simtit un sarut cald, pe frunte.

Dimineata, cand s-a trezit, Danut i-a gasit pe prietenii lui stransi in jurul bradutului impodobit, gata sa-si deschida darurile. El insa, nu avea nici timp nici chef sa vada ce i-a adus Mosul.
- Ce-i cu tine Danut? il intreba Alexandru. Nu te bucuri de darurile Mosului sau esti trist ca ai adormit azi-noapte si n-ai mai dat ochii cu el?
- Nu, nici vorba de asa ceva. Dimpotriva, azi noapte am stat treaz pina tarziu si l-am vazut pe Mos Craciun in carne si oase. Tin minte ca, atunci cand a intrat in camera, m-a sarutat pe frunte.
Auzindu-l, copiii incepura sa-si dea coate si sa rada pe infundate.
- Aha, deci l-ai vazut. Si cum arata? Era asa cum il stim noi, batrin si cu barba alba?
- Da, da se infierbinta Danut. Era exact asa.
- Dovedeste-ne! nu se lasara batuti baietii. Doar te crezi detectiv, nu-i asa? Daca Mosul a fost aici, in camera, trebuie sa fi lasat o urma, ceva...
Danut se afla in mare incurcatura. Cum sa dovedeasca el existenta Mosului? Cat de rau ii parea ca a adormit si n-a apucat sa-si trezeasca prietenii, sa stea impreuna de vorba cu Mos Craciun... Descurajat, incepu sa caute prin camera ceva, orice care sa demonstreze ca Mosul a fost acolo... O urma de cizma pe covor, o jucarie miscata de la locul ei, un glob spart... Nimic! Toate erau la locul lor si nici o urma...
- Ei, vezi, acum te-ai convins? Stiam doar cu totii ca nu e decat o poveste pe care cei mari au inventat-o pentru noi, copiii!
Danut simti cum in ochi incep sa i se adune lacrimi. Cine stie, poate totul n-a fost decat un vis... Un vis frumos... Trist si abatut, se gandi ca ar fi timpul sa se pregateasca pentru iesirea la sanie. Incepu sa-si descheie nasturii de la pijama incet, unul cate unul. Si tocmai cand ajunse la nasturele de la guler, Danut scoase un chiot de bucurie.
- Uraaaaaa!
Uimiti, copiii s-au apropiat sa vada ce se intampla. Danut chiuia de bucurie: in mana stanga tinea, abia desprinse de la nasturele gulerului de la pijama, trei fire albe din barba lui Mos Craciun. Pesemne le uitase acolo cand il sarutase pe frunte. Copiii au facut ochii mari si au ramas muti de uimire. Numai Danut dansa, sarea si striga cat il tineau puterile:
- Am dezlegat misterul! Mos Craciun exista cu adevarat!


De-atunci, in fiecare an, in noaptea cea sfanta de Craciun, Danut incearca sa nu adoarma. Nu vrea cu nici un pret sa piarda intalnirea cu Mosul. Si daca se intampla, totusi, sa dea mana cu Mos Ene inainte de vreme, atunci nu uita sa-si verifice dimineata nasturii de la pijama. E imposibil sa nu gaseasca infasurate acolo macar trei fire din barba alba a mosului, pentru ca de-acum e clar: Mos Craciun exista cu adevarat! Misterul a fost dezlegat.

Sursa:parinti.com

7 pasi spre un par mai stralucitor

1. Nu-ti spala parul zilnic
Parul nu trebuie spalat in fiecare zi! Este un sfat pe care l-am primit si eu de la un stilist si pe care ti-l impartasesc si tie. Lasa sa treaca cel putin doua - trei zile intre spalari, pentru a permite secretiilor naturale ale scalpului sa-ti hraneasca radacinile parului. Stiu ca, citind aceste randuri, te intrebi cum poti sa nu-ti speli parul dupa o zi de lucru, fitness, soare, vant etc. Ceea ce trebuie sa faci dupa o zi obositoare pentru parul tau este sa il clatesti bine numai cu apa, pentru a-l relaxa. Iti promit ca, in curand, vei avea un scalp sanatos si un par plin de stralucire naturala.

2. Foloseste balsamul
Daca dai parului tau o pauza de sampon, acesta nu se va mai usca atat de repede si nu va mai necesita atat de mult balsam. Pe de o parte, este un lucru bun. Nu uita insa ca balsamul este, inainte de toate, cea mai buna metoda de hidratare si iti mentine parul moale si neted, amplificandu-i si textura, asa ca nu renunta la el! Va ramane intotdeauna aliatul tau oricand vei avea pobleme cu parul.

3. Accesorizeaza-te cu prudenta!
Evita clamele sau accesoriile de prins parul care au inchizatori metalice. Desi par inofensive, acestea iti rup (literalmente) parul. Plasticul si materialele textile sunt mai indicate.

4. Atentie la utilizarea produselor pentru hair-styling
De fiecare data cand incerci produse noi de hair-style (ulei, spuma, fixativ etc), fii foarte atenta la prima aplicare. Tine minte: intotdeauna mai poti adauga produs, dar nu il poti scoate la fel de usor si repede si te poti trezi inainte de un eveniment important cu o mare problema. Incepe aplicarea pe o suvita si continua numai daca nu pare sa intervina vreo "surpriza". Inca o miscare inteligenta: aplica produsele de styling mai intai pe parul de la spate, pe suvitele cele mai ascunse. Astfel, in cazul in care se va produce - totusi - un accident, acesta nu se va incheia ca un "glob" inestetic ce poate fi vazut de toata lumea :). Si inca ceva: cand ajungi la fixativ, pulverizeaza-l intai pe maini si intinde-l incet, uniform pe toata lungimea parului, pentru un finisaj nelipicios.

5. Alege cea mai buna perie
Am incercat aproape totul pentru a scapa de efectul static de dupa periera parului. Tu nu? Dupa cateva cercetari mai amanuntite, am aflat ca periile din par de mistret sunt ideale: iti descurca parul usor, fara fire rupte la periaj si parul tau capata un plus de stralucire, efectul de electrizare fiind complet eliminat. Problema este ca achizitionarea unei astfel de perii poate fi costisitoare. Care ar fi compromisul perfect? Alege o perie care combina tepii naturali cu cei sintetici, pentru a beneficia de toata stralucirea la un pret avantajos.
6. Sfat anti suvite rebele
Ai probleme cu vreo suvita nestatornica? Iti impartasesc o metoda de a scapa de “rebela” in cateva minute: pune o picatura de gel de par pe suvita, apoi piaptan-o in directia in care vrei sa stea si usuc-o repede cu un uscator de par. Este o metoda testata si sigura, care la un moment dat te va scoate din incurcatura!

7. Ai grija la uscatorul de par
Daca ai un uscator de par cu ajutaj de metal, ai grija sa nu-ti atingi parul cu partea metalica! Aceasta se poate incinge foarte tare si iti poate arde parul. Utilizeaza ajutajul numai pentru a dirija caldura... De asemenea, pe viitor incarca sa alegi un uscator de par de plastic.

Dan Balan - Chica Bomb


Dan Balan - Chica Bomb
Vezi mai multe video din Muzica

Avocat au crabe

Il faut :
Pour 4 personnes :

  • 2 avocats,
  • 1 boîte de crabe,
  • 30 g de riz,
  • 4 cuil. à soupe de mayonnaise,
  • 1 cuil. à café de moutarde,
  • Quelques gouttes de tabasco,
  • Une cuil. à soupe de concentré de tomate,
  • 1 jus d'un citron,
  • 1 branche de persil,
  • sel, poivre.
Voici comment faire :

  1. Faites cuire le riz dans de l'eau salée.
  2. Mélangez la mayonnaise, la moutarde. Salez et poivrez. Ajoutez le jus de citron, le concentré de tomate et le tabasco.
  3. Ouvrez les avocats en deux et retirez la chair sans abîmer la peau.
  4. Dans un saladier, coupez la chair de l'avocat en petits dés et ajoutez le crabe, la préparation à base de mayonnaise, le riz bien refroidi.
  5. Mélangez le tout délicatement.
  6. Remplissez les demi-avocats de cette préparation. Parsemez de persil finement ciselé.
  7. Gardez au réfrigérateur jusqu'au moment de servir.

Adriana Rusu - The first Noel

Entrées & potages

Accras de malangas
Il faut :

  • 500 g de malanga,
  • 2 ou 3 carottes,
  • 300 g de giraumon,
  • 300 g de farine,
  • cives hachés,
  • persil
  • thym,
  • 1 oignon,
  • sel, poivre,
  • 1 piment,
  • 1 oeuf (facultatif)
  • 1 cuillère à café de bicarbonate de soude ou 1 sachet de levure chimique.
Voici comment faire :

  1. Râpez les malangas, les carottes et le giraumon. Ajoutez les épices (oignon et cives hachés finement, persil, thym) et mélangez le tout.
  2. Incorporez la farine, l'oeuf (facultatif) et une pointe de piment. Salez et poivrez.
  3. Si la pâte est trop épaisse, ajoutez un peu d'eau jusqu'à l'obtention d'une pâte molette.
  4. Ajoutez le bicarbonate de soude ou la levure. Bien remuer et laisser reposer.
  5. Faites frire par cuillerée dans un bain d'huile bien chaud et laissez égoutter sur un papier absorbant.
  6. Servez aussitôt.



Accras de morue


Il faut :
Pour environ 25 petits beignets :
  • 400 g de morue salée et sèche,
  • 200 g de farine,
  • 150 ml d'eau,
  • 1/2 cuillère à café de levure chimique,
  • 2 oignons
  • 2 cives,
  • 2 oeufs,
  • 1 piment,
  • sel si nécessaire
Voici comment faire :

  1. Faites dessaler la morue pendant 24 heures en changeant l'eau deux fois.
  2. Faites-la pocher 15 minutes.
  3. Dans un saladier, versez la farine et ajouter la levure chimique. Creusez un puits et ajoutez l'eau, l'oignon et les cives très finement hachés et les jaunes d'oeuf. Bien mélangez le tout.
  4. Montez le blanc d'oeuf en neige ferme et incorporez à la préparation.
  5. Terminez en ajoutant la chair de la morue finement émiettée et le piment (selon votre goût).
  6. Rectifiez le sel si nécessaire.
  7. Faites frire par petites cuillerées à café dans l'huile chaude.
  8. Egouttez sur un papier absorbant et servez sans attendre.

Le Noël


C'est la fête pendant plusieurs jours.
Nos parents nous racontaient qu'autrefois, lorsqu'ils étaient encore petits, Noël commençait bien avant Noël.
Déjà, dès la fin du mois de novembre, on commençait à faire macérer dans du rhum les peaux d'oranges conservées et mises à sécher pour le shrubb. Puis, on préparait le sirop de groseilles et l'anis.
Tout au long de l'année, on avait bien nourri le cochon qui, dans son parc était déjà bien dodu. On prévoyait déjà les personnes qui devraient donner un coup de main pour le jour qui lui serait fatidique. C'est lui qui donnerait le boudin créole, la viande pour les petits pâtés et le ragoût bien épicé, sans oublier le jambon fumé.
Les festivités démarraient dès le premier jour de l'Avent par un "chanté Noël" qui égayait chaque soir les maisons jusqu'au 25 décembre. On se regroupait chez Monsieur ou Madame Intel pour chanter les cantiques et on chantait, chantait, jusqu'au milieu de la nuit, la naissance prochaine du Christ. Tambours, ti-bois, sillac, cha-cha, harmonica, violon, accompagnaient le tout. Sur des rythmes de biguine, de mazurka ou de valse, la nuit s'écoulait joyeuse.
La maîtresse de maison ne manquait pas alors de régaler l'assistance de bons petits plats arrosés de rhum ou de shrubb (*).
Et le lendemain soir, on recommençait chez la voisine d'à-côté.
La nuit de Noël commençait obligatoirement par la traditionnelle messe de minuit car Noël est avant tout une fête chrétienne. Ensuite, place à la fête et le "chanté Noël" reprenait avec vigueur. Toute la nuit, on allait chanter et festoyer grassement de maison en maison, et ce, jusqu'au petit matin.
Pendant plusieurs jours, on faisait bombance en dégustant les nombreux plats qui caractérisaient et caractérisent encore le Noël antillais :
  • Jambon fumé (*) ;
  • Pâtés à la viande ;
  • Boudin créole (*);
  • Ragoût de porc;
  • Pois de bois (ou pois d'Angole) (*);
  • Ignames, riz blanc;
  • Gâteaux;
  • Mandarines.
On arrosait toutes ces bonnes choses avec du rhum, des punchs à base de sirop de groseilles (*), de l'anisette ou du shrubb (*).
Dans les familles modestes, le Père-Noël ne passait pas. Les enfants se contentaient d'une sucrerie ou d'un simple ballon de baudruche qu'ils recevaient le plus souvent pour les étrennes du Jour de l'An.
Aujourd'hui, le sapin avec ses nombreux cadeaux et la dinde aux marrons venus tout droit de la France Métropolitaine ont un peu modifié l'image du Noël sous les Tropiques.

OBICEIURI ŞI TRADIŢII DE IARNĂ

Pentru noi toţi, iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sarbătorirea Naşterii Domnului.

Datini şi superstiţii în noaptea de Crăciun

• se spune că de Ajun trebuie să posteşti pentru că Maica Domnului care, în acea zi, fiind supărată nu a mâncat nimic;
• nu se mănâncă nici peşte pentru că are sânge şi Fecioara Maria era plină de sânge în acea zi;
• norocul îl poţi pierde dacă împrumuţi ceva din casă în noaptea de Ajun;
• semnificaţia sacrificiului porcului îl putem afla numai întorcându-ne în timp cănd acest animal era considerat o întruchipare a spiritului grâului şi a vegetaţiei în general;
• nu trebuie să laşi pe cineva să-ţi închidă uşa de Crăciun deoarece s-ar putea să aibă mână rea şi ar putea să-ţi alunge norocul din casă.

Împodobirea bradului

Pomul de Crăciun, aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri în care se reflectă lumina scânteietoare a lumânărilor sau a instalaţiilor electrice, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel. Deşi, în Europa, originea sa precreştină nu mai este contestată de nimeni, părerile rămân totuşi împărţite: unii văd în brad o reprezentare a “Arborelui Lumii” (din vechiul cult al arborilor), alţii îl consideră o referire directă la “Arborele Paradisului”, împodobit cu mere de un roşu aprins, care amintesc de păcatele comise de primii oameni, înainte de alungarea lor din Rai.
Pănă în secolul al XV-lea crenguţele verzi cu care erau împodobite casele cu ocazia Crăciunului, ca şi darurile pe care şi la făceau oamenii unii altora erau considerate tradiţii păgâne. Dar nu peste multă vreme, în locul acestora va fi folosit un arbore întreg. Conform documentelor, în 1605, la Strasbourg a fost înălţat primul pom de Crăciun într-o piaţă publică. Nu avea încă lumânări şi era împodobit cu mere roşii. În 1611, la Breslau, ducesa Dorothea împodobeşte primul brad de Crăciun aşa cum îl ştim astăzi.

Crăciunul pe glob

Africa
Deoarece africanii nu sunt creştini, sărbătorirea Crăciunului se face în grupuri restrânse, obiceiurile fiind împrumutate din Vest. În Etiopia, Crăciunul se sărbătoreşte pe 6 ianuarie, în conformitate cu vechiul calendar roman.
Anglia
Înaintea zilei de Moş Crăciun, copiii îi trimit scrisori lui “Father Cristmas”, Moş Crăciunul englezesc, pe care, mai apoi, le aruncă în foc. Ei cred că dacă un pitic va scoate scrisoarea prin horn, dorinţele lor se vor împlini.
Renumita prăjitură a reginei, Phun-pudding, este o biruinţă a meşteşugului bucătăriei. Într-un cazan uriaş, se pun toate cele necesare pentru prăjitură, fierte în rom sau vin vechi şi toţi bucătarii amestecă pe rând.fiecare rudenie primeşte câte un pudding.
Australia
Data de 25 decembrie are loc în mijlocul verii, aşa că sărbătoarea este oarecum diferită faţă de alte părţi ale lumii. Brazii sunt din plastic sau aluminiu pentru că aici nu se întâlnesc brazi veritabili. De asemenea, printre decoraţiuni se pune şi foarte multă zăpadă artificială. Nu se folosesc lumânări adevărate, din ceară, pentru că pe căldura uneori toridă în această perioadă a anului, acestea s-ar topi mult prea repede. În locul lor se folosesc beculeţe. În ziua de Crăciun oamenii se întâlnesc în aer liber pe malul oceanului sau în parcuri unde organizeaza picnicuri.
Bangladesh
În satele creştine, bărbaţii taie ramuri de bananier şi le replantează câte două de-a lungul drumurilor spre biserici şi în jurul caselor. Apoi apleacă crengile una peste cealaltă, pentru a forma un arc peste drum şi le leagă între ele. Apoi se fac în ramuri mici scobituri care se umplu cu ulei şi se aprind spre a lumina drumul până la biserică.
Belgia
La Bruxelles care este sediul Uniunii Europene, aceasta înalţă un brad uriaş al ţărilor membre, în faţa bisericii Grand Sablon – Grotzavel, într-una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, piaţa Grote Markt.
Danemarca
Atunci când familia se aşză să ia masa, pentru aceştia se lasă în pragul uşii o oală cu orez fiert. Se spune despre aceia care nu vor să sărbătorească Crăciunul şi să respecte această tradiţie că le va merge rău tot timpul anului care va urma, fiindcapiriduşii vor bate cu nuci.
Finlanda
Crăciunul este o sărbătoare petrecută mai ales cu familia. În dimineaţa diaintea Serii Sfinte bradul se împodobeşte, iar apoi întrega familie merge la saună.
Franţa
La Paris se poate admira un cort imens unde se poate vedea cea mai mare iesle din lume în care se află Sfânta Familie. Toate străzile sunt splendit ornate cu beculeţe.
La ţară, în Franţa meridională, copiii binecuvântau cina şi rugul de Crăciun format dintr-un trunchi de măslin uscat care ardea în vatră. Focul era stropit cu vin fiert. Apoi familia se aşeza la masă apoi intona cântece religioas până miezul nopţii când se ducea la biserică.
Germania
În fostele cazărmi germane se făcea Christbaum (brad) şi se împărţeau cadouri soldaţilor. În jurul bradului erau rânduite mesele militare pline de prăjituri şi diverse mâncăruri. Dintr-un colţ al sălii nu putea să lipsească butoiul cu bere, dar între conuri de brad. La sosirea superiorilor corul soldăţesc cânta un cântec religios. Apoi un sergent major lua un chipiu şi punea în el hârtiuţe cu numere pentru toţi participanţii la sărbătoare. Fiecare soldat trăgea câte un număr să primească darurile cuvenite. Butoiul cu bere era desfăcut şi petrecerea începea.
Grecia
Pentru a se proteja de oamenii ard tămâie sau lasă pe ici pe colo cadouri care să-i îmbuneze pe spiriduşi. De asemenea mai au un obicei: ţin în casă un bol cu apă în care scufundă o cruciuliţă de lemn decorată cu busuioc. Apa astfel sfinţită, se împrăştie în fiecare colţ al casei pentru a alunga spiritele rele.
Italia
Crăciunul este în mod special o sărbătoare de familie. În locul bradului este luată uneori o iesle cu Pruncul Sfânt, singura excepţie fiind Sicilia. Acolo darurile pentru copii se dau abia pe 6 ianuarie “ziua celor trei magi”. Atunci, cei mici o aşteaptă pe Befona care vine prin horn ca să le pună cadouri în pantofi.
Islanda
Doi oameni nevinovaţi au fost osândiţi la moarte la Gyfyord. Li s-au tăiat capetele, dar din sângele lor a răsărit un pom în ale cărui ramuri, în noaptea fiecărui slostiţiu de iarnă, se aprindeau mii de lumini. Vântul se izbea de acele limbi de foc dar nu putea să le stingă. Păstorii alergară din mari depărtări să vadă pomul de foc şi să se închine.
Mexic
Unii se îmbracă în îngeri. Grupul se duce din casă în casă purtând lumânări şi cântâd cântece în timp ce Maria şi Iosif bat la uşă şi întreabă dacă pot fi găzduiţi. Fiecare casă îi refuză. După fiecare procesiune, participanţii dansează, cântă şi mănâncă un meniu divers. Copii legaţi la ochi încearcă să rupă cu nişte beţe o figurină “pinata”, de hârtie sau material casabil, umplută cu dulciuri şi mici cadouri. De asemenea, unii copii mexicani speră la o vizită a lui Moş Crăciun, iar alţii aşteaptă daruri de la “Quetzalcoatl”, conducător legendar al Mexicului.
Rusia
Chiar dacă Rusia a fost influenţată de vest după căderea URSS obiceiurule americane nu au reuşit să pătrundă. Festivităţile include carnavaluri, practicarea unor sporturi şi numere de circ. De-a lungul festivalului ruşii decorează copacii nemuritor pe care îi numesc copaci de Anul Nou. Ca şi Moş Crăciun, Ded Moroz are o barbă albă şi apare îmbrăcat în roşu cu ghete negre. Vine de Anul Nou ca să dăruiască tuturor copiilor dulciuri, jucării sau un set de păpuşi tradiţionale “Matryoshka”.
Spania
La spanioli Crăciunul ţine 14 zile, până la Bobotează. La miezul nopţii de Crăciun se slujeşte o Liturghie la capela Palatului regal unde ia parte şi regele. La sfârşit se dă o veselă serbare pentru copiii demnitarilor curţii.
SUA
Varietatea climei permite organizarea diferitelor activităţi, de la picnicuri pe plajă până la amplasarea lumânărilor în dreptul ferestrelorîn ţinutul îngheţat al Alascăi. Fiecare regiune are tradiţiile ei legate de această sărbătoare:
• la New York poţi vedea patinatori strşi în jurul imensului brad de la Rockfeller Center;
• în Texas poţi participa la festivalul din San Antonio;
• în New Orleans, în Jackson Square poţi admira focul de artificii;
• în Florida întreaga zonă istorică este împodobită cu luminiţe albe;
• la Holywood se organizează impresionanta festivitate numită Parada Stelelor.

Christmas






Christmas is the most important holiday in the year . Two important things , apart from its religious significance , help to see this holiday apart from all others : the custom of giving gifts and the habit of spending it with the family . On Christmas Eve , the traditional ritual of hanging up a stocking at the foot of the bed is performed by millions of excited children all over the English speaking countries . During the day , the Christmas tree is dressed with crackers , candles , and toys for the children .Unlike in Romania , where Santa Claus (or Father Christmas , as some call him) comes on Christmas Eve, in Britain , in the United States an elsewhere, he arrives early in the morning of the 25th of December , stealing in to deliver the presents the children have asked him for. The children are still asleep in spite of the efforts they made to stay awake and see him unload his precious burden of toys and sweets.
Christmas Day is spent quietly at home . The excitement of all the presents is hardly over before it is time for the traditional Christmas dinner : turkey , duck or chicken with rich fruity Christmas pudding afterwards. The evening is spent in games , merriment and more eating and drinking.
Holly , ivy , mistletoe and other evergreens are used to decorate the rooms . The mistletoe bough was considered in the old days of Druids (the priests of the Britons ) to have magic powers and to work wonders . Today , at Christmas time , people hang up mistletoe in their homes , because it will bring them good luck .
The Christmas festivities which are heralded even two months before Christmas by shops and Christmas fairs , go on until Twelfth Night (January 6) , or the feast of the Epiphany. It was formerly celebrated as the closing day of the Christmas festivities. A large cake was served . It contained a bean or a coin which was to determine who should be the king of the feast . Some think that the custom was with special reference to the Magi , the three wise men who came from the east to bear offerings to the infant Christ.
Throughout these festivities , all the theatres in Great Britain present pantomimes , providing entertainment to both young and old. Some of the most popular pantomime characters are Robinson Crusoe , Cinderella , Peter Pan , Pussy in Boots and Mother Goose.
December 26-th is called Boxing Day. It takes its name from the old custom of giving employees or tradesmen an annual present or “Christmas box” on the day . It is the day of recover after all the excitement and food which most of the time prove a little too much.
The usual salutation at Christmas is “A merry Christmas to you” , and the reply is “The same to you”.
At Christmas people do not only give presents and get together with their families , but they also think of their friends and relatives who are too far away . They send them Christmas Card and Greetings to wish them happiness and joy.
Christmas cards are very different from one place to another and their designers are every year interested in inventing new inscriptions . Here are some of the inscriptions we came across more often :

“Hope Christmas is extra special-just like You! ”
“May your Christmas Dreams come true .”
“We wish you all a Merry Christmas and a Very Happy New Year ! ”

HALLOWEEN


Halloween is essentially a young people’s holiday. It is celebrated in the U.S.A. on the night of October 31st every year. The origin of this holiday dates back to the popular superstitions of many people: the Druids of anticent Gaul and Britain, the Irish and the Scotch.
The theme of harvest, characteristic of modern Halloween celebrations comes from the Druids’ rites and the Romans’ festivals in honour of Pomona, the goddess of fruit.
Halloween is a night- time holiday. On this night the children dress up in grotesque costumes and go from one house to another, carrying bags in their hands and ringing door bells. As the door opens they shout Trick or treat. But adults enjoy seeing the children and make sure they are ready with plenty of sweets, biscuits and fruit. The tricks, when they do occur, are usually no more serious than soaped windows or some misplaces garden tool.
Some schools have Halloween costume parties for children. Special features of such parties are bobbing for apples and telling fortunes of stories.

GUY FAWKES’ NIGHT


Most countries have a special national day on which they have displays of fireworks. In England, this special day in November 5th.
Everybody in England celebrates a big plot, which did not happen. King James was going to open Parliament on November 5th, 1605. A man called Guy Fawkes not only wanted to kill the king, but to blow up Parliament as well. But the king’s men found out about his plan, arrested him on November 4th and hanged him.
Later, some people got the idea of making a bonfire and burning fireworks on November 5th in order to remember the gunpowder Plot, and vary soon such bonfires became a general custom all over England.
Now children in England look forward to Guy Fawkes’ night every year. They make a straw man called a “Guy”. Some of them show their Guy to passers- by in the street and collect pennies.
Other play with fireworks or make bonfires on which they burn the “Guy”. Even the younger children may stay up late, to admire the rockets bursting in the sky.

A HAPPY NEW YEAR TO YOU!

In all the countries of the world and in Britain and the United States as well, it is a tradition to make the last night of the year one of fun and gaiety.
Whether the New Year’s Eve party is in a restaurant, a club or in a modest home it will be gay, noisy and glittering. The music will be loud and there will be bright colours, festive food and high spirits.
Everybody likes to see the old year out and the new year in noisily and cheerfully.
At midnight in Britain and America, people join their hands and sing “We’ll take a cup of kindness yet for Auld Lang Syne”.
American children enthusiastically wish to get rid of their little bad habits and resolve to do something good in the New Year. They write down their resolutions on cards:
“I resolve to hang up my clothes before I go to bed.”
“I resolve to stop teasing my sister.”
“I resolve to learn a foreign language.”
They sign their names and deliver the cards to their parents for safe- keeping, and in order to be reminded of their resolutions if they forget them.

Toamna si pentru parul tau

Ce sa faci pentru parul tau

1. Nu-l mai spala atat de des
Vara vrand – nevrand il spalai mai des, chiar zilnic. Ba erai la mare, ba mergeai la piscina, sau pur si simplu pentru ca transpirai mai mult. E momentul sa raresti spalatul pe cap, la cateva zile. De altfel, de ce il speli, de ce se ingrasa mai repede. Spala-l mai rar si producerea de sebum o sa revina la echilibrul firesc.

2. Da-i o pauza
Il indrepti cu placa in fiecare zi? Sau folosesti des ondulatorul? Chiar si simpla periere in timp ce dai uscatorul la maximum ii produce traume. Lasa-l sa mai respire! Da-i o perioada de relaxare, in care sa reduci la minimum stresul lui mecanico-termic.

3. Tratament intensiv
Balsam dupa fiecare spalare si tratament o data la doua saptamani este tot ce are nevoie parul tau ca sa redevina matasos si stralucitor. Alege produse de calitate, ori daca nu, incearca remediile naturiste: masca de par cu miere, galbenus de ou si ulei de ricin e la fel de buna ca intotdeauna.

4. Taie-i varfurile
Chiar daca iti doresti sa ai parul lung, dupa o vara agitata in care parul tau a stat la soare, in vant sau in clorul apei din piscina, merita sa-ti tai varfurile, mai mult ca sigur despicate. Este ceva ce trebuie sa faci oricum o data pe luna, dar toamna, mai mult ca oricand, ca sa-l ajuti sa se regenereze.

5. Ingrijirea scalpului
Ingrijirea parului porneste de fapt de la ingrijirea scalpului.Un scalp care prea multa sau prea putina grasime, cu dermatite sau alte infectii nu are cum sa conduca la un par sanatos si stralucitor. Daca ai probleme, nu incerca un sampon anti-matreata dupa ureche, mai bine consulti un medic dermatolog si urmezi un tratament specializat.

6. Frumusetea vine din interior
De cele mai multe ori fragilitatea parului, lipsa de stralucire sau cauzele caderii lui pornesc de la o problema generala a corpului. Poate ai lipsa niste minerale. Poate ai depasit nivelul acceptabil de stres. Chiar si modificarile hormonale pot influenta aspectul si sanatatea parului. Asa ca, pe langa ingrijirea externa, umbla la cauze! Toamna merg cel mai bine curele cu fructe, de dezintoxicare si vitaminizare. Propune-ti o cura de genul acesta pentru 7-10 zile, si parul tau se va afla printre beneficiari!


Sursa:Unica.ro

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template